Fiskertips
Ekkolodd-skanning gir mer fisk
Takket være høyfrekvente skanninger, kan dagens sportsfiskere for alvor bruke ekkoloddet til å forstå bunnen, og ikke minst se og få mer fisk. Slike funksjoner gjør det akseptabelt å betale litt ekstra.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Det er i dag fem toneangivende leverandører som særlig henvender seg til sportsfiskerne: Lowrance, Humminbird, Garmin, Simrad og Raymarine. Deres rimelige og gode ekkolodd med kart og todimensjonalt (2D) ekkoloddbilde er tilnærmet identiske i utseende, funksjon og pris.
Det er først når man vil har stor skjerm eller skannefunksjoner at teknologien begynner å koste. I denne artikkelen skal vi ta for oss den viktigste utviklingen på ekkolodd de siste 15 årene, og vise deg hvordan den fungerer. I mylderet av mer eller mindre nyttig utstyr vi fiskere overtaler oss selv til å kjøpe – er dette blant produktene uomtvistelig resulterer i mer fisk.
Skannere og fotolignende bilder
Skanning på ekkolodd er som på en printer, en tynn høyoppløselig stråle som skanner fra en side mot en annen. I sportsfiskeverden var det Humminbirds Side Imaging som kom først. Da kunne vi endelig se fotografiske og tydelige bilder av det som befant seg under båten.
Det lett forståelige bildet viser bunnen slik den faktisk er, og fisk og fiskestimer ble presentert på en ny måte.
Humminbird var alene om den teknologiske revolusjonen, frem til Lowrance bokstavelig talt snudde giveren sin på hodet, smatt unna noen patenter og presenterte DownScan Imaging.
Med en smal skannestråle rettet nedover, tok de Humminbird på senga, og ga et hybridbilde av 2D og sideskanning. De to ekkoloddkjempene hadde for alvor startet utviklingsracet. Kort tid etter kom Garmin og la press på de to.
Fire metoder
Side, ned, 360 og sanntid. Vi skal snart gå i detalj, men la oss først oppsummere hvilken skannemetode som passer deg. Side- og nedskanning leveres alltid i samme giver som 2D. Det er enkelt å montere og er den miksen 80-90 prosent av alle fiskere trenger.
De fleste ekkolodd er kompatible med en slik giver, og det er perfekt å kombinere skanning med 2D- bildet. Sammen gir de god forståelse av de faktiske bunnforholdene, og skiller oftere fisk fra vegetasjon, et must for alle aktive fiskere i salt- og ferskvann.
360 og sanntids-skanning er dyrt og avansert, og krever ekstra givere. De er tiltenkt aktive og proffe fiskerne på grunt vann i sjø eller ferskvann. Humminbird var førstemann ut med 360 graders skanningen i 2012. Den gir et sirkulært bilde rundt hele båten – uten at en motor eller båten må svinge rundt.
Den har imidlertid nesten «ingen» brukere i Norge. Her og i resten av verden har det vært Panoptix LiveScope fra 2018 som har skapt overskrifter og pushet grensene. Med levende bilder, hvor skjermbildet står stille og fiskene svømmer rundt som glødende ildkuler, har de revolusjonert hele ekkoloddverden. Dette er en game changer for grunt vertikalfiske, kastefiske og dorging – og skremmende likt et ultralydbilde.
2D fortsatt like viktig
Før vi går i detalj, vil jeg presisere noe de fleste proffer er enige om – det klassiske 2D bildet er fortsatt like viktig. Skanning gir unike bilder alene, men alle gjør seg best når de pares med det trauste og gode bildet klassisk 2D gir, og da helst med chirp teknologi.
Da får man bunnhardhet, nøyaktig dyp på fiskene og et slags to-stegs sjekksystem for å tolke signalene rett. Splittskjerm-modus er og blir nøkkelen til suksess på vannet.
Slik fungerer skanningsmetodene
Sideskanning – øyne under vann
Sideskanning gir fiskeren et fotografisk bilde opp til 120 m på hver side av båten, og ned til ca. 100 m. Dette kom fra Humminbird i 2005, og etter at jeg fikk mitt første apparat i 2008, var jeg avhengig. Kvaliteten min gode gamle 1198cx si leverte da, hadde holdt selv i dag. Det har altså ikke skjedd all verden, selv om Lowrance og Garmin fulgte på noen år etter.
Kanskje viktigst er det at Garmin har gitt oss god dypskanning med «lavfrekvent» 245 kHz ned til om lag 100 m, og at Humminbird for noe år siden startet Mega Imaging, og var først ute med superskarpe bilder med 1200 kHz – noe alle har i dag.
