Annonse

Fiskertips

Unn deg en kort fiskestang

Kort er håndterbart og overlegent for å skape liv i døde kunstagn. Innen en rekke fiskestiler spiller nå stutte stenger første- eller annenfiolin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Trenden med lange og lette kastestenger til alt, ser ut til å være historie. Forklaringen er enkel: Moderne sportsfiskere bruker ofte nye kunstagn, beveger seg mer og fisker oftere fra båt.

Troféjakt og økt artsfokus gjør at vi får mer spesialutstyr – og mer avanserte fiskere. Vi har tatt enda noen steg nærmere det optimale, for nå som nesten alt av stanglengder og aksjoner har vært utprøvd, sitter vi igjen med godt utprøvde teknikker og stenger som passer.

Kort er håndterlig, effektivt og har funnet sin plass.

Kilosabbor har blitt vanlig fangst for erfarne vertikalfiskere. Korte stenger og livlige agn i viltre farger har mye av æren for det. Her er Johann Persson Friberg med et flott eksemplar fra Vest-Agder.

Agnkontroll
Det er ikke bare enklere transport og håndtering som er årsaken til at stengene er blitt kortere. Agnkontroll, altså det å styre gangen til et kunstagn, og samtidig skille napp fra vegetasjon, er blitt langt viktigere enn kastelengde og transport.

Avhengig av fiskestil, koker det hele ned til at vi har utviklet oss; flere eier nå mange stenger, og man liker å variere stang etter fiskestil og tiltenkt kunstagn.

Mer kraft og bedre håndtering
En av de største fordelene med kortere stenger, er kortere vektarm og derfor mer løftekraft. Små stenger med god ryggrad kan håndtere imponerende stor fisk. En 6 fots stang i skikkelig spenn, kan ha et løftepunkt 2–3 fot fra fiskeren. Det gir oss maksimalt med kraft, og gjør det lettere å pumpe fisk opp fra dypet.

Håndtering av stanga blir på alle vis enklere. Ikke minst når vi fisker. Kasting, vertikalfiske og drilling av fisk blir mer direkte og nært. Bortsett fra tapt kastelengde og bedre demping på lengre stenger, vil de fleste fort bli dus med bruken av en kort stang.

Tre typiske korte stenger beregnet på kraftig fiske etter store fisk. Fra

Moderne teknikker
Stumme fiskesnører og korte og litt stive stenger gir fiskeren bedre mulighet til å overføre bevegelser fra stang og ned til agnet. Dette gjelder på kveitefiske så vel som isfiske etter abbor.

Til det letteste fisket har vi tatt ut tre eksempelstenger. Fra venstre den lille is- og artsfiskestanga Abu Volatile Ice 3,1´med lavprofilsnelle fra Abu. Deretter den lille og spenstige Shimano Yasei Red AX Perch 190 abborstanga med UL snelle fra Shimano. Til slutt er det hvitt som gjelder, med en allround vertikalstang fra Abu med Abu Veritas V2 ML 7´ 3-15g og en snelle fra Shimano.

Spesielt har predatorfisket etter abbor, gjedde og gjørs påvirket den rivende utviklingen av spesialstenger og tilbehør for å trigge fisk og fiskere. Samtidig ser vi at samspillet mellom produktutviklere og fiskere aldri har vært tettere. Det er for mange artigere å lande én gjedde på en flytende frosk eller livredd andunge, enn to tatt på skjesluk. Hvordan man fisker, har for mang blitt like viktig som selve fangsten.

Grunntvannsfisker som lyr og torsk er som skapt for fiske med korte stenger og moderne teknikker. Her lander enda en ”nyfrelst” vertikalfisker en lyr en høstdag i Sør-Norge

Stanglengder og fiskeformer

I oversikten nedenfor har vi tatt for oss hvilke stanglengder som gjelder for de mest populære fiskeformene – i grove trekk.

Fortsatt fungerer kortere stenger som et supplement for mange, men i takt med at fiskerne blir mer erfarne, går gjerne stanglengden ned og fiskeren avanserer med nye teknikker.

Ørretfiske
Siden metallstengenes tid, har korte ørretstenger til klassisk slukfiske vært populært. Etter at transportable flerdelte stenger gjorde sitt inntog, er 6 og 7 fot mindre brukt. 8 og 9 fot brukes av flertallet.

Det er først til det avanserte ørretfiske, og da helst med softbait, at korte stenger brukes. Enten man fisker fra bellybåt, kano eller båt, er de korte å anbefale.

