Annonse

Fiskertips

Slik gir du ungene fiskefeber

Pandemien ruller videre. Her må det tas grep. Gi unga en sunnere feber.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Noe av hovedpoenget med å introdusere barn og unge for sportsfiske, er ikke først og fremst fiskeundervisning, men å tenne gnisten! Den som først får fiskefeber, kan lære seg en hel masse aleine eller med venner, i rasende fart.

Gjør naturen til en lek:

Ta med polariserte briller. Kikk på fisk under brygga eller brua.

Last ned en mobilapp, ta med bærbar høyttaler og lokk på fugler i nærheten.

Sett abborruser og ta med ungene på tømmingen.

Heng opp et langt tau i tre, og lag ei skikkelig huske ved fiskevannet.

«Fiskefeberdoktor» og fagkonsulent Knut Johan Ruud fra NJFF Buskerud vet alt om dette. Her gir han deg de ti rådene du trenger denne sommeren:

1. START TIDLIG: Ungene må få prøve seg på sportsfiske tidlig. Det du har fått smaken på som liten, har en tendens til å hekte seg – eller komme tilbake til seinere i livet.

Det finnes egentlig ingen «riktig» alder for å bli hekta på sportsfiske. Fiskefeberen kan komme i barnehagealder eller på ungdomsskolen. Det er uansett en fordel ikke å starte for seint, sier Ruud.

2. BEGEISTRET VOKSEN: Ingen blir inspirert av en kjedelig lærer! Det var ikke sånn da du var barn, og det har ikke endret seg i dag. Hvis du tar med deg unger av plikt og ikke lyst, er det liten sjanse for å tenne noen gnist. Dette gjelder for instruktører i regi av jeger og fisk, overfor juniorgruppe eller skolebarn – eller for deg som forelder til egne barn.

Å være fiskeguide overfor barn og ungdom er ikke for alle. Du må se på det som en lek! Legg til side dine egne ambisjoner, og gå fullt og helt inn for å glede deg sammen med ungene, sier Knut Johan.

– Jeg er antakelig verdens eldste 12-åring!

Knut Johan Ruud

Å lære bort sportsfiske skjer best én til én. Å la være få sammen er en av nøklene. Heller få og ofte enn mange og sjelden.

3. SMÅ GRUPPER ER NØKKELEN: Sportsfiske er ingen typisk gruppeaktivitet. Du blir ikke hektet som 10-åring, hvis du står sammen med hele skoleklassen ved elva, har floke på snøret, og må vente i 20 minutter for å få hjelp. Det er mye større sjanse for å bli bitt av basillen når dere er få sammen, og jakter den samme fisken eller stimen.

NJFF tilbyr familie-medlemskap

Bli med i en landsdekkende jeger- og fiskerbevegelse!

NJFF tilbyr fiskekurs for foreldre og barn, eller jegerprøvekurs. Dere får også tilgang på over 150 båter, en billigere forsikring og selvfølgelig sender vi dere bladet Jakt & Fiske i posten. Se alle medlemsfordeler her. Har dere lyst til å tegne familiemedlemskap kan dere gjøre det her.

Allerede medlem, men ønsker å tegne familiemedlemskap? Da må du ta kontakt med medlemsservice på mail for å endre ditt medlemskap.

Det er klart at det er bedre «reklame» utad å ha arrangert fiskeopplæring for store grupper. Særlig i arrangementer i regi av JFF eller skoler, der det offentlige har spyttet inn penger. Men mange unger gir ikke større fiskeglede. Det er bedre med fem unger ved tre anledninger, enn 45 unger på ett arrangement! tipser Knut Johan.

4. GJØR FISKE TIL EN LEK: Unger er ofte langt mer spontane enn voksne, og nysgjerrigheten kan drive dem til å ville undersøke det meste. Ikke motarbeid denne spontaniteten, men følg heller med! Legg deg på magen og kikk på insekter, salamandre, maur og mark. Ta fram ei bok og les om krypene når dere kommer hjem.

