Annonse
Nytt på nytt. Her har Atle Knapp fått en flott abbor på 13 Fishings nye stang og snellekombinasjon, som perfekt har servert Berkleys finurlige balansepilk/jigghode og en avlang gummishad som imiterer en syk byttefisk.

Fiskertips

Det nye isfisket

I årtier har isfisket vært ganske så tradisjonsbundet og uforandret, men de siste årene har nye trender for alvor begynt å gjøre seg gjeldende også på isen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Isfiskerne er kanskje ikke mest kjent for å være i front hva angår nytt utstyr og nye metoder. Stikkordene har vært levende agn, få arter og enkelt utstyr. Om du koser deg med den tradisjonelle tilnærmingen, og er fornøyd med fangstene, er det vel og bra. Og bare så det er sagt; isfiske kan gjøres utrolig enkelt – og samtidig være svært effektivt. Om du likevel skulle være litt nysgjerrig og ønsker å utvide horisonten, er valgmulighetene blitt mange på få år, enten det gjelder dedikerte stenger, sneller, agn eller annet utstyr.

Ferskvann

Siden det er ferskvannsfiske med lett utstyr som dominerer isfisket, er det her den største fornyelsen har funnet sted. Hva angår sjøfiske, brukes det stort sett det samme som i en båt, og med unntak av ekkolodd, telt og isbor, har ikke utviklingen vært like stor her.

Abbor, ørret og røye får gjerne mye oppmerksomhet. Men stadig flere har begynt å snuse på flere arter, både i sjø og ferskvann. Her har en sik blitt tatt på en av de «nye» vibrasjonsslukene fra Strike Pro – Astro Vibe.

Ut på isen

Det er som kjent ingen grunn til å sitte inne, når alt håp er ute – på isen. Vinteren er en herlig tid som kan by på fantastiske fiskeopplevelser. Velg utstyret og metoden som passer for deg, og nyt den kalde, fine tida. Her får du en oppsummering av mulighetene som finnes.

Moderne stenger er lette, svært følsom og tilpasset en liten haspel- eller en inline snelle. Dette er en typisk allround stang fra St. Croix med en 13 Fishing Inline snelle. Her med balansepilk og softbait fiskeimitasjon som opphenger.

Nye stangtrender

Ser man bort fra varpestikker og noen spesialstenger til konkurranse, har isfiskestenger/pilkestikker ofte vært svært enkle og rimelige. Men de tjener formålet sitt godt, og på grunt vann til klassisk fiske, fanger de like godt som alle nyhetene. Men på dypt vann og i jakten på stor fisk, er komplette stenger med gode sneller å foretrekke. Her er tre stangtyper det er verdt å gjøre seg kjent med:

1. Agnstanga

Dette er absolutt ingen nyhet, men den får stadig flere tilhengere. Den skal stå i stativ, og bør være robust og myk, og trenger slett ikke være dyr. 2–5 fots lengde holder. Skal du ha flere, kjøp like, så blir transport og lagring enklere. Oftest tiltenkt storørret, gjedde, gjørs og til alt agnfiske på sjøen.

2. Nappindikatorstenger

Dette er «vanlige», korte stenger, men med en topp som er så myk at den fungerer som en løs nappindikator, slik vi er vant å se på isfiskestikker. Man velger selv mykhetsgraden på toppen til eget behov.

3. Allroundstenger

Disse har middels til stiv topp, og er beregnet for aktivt fiske, hvor man skal lage liv og røre med en røyeblink, en pimpel eller en balansepilk. Kan fint brukes som agnstenger i stativ dersom snellene kan frikobles.

Nye sneller

Den største fordelen med å ha ordentlige sneller til isfiske, er at snøret slipper å havne på isen, og at man kjører fisken tryggere med en myk stang. Og med ordentlige sneller, menes sneller som faktisk er gode å sveive med, som har jevn brems og som slipper ut snøre, selv om det er en superlett mormysjka på 2 gram i enden.

Det finnes reine isfiskesneller, men de fleste er vanlige små haspel- eller multiplikatorsneller. Reine isfiskesneller er enten «fluesneller» med lang fot, eller inline-sneller, som ligner fluesneller, men som har utveksling og ofte frikobling av spolen som hovedfunksjon. Begge slipper snøret lavt og har blitt svært populære.

Sneller lar deg også velge tynne og stumme fletteliner. De lar deg kjenne alle napp og gir mer liv i kunstagnene. Bruk gjerne en fortom av monofilament.

Dette er et av de mest populære oppsettene for meiting på isen. Det består av enkle stangholdere (klemmer, tripods eller annet), en elektronisk nappvarsler og en manuell «angeldon» nappvarsler av fjærstål med flagg eller kule.

Ståsnøre med ny vri

Isfiske med enkle ståsnører, hvor man bare benytter pinner eller en angeldon, har lange og gode tradisjoner. Konseptet trigger definitivt fisken til hogg, men gir ikke den kontakten mange ønsker, dermed har det moderne meitefisket også utviklet seg på isen.

Bruk av stenger, nye nappindikatorløsninger og en rekke stativvarianter har gjort seg gjeldende. Velg stenger som er enkle å transportere, og sneller som kan frikobles. Det viktigste er at fisken kan ta agnet uten å kjenne motstand.

Her snakker vi altså om en gammel, men modifisert metode, som stadig flere benytter seg av. Den fungerer godt både på innlandsisen og sjøisen

Nye vibrasjonsluker er i manges øyne kun for kastefiske. Men, disse bråkebassene har lenge vært som magneter på nysgjerrig fisk under isen. Noen maggot på kroken trigger også til hogg.