Sjøørretfiske
11 fot er gjerne det lengste som brukes, og da nesten kun til kastedupp. 8–10 fot er vanligst til kastefiske. Fra båt er det mange som går helt ned til 6 fot, mens 7- 8,5 er foretrukket. De som bruker softbait, fisker med alt fra 6 til 8 fot.

Svabergfiske
Lange stenger er populært for kasting med tunge sluker. Med introduksjonen av softbait i sjøen, er ikke lenger bunnapp noe stort problem, og med multifilament blir kastene lange nok. Alt fra 8 til 10 fot er populært, mens reint softbaitfiske gjerne foregår med stenger fra 7–9 fot.

Korte stenger er enkle å håndtere, stable og transportere. Moderne fiskere bruker gjerne to eller tre stenger på tur, rigget med forskjellige softbaits for å være klare for raske bytter. Her er tre stenger fra 6 til 7 fot rigget i en enkel stangholder på båtripa.

Abborfiske
Klassiske korte stenger har alltid blitt brukt til abboren. Hva angår det nye fisket, hvor predatorfiskere gjerne bruker softbaits, små wobblere og andre hardbaits til abboren, er korte stenger foretrukket både fra båt og fra land. Vertikal- og dropshotfiske likeså. Stenger fra 5 til 7 fot er vanligst, mens noen strekker seg opp mot 8 fot.

Gjeddefiske
Etter at jerkbait ble introdusert litt etter årtusenskiftet, har stive «spett» fra 6–7 fot blitt populært. Det ble også en ny æra for multiplikatorsnellen, og venstresveivmodeller ble populært som aldri før.

Nå er jerkbait-trenden nærmest over, mens softbait og hybridbait (hard+softbait) har tatt over. Stengene er fortsatt korte, men nå heller 7 til 8,5 fot. De er raske, mens en mer sensitiv toppdel gir kontakt med agnet – samtidig er stengene myke nok til å dempe.

Lett sjøfiske fra båt
Korte stenger til pilking har vi hatt i generasjoner, så her er intet nytt under solen. Det nye er at vertikalfiske med lette og moderne stenger for haspel eller multiplikator er blitt svært populært. Stengene er svært lette og superfølsomme, og kan både kastes med eller fiskes rett ned.

For fiske ned til 50–60 meter har disse blitt en hit. Agnfiske med korte stenger med myk topp er også populært etter mindre fiskeslag. Typiske lengder fra 6–8 fot.

Tungt sjøfiske fra båt
Stive 5–6 fot pilkestenger har alltid vært populære, mens trenden for stenger til kombifiske (agn + pilk) og agnfiske har vært lengre stenger. Kombi- og agnfiskere bruker helst 6,5 – 7,6 fot. En ny trend er likevel korte og stive stenger til agn- og kveitejiggfiske.

Stengene har ikke «dvaske» agntopper som viser napp, men er bygget som vertikalstengene med stive og svært følsomme topper. Disse gir bedre agnkontroll og følsomhet under fisket.

Kystfiske fra båt er mer populært enn noen gang. Ikke alle har en luksus fiskebåt fra Boston Whaler til rådighet, men korte stenger – kan alle bruke! Her fisker en med en 7 fots stang mot land, mens fiskeren i baugen bruker en 9 fots stang for lange kast.

Trollingfiske
I årevis var det 8, 8,6 eller 9 fot som var alternativet vårt i butikkhyllene. Nå er også disse stengene kortere, naturligvis. Alle som troller, skal ha tak i snøret i toppen av stanga for å sette det i en klype, eller feste på et søkke. 7 fot er nå mye brukt, mens 8 og 8,6 fot fortsatt foretrekkes av mange.

Artsfiske
Den siste store trenden på sportsfiskefronten, er artsfiske og jakten på rekordfangster. Et helt nytt fiske har blitt til, og her er stenger fra 2–5 fot vanligst på miniarter, mens 6–7 fot gjerne brukes til litt større fisk. De fleste har med flere stenger, rigget med forskjellige krokstørrelser, klare til bruk. Store fiskeslag, fiskes med klassisk utstyr.

Fluefiske
Fluefiskere har alltid hatt korte stenger, men da gjerne med en tilhørende lav klasse. En ny trend her er at man har korte stenger med høy vektklassifisering. Det er spesielt populært til gjedde- og saltvannsfiske fra båt. Stenger fra 7–8 fot i klasse 5–12 er mer vanlig, og gir kjappe kast og enkel håndtering i båt.

Powered by Labrador CMS