Annonse
Singo Xtreme har drevet i land i en bakevje i elva Sjøli, hvor han blir stående fast på ei lita berghylle.

Hvem kan redde basset Singo?

En jakthund møter mange farer på sin ferd, og mange mister livet i forsøket på å ta seg over strie elver. Vi ble med på en dramatisk redningsaksjon i Skjåk.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vårdalen Jaktlag er på hjortejakt i Skjåk når de slipper 10 måneder unge Singo Xtreme i åssiden i Lundadalen. Det knytter seg spenning til unghunden, en basset fauve de bretagne, men ellers borger det meste for en vanlig jaktdag.

Snart er det uttak og full los. Men hjorten vil ikke ture, og etter åtte kilometer drar dyret rett ut. Det blir full stopp på hunden ved elva Sjøli. Dette er jaktlagets største frykt. At hjorten skal krysse elva, og at hunden skal følge etter og bli tatt av strømmen.

Håpet lever
GPS-signalet viser at hunden er på samme flekken. Er den fortsatt i live? I så fall haster det med å få kontakt.

– Det kan jo hende han klorer seg fast til en stein i elva, eller har kommet seg til land og ikke kommer opp fra bredden, kommer det håpefullt fra hundefører og eier Hans Sole Luseter, men ansiktsuttrykket viser at han har begynt å forberede seg på det verste.

Her må det en redningsaksjon til.

Hundeglam
Når han en liten stund seinere nærmer seg stedet hvor GPS-en viser at hunden skal være, stanser han og lytter. Den frådende elva gjør det vanskelig. Men der! Er det ikke hundeglam som blander seg med elvebruset? Jo visst.

Ti minutter seinere er Singo lokalisert på en sleip, skrånende berghylle under et overheng ved bredden, uten mulighet til å ta seg noe sted. Matfar er lettet, men dramaet er ikke over.

– Han har sett meg og kjenner plystringen min. Så han vet at jeg er i nærheten, men det blir ikke enkelt å få han opp.

Gi og dra. Med god hjelp fra resten av laget, rappellerer Per Sole Luseter ned til hunden, som blir beroliget av eier Hans Sole Luseter.

Lykketreff
Det ser ut til at Singo har drevet om lag 30 meter nedover elva, før han har karet seg i land ved en liten bakevje.
Overhenget gjør at Hans ikke kommer ned til hunden. Her er må det en bergingsaksjon til. Selv blir han sittende og holde kontakt med hunden for å roe den.

I mellomtiden haster den nærmeste postskytteren i laget ned til parkeringsplassen, hvor han tilfeldigvis treffer Magne Håvard Forberg. Det skal vise seg å bli et lykketreff. Forberg er ute i et annet ærend, men har rappelleringsutstyr som umiddelbart stilles til disposisjon.

Med et fast grep om hunden, kan ferden opp begynne.

Med egnet utstyr og effektiv koordinering går selve redningsaksjonen raskt. Som den letteste i laget rappellerer Per Sole Luseter ned til hunden, solid forankret i trestammer, og med fire mann som sikrer og gir ut rep. Med et godt grep rundt Singo, blir mann og hund halt opp.

Gjensynsgleden er stor.

Gjensynsgleden er stor. Fra venstre Jo Sole Runningen, Stein Luseter, hundeeier Hans Sole Luseter, redningsmann Per Sole Luseter med Singo Xtreme og Georg Sole.

Jaktlyst
– Nå har han snart bukt opp flaksen, sier Hans Sole Luseter med et bredt smil.

Det er nemlig ikke første gang unghunden er ute på vidvanke.

– I sommer sleit han seg og borte i fem dager. Han sto bom fast i et kjerr da vi endelig fant han igjen. Han hadde nok fått teften av en hjort.

Og som for å understreke jaktlysten, har Singo Xtreme knapt tid til å hilse på sine redningsmenn før han begynner i dra i båndet – klar for nye utfordringer i hjortelia.

Og selve hjortejakta? Den blir underordnet i slike tilfeller. Men allerede noen timer etter redningsaksjonen kom han på post med den første hjorten.

Powered by Labrador CMS