Annonse
Såret gaper. Det må repareres hvis shadjiggen skal kunne fungere noen runder til.

Fiskertips

Førstehjelp for oppspiste jigger

Jiggfiske har fått mange svorne tilhengere. Utviklingen på agnfronten har vært imponerende de siste ti-femten årene, og akkurat som fisken lokkes vi til hogg hver gang det dukker opp et nytt produkt med nye egenskaper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Utviklingen har gått i retning av å få mer for pengene: Jigghodene inneholder mindre forurensende bly, det følger med flere jiggkropper per jigghode og silikongummien i jiggene er betydelig mer motstandsdyktig for skarpe rovfisktenner.

Selv om prisen har steget per pakke, har agnene en bedre holdbarhet, bedre finish og uslåelige lokkeegenskaper.

Jiggkropper av dårlig kvalitet må dessverre kasseres etter langvarig bruk, disse er det vanskelig å reparere. De kvalitetsjigger har kropper av såpass bestandig og slitesterk silikongummi, at de «tåler» en reparasjon. Dette høres kanskje rart ut, men det er nemlig høy temperatur som skal til for å gjøre favorittjiggen din klar for nok en runde i dypet.

Kniv og bluss
Som eksempel bruker jeg en stor shadjigg fra Storm. En skarp rovfisktann har skåret et dypt snitt midt på shadjiggkroppen. Med en kniv og en trofast «turkamerat» forlenger du levetida til favorittjiggen din.

Finn fram gassblusset du vanligvis koker kaffen din på. Fyr det opp og skru ventilen opp på maks for høyest mulig temperatur. Før knivbladet gjennom gassflammen i cirka et halvt minutt, still ned gassflammen for å spare gass og legg det glovarme knivbladet i såret i shadjigg-kroppen.

En kjøkkenkniv føres gjennom flammen på gassblusset.

Klem sårflatene mot knivbladet slik at begge sidene i såret varmes opp. Nå vil det frese og ryke litt, det er viktig at du ikke gjør dette for lenge, men avslutter når du ser at gummien mykner og blir klebrig.

Varmen vil smelte silikongummien når sårflatene presses mot knivbladet.

Fjern knivbladet og klem sårflatene umiddelbart sammen. Hold presset i et minutt, nå vil sårflatene sveises sammen til et perfekt grodd sår. Du vil bli forbauset over hvor godt resultatet blir. Vær oppmerksom på at det ikke er absolutt alle jiggtyper dette egner seg for. Likevel bør du gi «førstehjelpen» et forsøk neste gang jiggen din har vært utsatt for et rovfiskangrep.

Kniven fjernes og sårflatene presses sammen slik at såret sveises. Shadjiggen kan friskmeldes.
Storseier som disse kan lett bite flenger i shadjiggene dine

Fra kjøkkenet
Og som et siste tips: Har du en håndholdt gassbrenner du egentlig bruker til å karamellisere sukker med? Let i kjøkkenskapet eller gå til jernvareforhandlere, glassmagasiner eller andre butikker som selger kjøkkenutstyr og spør etter en karamelliseringsbrenner.

De koster litt, rundt 400 kroner, men gjør det om mulig enda enklere å lime sammen jiggsår. I stedet for å bruke det oppvarmede knivbladet kan du
nå bare starte brenneren og la den blå gassflammen sveipe over sårflatene i jiggkroppen. Du vil merke at du har bedre kontroll og kan jobbe mer nøyaktig med en håndholdt gassbrenner. I tillegg egner denne seg spesielt godt til små punktsår.

Jiggreparasjonen kan gjennomføres både innendørs og utendørs. Vær uansett forsiktig, og tenk alltid brannsikkerhet! Lykke til.

Powered by Labrador CMS