Annonse

Straks slutt på blyhagl

Fra 15. februar 2023 er det i all praksis slutt på bruk av blyhagl i Norge.

EU har bestemt seg: Bruk av blyhagl vil bli forbudt i og i nærheten av våtmark. Fra 15. februar 2023 gjelder dette også i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Blyforbud er ikke ukjent for norske jegere. I elleve år var det totalforbud mot slik ammunisjon i Norge, frem til Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i 2016 fikk politisk støtte for å gjenoppta bruk av bly på vilt som lever utenfor våtmarksområder.

Mye av grunnen var blyets gode egenskaper for human avlivning.

Jakt & Fiske har tidligere skrevet om at Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) har anbefalt et totalforbud av blyholdig ammunisjon i våtmarksområder.

Forbudet mot bruk av blyhagl gjelder i og nær våtmark, inkludert en buffersone på 100 meter, slik våtmark er definert i Ramsar-konvensjonen. Her er våtmark definert bredt, og det betyr i praksis at totalforbud mot blyhagl i Norge.

Miljødirektoratet har sendt ut brev til landets importører av hagleammunisjon og NJFF. I brevet fremgår det tydelig:

I praksis betyr den nye reguleringen et totalforbud mot blyhagl i den mest vanlige skogs- og fjelljakta.

Områder med myr, torvmyr eller vann, naturlig eller kunstig, permanent eller midlertidig, med stillestående eller strømmende ferskvann, saltvann eller brakkvann – inkludert områder med marint vann med en dybde som ikke overstiger seks meter ved lavvann, dekkes alle av forbudet.

– Ingen overraskelse

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF er ikke overrasket.

– Vi har arbeidet gjennom den europeiske jegerorganisasjonen FACE siden 2015 med denne saken. Vi ønsket i utgangspunktet en annen definisjon av våtmark, som var mer tilpasset de nordiske forholdene, men vant ikke fram i EU. Vi står igjen med Ramsardefinisjonen av våtmarker, pluss 100 meter buffersone, og den slår hardt ut på både skogs- og fjelljakta med hagle i Norge, sier Nilsen til i en uttalelse på forbundets egne nettsider.

Avgjørelsen fra EU er en såkalt forordning. Det betyr at det ikke er mulig med lokale tilpasninger for medlemmene i EU og EØS i denne saken.

Bakgrunn: Derfor er våtmarksforbudet i praksis et totalforbud

Forbudet får foreløpig ingen konsekvenser for bruk av bly i storviltammunisjon. Mer informasjon i denne sammenheng kan komme til sommeren.

Ramsarkonvensjonen

Kalles også våtmarkskonvensjonen, og er en global avtale for å ta vare på våtmarker.

Konvensjonen ble undertegnet i byen Ramsar i Iran i 1971, og Norge var senere et av de første landene som ratifiserte den.

Opprinnelig konsentrerte konvensjonen seg om å ivareta våtmarker som leveområde, spesielt for vannfugler.

I dag favner konvensjonen langt videre. Den skal ta vare på våtmarker i bred forstand; både som leveområde for flora og fauna, og som viktig naturressurs for mange mennesker.

Kilde: Miljødirektoratet

Powered by Labrador CMS