Nye bøker

Tre bøker om laks

Det glødende engasjementet for Salmo salar, truslene den står overfor og kjærligheten til elvefiske for titusener av oss, har nylig materialisert seg i tre nye bøker om laks og laksefiske.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Ingen skriver bøker om sei, røye eller gjeddefiske. Ikke om abbor heller, til tross for at tusenbrødrene, i likhet med ørreten, er en av våre vanligste, mest tallrike og populære sportsfiskearter.

Laks- og laksefiske er derimot gjenstand for jevnlig oppmerksomhet mellom stive permer. Alle laksedaler med respekt for seg selv har selvsagt bok om elva si, relativt nylig representert ved Bolstadelva og Gaula. For Altaelvas del, alle lakseelvers mor og våte drøm, snakker vi om et lite bibliotek.

I seinere tid er laksefiskelitteraturen også supplert med historisk materiell i ny drakt, brakt til torgs av entusiasten Jan Arhaug. Oppmerksomheten har utvilsomt sammenheng med laksefiskets tradisjonsrike historie og økonomiske betydning. Norge er verdens viktigste land for de atlantiske villaksstammene, samtidig som fetteren i merder er blitt en av våre største eksportartikler – og miljøutfordringer.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.