Hva kan et uberørt og unike villreinfjell være verdt om 50 eller 100 år, spør kronikkforfatterne.
Hva kan et uberørt og unike villreinfjell være verdt om 50 eller 100 år, spør kronikkforfatterne.

Kronikk

Hyttebyer eller levende villreinfjell?

Hvordan skal villreininteressene hamle opp med hytteprosjekter i mange hundremillionersklassen? Spørsmålet er hva vi er villige til å betale for livskraftige villreinbestander.

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

31. oktober var hovedsaken i Finansavisen; «Dæhlie-hytter til 200 mill. stanset». I artikkelen kan vi lese om Sjusjøens vannmareritt og hvordan «…lokale entreprenører lider. Bjørn Dæhlie måtte avbryte salget av hytteprosjektet til 200 millioner kroner».

Stans av hyttebyggingen i et av landets største hyttebyer skyldes overbelastning av allerede eksisterende kloakk-, avløp- og vannledningssystem. Kapasiteten er sprengt, og kostnadene med å bygge nytt har fått en prislapp ingen vil betale. Ennå.

Videre framgår det av artikkelen at i perioden 2009 - 2019 har grunneierne fått et overskudd på over 540 millioner kroner basert på hytteutbygging, mens byggestopp medfører millionunderskudd for lokale entreprenører. Diskusjonen går nå i retning av å basere fremtidig vannbehov på grunnvann, noe kommunen mener ikke nødvendigvis er en langsiktig og bærekraftig løsning. Allerede i dag ser man utfordringer med overforbruk av vann.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.