Annonse
Ørreten liker dypdykkende wobblere, men helst av den moderate sorten.

Fiskertips | Wobblere

Dypdykk gir mer fisk

Lauri Rapala revolusjonerte verden med klassiske trewobblere som dykket, for så å svømme fritt og ledig. Siden den gang har det bare gått nedover. Og godt er det.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

De fleste med et snev av fiskeinteresse har prøvd en wobbler. Tidligere var de gjerne forbundet med knot og korte kast. Ville man kaste langt og ha wobbleren ned, måtte den være tung og synkende. Heldigvis er virkeligheten en annen i dag. 

Takket være nye superliner, kan selv lette wobblere kastes langt, og de tynne snørene kutter vannet som varm kniv i smør. 

Dypdykkende wobblere.
Havabbor tatt på lyse dagen, etter at en høytgående wobbler ble erstattet med en dyptgående variant.

Samtidig har wobblerne fått jevnere kvalitet; de svømmer nesten alltid bra, og med passende skjeer i front, dykker de svært dypt. Faktisk godt over ti meter, om man velger rett variant. Husk at wobblerne er produsert med tanke på å nå et bestemt svømmedyp, som regel oppgitt på forpakningen.

Dypdykk på godt og vondt

Skal wobbleren gå dypere enn fire til fem meter, må skjeen i front være vesentlig større og stikke mer rett fram. Det ser jo ikke helt naturlig ut, i tillegg blir svømmemønsteret endret. 

Den lette og ledige wobbleren får nå en hissig side-til-side-gange. Kroppen går ganske skrått med nesa ned og halen opp i 30–45 graders vinkel, noe du må huske på når du bytter mellom forskjellige wobblere.

Variert utvalg – varierte fangster

Arter som abbor, gjedde, torsk, lyr og kveite elsker dypdykkende varianter. Andre, slik som ørret, sjøørret og laks, syntes dette kan bli for drøyt, og biter heller oftere på vanlige wobblere. 

Står fisken på dypet, kan du bruke et søkke eller caravan i front på en vanlig wobbler. Slik unngår du dypdykket, beholder den rolige gangen og kan presentere wobbleren i rett vannlag likevel.

Skaff deg derfor wobblere i forskjellige former, størrelser og med forskjellige svømmedyp.

Rapala X-Rap Magnum 20 dykker 20 fot, og har tatt tungt sjøfiske i Norge med storm. Her er en av mange kveiter som ikke klarte å holde tennene unna!

Små justeringer – store utslag

Ulike varianter

Topwater: Dybde: 0-0,2 m. Arter: sei, lyr, abbor/havabbor, ørret/sjøørret.

Standard: Dybde: 1-2,5 m. (Kan vektes ned på snøret og fiskes ned til 50–60 m). Arter: Alle fiskeslag.

Moderat: Dybde: 2 – 4,5 m. Arter: Alle fiskeslag. (Fortsatt lett å kaste fra land.)

Svært dyptsvømmende: Dybde: 4–7 m. Arter: De fleste fiskeslag. (Litt utfordrende å kaste fra land)

Ekstremt dyptsvømmende: Dybde: 7 m +. Arter: Bla. abbor, gjedde, torsk, lyr og kveite. (Må fiskes fra båt/brygge.)

Det er enkelt å endre litt på svømmedyp, om du ønsker det. Det vanligste er å sveive fortere, som får en dypdykkende wobbler til å peke nesa nedover og gå dypere. Synkende wobblere går derimot dypere om du sveiver ekstremt sakte.

Holder du stanga høyt, løfter du ofte wobbleren en til to meter opp. Samtidig vil du få maksimal svømmedybde med stangtuppen ned, gjerne under vannfilmen, om nødvendig.

«Må ha»

Wobblere er sammen med sildesluk, skjesluk, spinner og harde eller myke plastsluker en av de fem viktigste kunstagnene du kan eie. 

Ingen andre kunstagn oppfører seg som wobblerne, da både svømmemønster og evnen til å holde fast svømmedyp er unik. 

Samtidig gjør krokplasseringen at fisken både treffer dem godt – og sitter. 

De fleste wobblere svømmer fra en til 3 meter dypt. Alt fra null til ti meter er vanlig.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS