Annonse
Her får du ti bunnsolide tips til å fiske med sluk i sommerferien!

Fiskertips

Ti sikre sjøsluker til sommerferien

På tide å fornye innholdet i slukskrinet? Her er ti tips til salte fristelser du bør ha med deg på svaberget i sommer.

Publisert

Sommerstid trekker flere fiskeslag inn mot kysten. I sør kan dermed et ellers labert fiske bli ganske bra, takket være arter som lyr, sei, horngjel, makrell, sjøørret, havabbor – og flatfisk. I vest og nordover er sjøen ofte mer gavmild, og det kreves gjerne mindre for å sikre middagen. 

Uansett vil et variert utvalg av sluker øke sjansen for å komme i kontakt med fisk i sommervarmt vann. Samtidig er det greit å ha en viss ide om når og hvor de ulike variantene funker best.

Bytt plass og sluk

Vi holder oss ofte til det vante, og særlig tre sluktyper har i en årrekke vært gjengangere i slukskrinet til feriefiskende nordmenn; massive, støpte sildesluker av bly, samt varianter av hhv. brede og avlange skjesluker. 

Disse duger fortsatt, men mikser du klassikerne med mer moderne sluker, vil du sannsynligvis få mer fisk. Selv om hyppig bytte av fiskeplass kanskje er det viktigste du gjør, vil slukvalget også ofte være utslagsgivende. 

Da er det viktig at slukskrinet kan by på god variasjon i svømmemønster, fiskedyp, lyd og farger.

Tenk kategorier

Våre ti utvalgte sluker representere hver for seg sin egen sluk- kategori. Ikke heng deg opp i merke eller modell, mye annet i samme kategori vil fungere like bra. Kanskje trenger du heller ikke alle ti? 

Bor du nord for Haugesund, med dype fjorder og flust med torsk, sei og lyr, kan et par sildesluker og noen skjesluker som imiterer brisling være nok.

Slukvekt

Det finnes naturlig nok ingen fasit på hva slags sluktvekt du bør velge, men grovt sett kan de deles inn i to vektkategorier basert på landsdel: Sør og øst: 10–40 g. Vestlandet og nordover: 20–60 g. Unntaket er de typiske sjøørretslukene, som gjerne ligger i sjiktet 7–30 g langs hele kysten.

Tobisimitasjoner

Sommerstid er tobis en viktig matkilde for en rekke fiskearter. Tobis holder til på ganske grunt vann, nær sand og sandholdig bunn og elsker ålegress. De svømmer fort og i små stimer. Lyr, sjøørret, havabbor, horngjel og større flyndrearter har dem ofte som sine foretrukne byttefisker.

Fra venstre: Westin Salty Inline (18 g), Remen Atomsilda (35 g), Sølvkroken Jensen Pirken (60 g), Abu Toby (28 g) og Remen Møresilda (18 g). Alle disse er i forskjellige farger, men fantastiske å fiske med i sommer.
Fra venstre: Westin Salty Inline (18 g), Remen Atomsilda (35 g), Sølvkroken Jensen Pirken (60 g), Abu Toby (28 g) og Remen Møresilda (18 g)
Fra venstre: Abu Sölv Penna (13 g), Westin Sølvpilen (20 g) og Lawson Slender (18 g).

    1. Tobisimitasjon – gjennomløp

    Gjennomløpsluker «løper» fritt på snøret og stoppet på plastkulen over kroken. De kommer i mange former og har et bredt spekter av bevegelses- mønster.

    Viktigst er det at de ikke har brekkmoment, slik andre lange sluker sliter med. Vi valgte Abus Sölv Penna, som er en super imitasjon med rolig gange.

    Fiskeområde: Grunt og middels dypt (0,5-5 m)

    2. Tobisimitasjon – sildesluk

    Mange produsenter har en variant av «Sølvpilen». Vi har plukket en fra Westin. De langtkastende imi- tasjonene er lette å fiske i alle vannlag.

    Svært populære til sjøørret, lyr, horngjel og havabbor. Et «must have» i boksen nær sand- og langgrunne områder.

    Fiskeområde: Grunt og middels dypt (1 – 10 m)

    3. Tobisimitasjon – skjesluk

    Svært avlange og smale skjesluker med livlige svømmebevegelser. Husk jevnlige spinnstopp. Norske Lawson Slender er en god representant for kategorien.

