Slik gjør du korrekt fang og slipp

Hvordan skal du behandle fisken, slik at den har best mulig sjanse for å overleve? Her er guiden for sikker gjenutsetting av laksefisk.
Mandag, 11. mars 2019 - 11:22

Sportsfiskere praktiserer fang og slipp i stadig større grad. Sett fra et dyrevelferdsperspektiv, leker man med maten. Tenker man forvaltning, er det gjerne ingen vei utenom. Argumentene er mange, men dersom gjenutsettingen foregår riktig, er overlevelsen høy.

Utallige gjenfangster i populære ørretelver bekrefter dette. Telemetriprosjektet i Hemsila fortalte oss blant annet at ørreten ikke viser noen tegn til atferdsendring etter å ha vært på krok – en ørret ble kroket fire ganger på ni dager.


Fang og slipp – slik gjør du det:

  • Bruk nedklemte eller mothakløse enkeltkroker, sirkelkroker ved meitefiske. Unngå bruk av dobbel- og treblekroker
  • Bruk så tjukk fortom eller fiskesene som mulig
  • Legg hardt press på fisken, og få den raskt til land
  • Bruk knuteløs håv med små nettmasker, gjerne med innebygd vekt. Vei fisken mens den ligger i håven, eller bruk veienett
  • Fukt hendene før du tar på fisken
  • Fjern kroken forsiktig, bruk krokløsertang
  • Ta ikke fisken ut av vannet
  • Unngå unødig løfting
  • Mål fiskens lengde (fra kløft i hale til nesetipp) mens den ligger i vannet
  • Hold fisken forsiktig i strømmen, unngå klemming rundt buk og gjeller
  • Unngå å pumpe fisken fram og tilbake. Drar du fisken i motsatt retning av det den er vant til, vil vannet trenge gjennom gjellene bakfra. Dette hindrer den naturlige pustemekanismen
  • Sørg for at fisken er uskadd og levedyktig før gjenutsetting
  • Vis økt varsomhet eller avstå fra «fang og slipp» ved høy vanntemperatur

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

På forsiden nå