Gyrodactylus salaris
– NJFF forventer god tilgang i friskmeldte Rauma
– En gledens dag for alle med et bankende hjerte for villaksen, sier generalsekretær Eldar Berli i NJFF.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
De ni lakseelvene i Rauma-regionen i Romsdal ble offisielt erklært fri for lakseparasitten Gyrodactylus salaris under et arrangement i Åndalsnes 1. november.
Friskmelding skjer etter to rotenonbehandlinger, i 2013 og 2014, overvåking og prøver av 2800 fisk de siste fem årene, seinest i oktober. Samtlige prøver har vært negative, noe som gjør Veterinærinstituttet trygge på at elvene er fri for parasitten som dreper lakseungene under oppveksten i elva.
– Storsamfunnet har til nå brukt en milliard kroner på gyrobekjempelse i Norge. NJFF forventer at gjenåpning av fiske i disse elvene kommer allmennheten til gode, i form av god tilgjengelighet, sier Berli til Jakt & Fiske.
Store utfordringer
– Jeg er imponert over den jobben som er gjort over mange år, fra Miljødirektoratet og ned til grasrota, med elveeierlaget og lokalforeningen i spissen. Samtidig må vi ikke glemme hva våre villaksstammer har å stri med utenfor elvemunningene. Her er det fortsatt store utfordringer med lakselus, åpne oppdrettsanlegg og den beskatningen kilenotfiske representerer, påpeker Monica Malmedal, leder i NJFF Møre og Romsdal.
Med friskmeldingen av de ni elvene i Romsdalen, er det kun Driva-regionen på Nordmøre og elvene i Drammens-regionen som fortsatt er smittet av lakseungedreperen Gyrodactylus salaris.
Kom med lakseunger
Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sier at det er en stor glede at elvene er friskmeldt for parasitten Gyrodactylus salaris.
– Gyro er en fremmed, skadelig art som har gjort stor skade på naturmangfoldet i Norge. Nå er vi kvitt parasitten i Romsdalen og er et skritt nærmere målet om å fjerne denne trusselen som har gitt oss samfunnskostnader i milliardklassen, sier hun.
Parasitten ble første gang innført til Norge i 1973 med lakseunger fra Sverige til Akvaforsks forskningsstasjon på Sunndalsøra. I flere tiår har myndighetene forsøkt å utrydde parasitten via rotenonbehandling.
To regioner gjenstår
Mattilsynet, som har ansvar for overvåking og smittereduserende tiltak, sier at det er en gledens dag for Rauma.
– Friskmeldingen er en stor seier som viser at vi kan bekjempe parasitten i store vassdrag. Likevel er det først og fremst en seier for villaksen, sier Inger Mette Hogstad i Mattilsynet.
To regioner er imidlertid fortsatt ikke behandlet for parasitten, nemlig Driva-regionen og Drammens-regionen.
Ber Elvestuen følge opp
Miljøminister Ola Elvestuen (V) var i Åndalsnes for å feire friskmeldingen.
Generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver roser det politiske arbeidet bak friskmeldingen, men tilføyer at han håper at Elvestuen benytter anledningen til å gripe fatt i de store utfordringene for villaksen framover, først og fremst det han kaller en ukontrollert påvirkning fra oppdrettsindustrien.
Han sier at en handlingsplan er oversendt ministeren.
– Politikerne må ta ansvar og pålegge oppdrettsindustrien funksjonskrav som gjør at den ville laksen overlever. Jo lenger man venter med fornuftige krav, desto dyrere blir det å snu. Det er ingen tjent med, understreker Evensen.