Annonse

Snøret i bånn, sa du?

NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. sluker og blysøkker.

På bunnen ved mange gode fiskeplasser er det et vev av snører som fortsatt fisker. – Det er lett å unngå. Alle bør avslutte fisket når de går hjem, sier sportsfiskekonsulent Sondre Breian i NJFF.

Publisert Sist oppdatert

Spøkelsesfiske er mest forbundet med teiner, ruser og garn. Men visste du at også tapte sluk og snører utgjør en fare for både fisk, skalldyr og miljøet? 

– På de verste plassene, er det et skrekklandskap under vann. En sammenhengende vev av snører som gjør at alle hummere på stedet vil sette seg fast og dø en langsom død, sier Lars Dalen i Marinreparatørene, en liten miljøorganisasjon som arbeider for å rehabilitere Indre Oslofjords skadde marine økosystemer. 

Marinreparatørene arbeider med konkrete miljøtiltak og prosjekter i sjøen, og utvikler metoder for opprydding som kan oppskaleres og brukes av andre. Også formidling er en viktig del av arbeidet. 

Marinreparatørene og NJFF. 
Lars Dalen, Sondre Breian, Andreas Frøsland, Odd Øystein Johansen, Mads Johansen, John O´Keefe, Truls Øverland
NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. Her representert (fra venstre) ved John O'Keefe, Odd Øystein Johansen, Truls Øverland, Lars Dalen og Mads Johansen fra Marinreparatørene i båt, og Sondre Breian og Andreas Frøsland fra NJFF på flytebrygga.

«Snøret i bånn»

I prosjektet «Snøret i bånn» har Marinreparatørene og Indre Oslofjord undervannsklubb kartlagt mengden fiskesnører ved en del populære fiskeplasser i Indre Oslofjord. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har bidratt med tips til hvordan du som fisker kan unngå tap av fiskeutstyr, også på de mest utsatte plassene.

– Fiske med stang fra land er viktig for mange, men vi må unngå at sluker og snører blir liggende på bunn. For å lykkes med dette prosjektet, måtte vi få med noen med god kunnskap om problematikken, nemlig sportsfiskerne. Heldigvis var de ikke vanskelige å be, sier Dalen.

NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. Her representert ved Lars Dalen fra Marinreperatørene (fra venstre) og Sondre Breian fra NJFF.

Sondre Breian, sportsfiskekonsulent i NJFF, håper at økt fokus på utstyr og teknikk kan gjøre at sportsfiskere spiller enda mer på lag med miljøet, uten å ofre sjansene for fangst.

Mer samarbeid i vente

Selv om prosjektet nå er avsluttet, ønsker både NJFF og Marinreparatørene å jobbe videre for mindre forsøpling under vann.

– Vi håper å få ut mer informasjonsmateriell om dette i fremtiden, sier Breian. 

Marinreparatørene ønsker som neste steg å få til et større samarbeid med Norges Dykkerforbund for å kartlegge flere fiskeplasser og rydde opp på bunnen med hjelp fra dykkere.

– Siden tapte sluker og snører utgjør en betydelig miljørisiko, ønsker vi at dykkerklubber får belønning for å rydde slikt utstyr på samme måte som ved tapte garn og teiner, forteller Dalen.

NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. Lars Dalen.
Lars Dalen tømmer sekken for fiskeutstyr, som er funnet av én person på én og samme fiskeplass.

En full sekk med tapte snører og sluker som alle er funnet på én fiskeplass av en dykker gjennom et helt år, demonstrerer hvor mye utstyr som ligger igjen under vann. 

– Dette er samlet opp ved en god fiskeplass. Under vann består den av en lang steinfylling som sluker har veldig lett for å sette seg fast i. Og det er et problem for hummeren, som det er mye av i området, sier Dalen.

NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. Sildesluker har lett for å sette seg fast.
– Vi ser ofte at det er sildeslukene som går igjen, sier Sondre Breian, og graver opp flere fra senebuntene, som er plukket opp fra én og samme fiskeplass på Fagerstrand.
Blysøkker som egentlig er laget for elvefiske, går også igjen.
Gummijigg med utstående krok setter seg lett fast i bunnen.

Et hav av sener og sluker

 I haugen finner Sondre Breian fiskesener av mono- og multifilament, blysøkker og snøresett med mange sluker.

– Vi ser ofte at det er sildeslukene som går igjen. Med mindre det er veldig dypt, bytt kan du gjerne bytte ut slike sluker med lettere varianter, sier Breian.

Sildesluker synker fortere enn vanlige skjesluker. Gummi-agn, som er effektive på mange arter, har gjerne en krok som lett setter seg fast. De nye offset-variantene, hvor du kan skjule krokene, gjør ikke det.

– Fisk heller for høyt enn for dypt. Det er ikke nødvendig å «slikke»bunn, det gir ikke mer fisk. Det er lett å unngå å sette seg fast, sier Breian.

I forbindelse med samarbeidet med Marinreparatørene, presenterer han noen tips for å unngå å sette fast sluken.


Utenfor Munch-museet i Oslo, demonstrerer NJFFs Andreas Frøseth (fra venstre) og Sondre Breian hvordan fiskeutstyr setter seg fast og hvordan du kan unngå at det skjer.

Lynkurs i å fiske uten å forsøple:

1. Velg riktig sluk

Bruk lette sluker og wobblere. Sildesluk synker fortere enn skje-sluk.

– Folk bruker ofte for tunge sluker ved fiske etter makrell og sjøørretfiske på sommeren, men får ikke noe mer fisk av den grunn, sier Sondre Breian.

En slidesluk (nederst) synker fortere enn den bølgete og lettere sluken over.

2. Velg offset-varianter

For jigger (gummi-agn) finnes det gode offset-varianter der tuppen på kroken kan skjules. Det gjør at agnet nærmest aldri setter seg fast.

Velg riktig sluk.
Offset-jiggen nederst kan knapt sette seg fast. Jiggen over har derimot veldig lett for å gjøre det.
NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske.
Sondre Breian demonstrerer hvordan tau under vann enkelt kan krokes – og hvordan det kan unngås.

3. Tykk hovedline med fortom

Med en knekk-fortom, altså et tynt snøre på enden av en tykkere hovedline, er det mest sannsynlig at snøret ryker ved loddet eller sluken dersom du setter deg fast. Det gjør  mindre skade for hummeren og resten av miljøet under vann om du likevel skulle være uheldig å ryke snøret.

NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. Sondre Breian.
Skulle du være uheldig å ryke snøret, er det en god idé å ha fortom. Dermed mister du minst mulig utstyr som kan gjøre skade på livet under vann.
NJFF og Marinreparatørene inngår samarbeid for å gjøre sportsfiske mer mijøvennlig ved å begrense spøkelsesfiske. Blysøkker.
– Velg sink som ikke er like skadelig som bly. At det som oftest også er billigst, gjør det lett å velge blyfritt, oppfordrer NJFFs sportsfiskekonsulent.

4. Undersøk bunnforhold og tilpass innsveiving

Kjenner du bunn, er det flere ting du kan gjøre:

  • Sveive fortere
  • Velge lettere sluk
  • Ha høyere stangføring

– Det er også et tips å prate med kjentfolk eller sjekke dybdekart. Det er en god måte å gjøre seg kjent med bunnforholdene på. Steinfyllinger er fiskefeller, samtidig som de er yndete leveplasser for hummer, sier Breian.

 

Powered by Labrador CMS