Annonse

Kurser dronepiloter

Dronesuksess i Østfold

Per Øyvind Alvim (til venstre) og Tore Paulsen (til høyre) fra Eidsberg JFF følger nøye med når Mathias Weber (i midten) fra droneprodusent DJI instruerer i droneflyving på et jorde i Indre Østfold kommune.

Hva gjør en gjeng menn i alle aldre med gule vester i jordekanten? Det som kan se ut som en lek med dyre droner, er livreddende førstehjelp for rådyrkalvene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Ok, folkens. Jeg vil ha dere to i grupper her nå. Alle som har flydd, før går til høyre, og alle som ikke har så mye erfaring, stiller seg der borte. Og husk sikkerhetsvestene, de skal være på!

Viltforvalter Pål Sindre Svae har hatt stor suksess med å bruke droner med varmesøkende kamera for å finne rådyrlam før førsteslåtten. Nå har kommunen i samarbeid med UAS Norway begynt å kurse flere piloter fra andre kommuner. Og pågangen har vært stor.

Anders Martinsen fra bransjeorganisasjonen UAS Norway loser kursdeltakere med nennsom hånd. Han er én av to instruktør på det første dronekurset organisasjonen har arrangert i samarbeid med Indre Østfold kommune. Den andre instruktøren er kommunens viltforvalter, Pål Sindre Svae.

Vil spare dyr for lidelser

En av de ferske dronepilotenene på dronekurset, er Per Øyvind Alvim fra Eidsberg JFF.

– Vi er selvsagt veldig spente. Det gir veldig mye tilbake å kunne redde rådyrlammene fra slåtteknivene. Vi gjør dette av hensyn til dyrevelferd, ikke for å øke tilgangen på jaktbart vilt utover høsten, sier Alvim.

Han jobber som brannmann, og er godt kjent med termisk utstyr fra før. Alvim forteller at lokalforeningen i Eidsberg er inspirert av det gode arbeidet Trøgstad JFF har gjort med droner for å redde rådyrkalver før førsteslåtten.

Les også: Droner finner rådyrlammene

Stor suksess

– Siden vi begynte med droner 2020, har vi reddet 112 rådyrkalver. Nå håper vi at vårt arbeid kan inspirere lokallag og grunneiere rundt om i landet for å hindre at flere kalver blir tatt av slåmaskinen, sier Svae.

Ved siden av å spare dyrene for et voldsomt møte med slåttemaskinen, er det også god økonomi for bøndene å samarbeide om slike droneprosjekter. En rådyrkalv som havner i rundballen, eller enda verre i siloen, fører til at alt fôret må kondemneres.

Les også: Finner rådyrlam med varmesøkende kamera - fra lufta!

Totalt deltok 15 personer på dette første dronekurset i Indre Østfold kommune.

Nysgjerrig?

Du må ha egen lisens for å kunne fly drone. Husk også at det er mange regler for hvor den kan brukes. Dette må du sjekke med Luftfartstilsynet. Det skader heller ikke å ta en telefon til kommunen du ønsker å fly i.

Trenger finansiering

– Vi har hatt mange kjedelige episoder med drepte rådyrkalver under førsteslåtten her i Fet. Da vi ble oppmerksomme på droneteknologien, besluttet vi fort at dette var noe vi ville prøve, sier Anders Aas, leder i Fet Grunneierforening.

Inspirasjon kom også fra Indre Østfold kommune, med utmarksforvalter Pål Sindre Svae i spissen. Her ble det berget 77 rådyrlam under førsteslåtten.

Fjorårets gode erfaringer i Fet gjør at prosjektet videreføres i år.

– Responsen har vært overveldende etter innsatsen i juni i fjor. Utfordringen er økonomisk støtte, slik at dette kan bli et permanent vilttiltak, sier Aas til Jakt & Fiske.

Powered by Labrador CMS