    Fiskeområde: Grunt og middels dypt (0 – 6 m)

En tobisimitasjon på grunt vann over sandholdig bunn kan fort sikre middagen.

     

    Silde- og brislingimitasjoner

    Slukene i denne kategorien har klassisk fiskeform og raske, svømmende bevgelser. De kan fiskes i alle vannlag, og lokker de fleste fiskeslag til hogg.

1. Sild/brislingimitasjon – gjennomløp

Denne er laget av plast, vektet med sink og er lett å f iske høyt i vannet. Fin til langgrunne områder, hvor den lar deg fiske med god kontroll. Lette svømmebevegelser og prima krokingsegenskaper.

Fiskeområde: Grunt til middels dypt (0,5-15 m)

2. Sild/ brislingimitasjon – sildesluk rett

Sammen med Jensen Pirken, er Atomsilda en av de virkelige traverne på svabergene. De fungerer ganske likt, men med flatere sidepartier og rettere kanter, får Atomsilda en hissigere gange – med samme hastighet.

Fiskeområde: Grunt til svært dypt (3-60 m)

3. Sild/ brislingimitasjon – sildesluk avrundet

Støpte sildesluker med avrundet kroppsform er en av tidenes mest brukte svabergsluker. Vi gikk for en av de mest kjente, klassikeren Sølvkrokens Jensen Pirken. Den kaster «stygglangt» og har et middels raskt svømmemønster. En av de beste i dypet.

Fiskeområde: Grunt til svært dypt (4-60 m)

4. Sild/ brislingimitasjon – skjesluk med svak S-form

Svenskenes velkjente Abu Toby er en klassiker til omtrent alt kastefiske. Den har en svak kurvet kropp, og rett neseparti. Det gjør at den er svært hastighetsstabil og går godt i vannet uten å spinne rundt. Spinnstoppen er også særdeles effektiv.

Fiskeområde: Grunt til middels dypt (1-30 m)

5. Sild/brislingimitasjon – skjesluk med sterk S-form

Den kanskje mest solgte skjesluken til fiske fra svaberget, er trolig norske Remen Møresilda. Den svømmer svært forlokkende, men har noen hastighetsbegrensninger.

Uansett en svært god allroundsluk med et enormt utvalg i farger og størrelser.

Fiskeområde: Grunt til dypt (1-40 m)

Alle bør ha en krabbeimitasjon i slukskrinet. Vekt avbildet sluk: 35 g. Denne sluken er grønn og rød på sidene med en sterk gulfarge i midten.
Alle bør ha en krabbeimitasjon i slukskrinet. Vekt avbildet sluk: 35 g.

Attraksjonssluker

Det finnes mange rare sluker som har som mål å tiltrekke seg fiskens oppmerksomhet. Vi liker best de som kombinerer attraksjon med imitasjon, noe vibrasjonsslukene gjør med glans. De lager oppstyr med viltre og uregelmessige bevegelser. Prøv gjerne også sterke farger!

Prey Bladerunner tilhører en litt nyere slukkategori, som har vist seg effektiv. Vekt avbildet sluk: 18 g. En blå sluk som er fotografert på en stein, trolig fiskeplassen til artikkelforfatteren.
Prey Bladerunner tilhører en litt nyere slukkategori, som har vist seg effektiv. Vekt avbildet sluk: 18 g.

Attraksjonssluk – vibrasjon

Vibrasjonssluker for sjø er gjerne litt lengre enn for ferskvann. Prey Bladerunner er en god representant. Den kaster langt og synker fort. Når du sveiver den inn, vibrerer den som besatt. En virkelig kjeft- åpner.

Fiskeområde: Grunt til middels dypt (5 – 50 m)

En rar sluk som både imiterer byttefiks og «lager leven» i vannet, kan fort bli fatal for grådig fisk.

Krabbeimitasjon

Det er slett ikke bare torsken som spiser småkrabber. Arter som lyr, hvitting, hyse og havabbor lar seg også friste. Duse farger som gult, rød-brunt og kobber gjør susen!

Krabbeimitasjon – skjesluk

Disse imitasjonene er oftest flate og lette skjesluker. Vi valgte Sølvkrokens Slukhalsen, en legendarisk krabbe- skjesluk med farger og «fjær» som imiterer krabbeskjell- og bein. Husk spinnstopp!

Fiskeområde: Grunt til middels dypt (5-30 m)

Powered by Labrador CMS