For at sideskanningen skal kunne lage et bilde, kreves det at båten har minst 0,5 knops hastighet. Bildet man får er et fugleperspektiv, og fisk og alle trær eller bunnformasjoner ses som fotografiske bilder med en valgt fargepalett og kontrast gjennom skyggefelt.
Man kan enkelt plassere et nytt GPS-punkt (Waypoint) flere titalls meter til siden eller bak båten, om man ser en grunne, en fiskestim eller vegetasjon man vil undersøke nærmere. Ingen annen teknologi gir bedre kunnskap om bunnens form og vegetasjon rundt båten enn dette (360 er tett på men ikke like skarpt).
Ulempen med sideskanning er at båten må være i bevegelse, og at det ikke alltid er like lett å montere på alle båttyper, da fri sikt til sidene er et krav.
Navn hos produsentene: Humminbird Side Imaging, Lowrance/Simrad Sidescan Imaging, Garmin SideVü og Raymarine HyperVision Side
Nedskanning – rimelig og nyttig
Nedskanning er egentlig det samme som sideskanning, men her går strålen går rett ned. For noen «hundrelapper» får du oppgradert standardgiveren som følger med et ekkolodd i butikken, og det er vel anvendte kroner. Den store fordelen er at alle båttyper og skrogvarianter kan bruke den. Ulempen er at den, i likhet med 2D, legger all informasjonen den får i en klynge.
Hvor nyttig og leselig bildet er, avhenger derfor av underlaget, hastigheten på båten og hvor fiskene holder seg. Siden informasjonen er fotografisk, får man uansett et mer informativt bilde av bunn og vegetasjon.
Noen, slik som Lowrance/Simrad, har med sin FishReveal og chirp-givere utviklet et bilde der fiskene skilles ut på skjermen med en egen farge. Slik får man langt mer oversikt over hvor fiskene er.
Nedskanning er egentlig noe de fleste har nytte av, men har du sideskanning og en form for sanntidsgiver i båten, faller den litt mellom to stoler. For alle andre, og for dem som skal dypere enn der sanntidsgiverne fungerer (40-50 m), er den et must.
Navn hos produsentene: Humminbird Down Imaging, Lowrance/Simrad Downscan Imaging, Garmin ClearVü og Raymarine HyperVision Down
360 skanning – for grunt vann og dype lommebøker
360 skanning er en klassisk sideskanning som svirrer rundt og gir et 40 m sirkulært bilde rundt hele båten. De fleste er enige om at denne teknologien først og fremst er til for å se bunnformasjon og store fiskestimer i forhold til båtens posisjon. I Norge er det trolig solgt mindre enn 10 slike givere, så dette regnes for å være en egenskap kun profesjonelle bassfiskere i USA investerer i.
«Kakestykke-variantene» fra Lowrance og Garmins sanntidsskannere er gode alternativ, da de gir levende bilder fremover. Langt lavere oppløsning, men dog lettere og skille ut fisk siden de beveger seg mens vegetasjonen står stille.
Navn hos produsentene: Humminbird 360 Imaging, Lowrance LiveSight, Garmin Panoptix LiveScope.
Sanntidsskanning – se fisken og sluken bevege seg på skjermen
Garmins startet sanntids skanning med Panoptix i 2015. Det lagde mye ståhei i markedet – men var ikke godt nok til å bli en hit. Dette endret seg med Panoptix LiveScope i 2018. Nok en gang var en ekkolodd-revolusjon et faktum.
Med «live» svømmer fiskene rundt på skjermen i sanntid, og man kan vinkle «viften» med stråler som danner bildet i alle retninger. Bakover, til siden, rett ned eller fremover. Aldri før har man kunnet forstå enkeltfisks bevegelser bedre i forhold til eget agn, båt eller vegetasjon. Så lenge man fisker grunnere enn 40-50 m, kan alle ha noe igjen for denne teknologien.
Lowrance LiveSight har tatt opp kampen, og er du allerede Lowrance eier, er ikke differansen så stor at du bytter system. Begge bruker tilsvarende teknologi og viser bildene på samme måte.
Giverne og systemet til Garmin er nok i skrivende stund et hestehode foran, men det kan jo endre seg over natta. Plutselig er en ny aktør på banen. Det knives stadig om å utvikle ny og bedre teknologi, til vår fordel.
Navn hos produsentene: Garmin Panoptix LiveScope, Lowrance Livesight