Annonse

I skogen for livet

For Bjørnar Hansen er skogen og viltet en livsnødvendig medisin. Her med Loke (3).

Å være i skogen tett på dyrelivet handler ikke bare om å fylle kvoten. For Bjørnar Hansen er det livsnødvendig medisin.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hansen har slitt med kronisk og komplisert sykdom over flere år.

Han har vært gjennom ulike operasjoner, i tarm og hofte, to av dem med påfølgende operasjonsskader. Sykdomsbildet har medført sterke smerter, nedsatt livskvalitet, og et ganske annet liv enn Bjørnar hadde sett for seg.

Fra et tidligere yrkesliv som kokk, deretter utdanning innen utmarksturisme, og til slutt jobb i Folldal fjellstyre, Åmot utmarksråd, Fishspot og Inatur – ble han ufør tidligere i år.

Helseutfordringene har satt ham på prøve. Kanskje det er derfor han setter så stor pris på alt naturen gir?

Veien er målet

– Ja, jakta ikke er målet i seg selv, bare et middel. Det er opplevelsen som er selve målet, ivrer han, og fortsetter:

– På jakt er vi selvfølgelig ute etter å høste. Sett at du har en elgkalv på kvoten. Likevel kan du lære deg å sette pris på og fordype deg i alle interessante opplevelser du får underveis.

Det kan hende at du møter en kronhjort eller ei lavskrike. Hvis du klarer å være til stede i alt som skjer, vil du få en større totalopplevelse, smiler han.

Bjørnar Hansen er én av to glimrende naturfotografer som deler sine beste råd for å komme tett på viltet med Jakt & Fiske.

Jakt på råbukk!

Og da er vi tilbake til start, om bruken av bandhund året rundt. Hansen forteller seg varm:

– En gang jeg var på hjortejakt med Loke, markerte han med nesa på noe jeg skjønte var noe annet enn hjort. Og der, 30 meter unna, satt en tiur i et tre, forteller han.

Han bruker også Loke under bukkejakta – en nokså unik mulighet for en god bandhund. Dette kommer verken i konflikt med båndtvangsbestemmelsene eller forbudet mot langbeinte, drivende hunder på rådyrjakt.

– Jeg skjøt to råbukker for Loke sist høst, blunker Bjørnar.

Veien tilbake

Bjørnar har også funnet en metode for å leite opp tiurleiker ved hjelp av Loke:

Etter at fugl er tatt ut, lar Bjørnar Loke gå. Når han finner lukt på bakken, og etter hvert ser et mønster i hvor fuglen sitter, finner han leiken.

Allsidigheten har på ingen måte gått på bekostning av hjorteviltinteressen. I fjor ble det felt til sammen 12 dyr for svarthunden, og her var alle de fire hjorteviltartene representert.

Selv om Bjørnar ikke er arbeidsfør i dag, har han et klart mål om å komme tilbake i jobb. Han jobber for å finne løsninger som fungerer i det daglige. Enn så lenge er det skogen og fjellet som gjelder, så langt kroppen klarer. Og alltid i tett samarbeid med bestekompis Loke.

Powered by Labrador CMS