Nye kunstagn gjør susen

Det har liksom vært hogd i stein at mormysjka, abborpimpel, balansepilk og røyeblink er det isfisket handler om. Etter hvert har likevel trender fra USA og Canada begynt å gjøre seg gjeldende også her på berget. Vi snakker selvsagt om myke bytteimitasjoner, vibrasjonsagn, løvtynne bladsluker og mye annet. Det fungerer aldeles utmerket, men for all del; det er ingen grunn til å kvitte seg med klassikerne.

Med en vanlig drill kan du forvandle de fleste isbor til en «fiskemaskin» som lar deg drille nye hull på sekunder. Husk at drillen må være kraftig, bruk derfor støttearm.

Større hull og mindre sveiving

Det å fiske i stort kontra lite hull, gir flere fortrinn. Jo da, det kreves litt mer om du skal bore med muskelkraft, og et stort bor veier mer, men du vinner en hel del under selve fisket. Det blir lettere å kikkefiske, store hull fryser ikke like fort igjen, man får plass til ekkoloddgiver i samme hull som man fisker, og ikke minst blir det lettere å få alle fiskestørrelser opp av isen.

Noen sverger fortsatt til manuelle bor, det er enkelt trygt og godt. Det er likevel gode grunner til at stadig flere velger elektroniske isbor, eller bor med overgang til kraftige driller. Det tar kort tid å bore mange og store hull (en god drill klarer fint 50 hull i løpet av en dag), dermed får du også fisket effektivt over større områder – noe som ofte gir mer fisk.

Isfisketelt er i vinden som aldri før. De er enkle å sette opp og gir ly for vind og vær. De finnes i flere varianter, noen kan også brukes med ovn.

Koselig med telt

I flere land kjøres isfiskehytter ut på isen, hvor de blir stående gjennom sesongen. At dette ikke er blitt en hit i Norge, er kanskje like greit. Dedikerte isfisketelt har imidlertid slått an. Selv om du kan bruke lavvo, eller et vanlig telt, er det ingenting som matcher disse karakteristiske pop-up kube-teltene, som settes over et par hull, og lar deg fiske i ro og mak. Man kan gå for lettvekts utgaver, eller tyngre varianter tiltenk overnatting og bruk av ovn.

Større fangster med hele agnfisk

I J & F nr. 1/2019 skrev vi om storørretfisket på isen Slik tar du storørreten på isen | Jakt & fiske (njff.no). En av hovedingrediensen for fangst av stor ørret og andre predatorer som røye, gjørs og gjedde, er hele agnfisk fisket med sensitive nappvarslere. Om du fortsatt ikke har prøvd dette, bør du gi det en sjanse i vinter. På sjøisen er det spesielt sjøørreten man fisker på denne måten. Andre arter, som ofte fiskes dypere, er ikke like nøye på om den får servert hel eller halv agnfisk – eller en filet.

Større fangster med hele agnfisk

I J & F nr. 1/2019 skrev vi om dette i Slik tar du storørreten på isen. En av hovedingrediensen for fangst av stor ørret og andre predatorer som røye, gjørs og gjedde, er hele agnfisk fisket med sensitive nappvarslere. Om du fortsatt ikke har prøvd dette, bør du gi det en sjanse i vinter. På sjøisen er det spesielt sjøørreten man fisker på denne måten. Andre arter, som ofte fiskes dypere, er ikke like nøye på om den får servert hel eller halv agnfisk – eller en filet.

LED lys frister røya

For noen år siden snakket alle om de nye LED lysene tiltenkt hav- og røyefiske. Ikke så rart, for den klassiske røyeblinken hadde vært tilnærmet uforandret i generasjoner. Det ur-klassiske røyefiske med lokkeskjeer av messing, hadde plutselig fått en voldsom utvikling. LED-lyset gir ingen fangstgaranti, men viser seg ofte å være et svært effektivt «våpen». Nå er en stor del av røyeblinkene du kan kjøpe bygget for å brukes sammen med en blinkende LED-lykt. Prøv den gjerne også på ståsnøre etter røya.

Deepers flytende og trådløse ekkoloddkuler bruker wifi og en telefonapp for å danne et detaljert og godt ekkoloddbilde på isen.

Mer fisk med ekkolodd

Ekkolodd på isen gir de samme fordelene som i en båt. Det viser deg fisk og byttefisk, temperaturskiller og hvor du er på et kart/dybdekart. For mange er i dag ekkoloddet en av de viktigste elementene i isfiskeutrustningen, og de fleste velger da en av disse tre løsningene:

Trådløse ekkoloddsendere

Kasteekkolodd, som f.eks. Deeper, som bruker en liten sender og en telefonapp for å gi deg ekkoloddbilde. Bildene er overraskende detaljerte, men tykk is og kort batteritid kan bli et problem.

Klassiske ekkolodd

De klassiske variantene, som leveres i isfiskesett (skjerm, bag, batteri og sender), er fortsatt vanligst og fungerer under alle forhold. Har du et ekkolodd i båten, kan du fint lage en slik bag selv.

«Levende» skanninger

Med denne typen ekkoloddskanninger gir produsenter som Garmin (Panoptix Live) og Lowrance (Active Target) helt unike bilder på skjermen. Det kan sammenlignes med ultralyd-teknologien, for her står også skjermen stille, og det er kun fisk og ditt agn som beveger seg.

Powered by Labrador CMS