Jeg er en nysgjerrig type selv. Dessuten brenner jeg for å gjøre fiske så lekent som mulig. Å ligge på magen på brygga og fiske leppefisk er en knallfin start, ivrer Knut Johan Ruud.

5. LÆR AV HVERANDRE: Husker du hvem du lærte av som liten, noe du ble skikkelig ivrig på? Sjansen er stor for at det var av en venn.

Det fleste unger synes det er fint å fiske uten noen voksne til stede. Poenget er å gi dem akkurat så mye kunnskap at det går opp for dem: «Oi – dette kan jeg gjøre selv!». En mulighet kan være å sette en litt eldre ungdom, som er god på sportsfiske, inn blant de litt yngre, tipser fiskefeberdoktoren.

Gjør fiske til en lek! Bruk fantasien: Å fiske leppefisk fra brygga, lete på insekter eller salamandre, er fine måter å tenne natur- og fiskeglede på. Rusefiske kan også være spennende. Her fra Jakt og Fiskedagene på Elverum.

6. ENKELT UTSTYR!: For å repetere det viktigste: Poenget er ikke å lære bort «alt», men å tenne fiskeglede. Derfor er det smart å:

Starte med så enkelt utstyr som mulig (minst mulig trøbbel).

Komme raskt i kontakt med fisk (skaper spenning!).

Dropp slukstanga i starten. Og fluestanga kan du vente lenge med. Isfiske og agnfiske er derimot mye bedre å starte med. Hvis du i tillegg fôrer på fiskeplassen på forhånd, oppnår du de to punktene over, sier Knut Johan Ruud.

«Fiskefeberdoktor» Knut Johan Ruud fra NJFF Buskerud bobler av fiskeglede. – Jeg er antakelig verdens eldste 12-åring! ler han. Og sånt smitter fort over på andre …

7. DROPP SKJEMAET: Vi voksne har lett for å lage ferdige planer for fiskearrangementer, ikke minst i JFF-sammenheng. Vi lager en plan, og er opptatt av at ungene skal følge planen, mens vi instruerer: «Gjør slik og sånn.»

Unger derimot, ivrer ofte for å gjøre ting i «i sikksakk». Du kan gjerne ha en plan, men vær åpen for hva som skjer underveis!

8. DROPP ANADROM FISK: Dette tipset vil antakelig være som å stikke en pinne i øyet på mang en ivrig sportsfiskepappa- eller mamma. Men igjen: Legg til siden din egen drøm. For å tenne fiskefeber og glede, er første bud å øke sjansen for fisk mest mulig. Ørret og laks er krevende arter du kan komme tilbake til seinere.

Unntaket er kanskje mindre bekker med småørret. Men særlig med grupper på tur, er sjansen stor for at fisken blir skremt. Start heller med utpreget stimfisk: Abbor, mort, (småørret), makrell, sei – eller eventuelt gjedde. Det er ikke størrelsen den kommer an på i starten, fastslår fagkonsulenten.

Laksefiskene står øverst på lista hos mange, men vent gjerne med å introdusere ørret og laks, og sats heller på arter som er enklere å få i starten.

9. SLUTT AV TIDLIG: Et annet viktig tips å ikke å tøye tålmodigheten. Når det ikke er

gøy lenger, så må du tåle å gjøre noe annet. Åpne fiskemager, så på insekter, kikk etter dyrespor.

Jeger- og fiskerforeningen kan f.eks. kjøpe et rimelig actionkamera med monitor, som man kan senke ned i hullet på isen. Jeg har et slikt til 600 kroner – og det er en sikker vinner, tipser Knut Johan Ruud.

10. SATS PÅ KOS: Kanskje en selvfølgelighet, men ingen liker å fryse på tur. Sørg for at ungene er mette, tørre og varme. Men dette er ikke spesielt vanskelig å få til, verken for deg som forelder eller foreningsinstruktør …

Powered by Labrador CMS