Annonse

Test av homogene kuler

Homogene kuler i vinden

Stadig flere leverandører kommer med homogene kuler. Vi har testet to fra Fox Bullets.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Homogene kuler i kobber/kobberlegering ekspanderer i markedet, og blir både mer tilgjengelig og anerkjent som et godt alternativ til mer tradisjonelle, blyholdige kuler.

Stadig flere erfarer at kulene ikke bare er et mer miljøvennlig alternativ, men også fullt på høyde med andre «premium» kuler i et kresent marked. Barnes X startet det hele med sine ekspanderende kobberkuler i 1989. Mange andre har fulgt opp med sine egne varianter, som Hornady GMX og nå CX, Nosler E-Tip, Norma Ecostrike m.fl.

Utfordrer

Fortsatt har Barnes størst markedsandeler med sine TTSX kuler, men nykommerne tar innpå. Slovenske Fox Bullets leverer til det norske markedet gjennom Skitt Jakt. De har de mest normale kuledimensjoner fra 5,6 mm (224) til 9,5 mm (375) som leveres til hjemmeladere, samt et økende sortiment av ferdigladet ammunisjon fra 222 Rem til 9,3x62.

Les også: Test av homogene Hasler Ariete 6,5mm 125 grain

Vi har testet to av kulene fra Fox; en 50 grain 224 kule, ladet i kaliber 5,6x50R, og en 130 grain 7 mm kule, ladet i 7x57R. Etter at det nylig ble lov å bruke lettere homogene kuler (fra 7,8 g) til jakt, er det blitt mer aktuelt å lade de populære kalibrene 6,5 og 7mm også i kobber. Fox kulene er brukt en hel høst på variert hjortevilt, og det er skutt både rådyr, rein og hjort med disse.

Lad med vett

Ingen av kulene er funnet igjen i dyret, vi snakker med andre ord full gjennomtrenging, noe som er normalt med homogene kuler. Min vurdering er at alle kulene har oppført seg normalt i skuddet, og har gitt ønsket effekt.

Det er for øvrig samme erfaring jeg har med andre homogene kuler. Kobber er et lettere metall enn bly, så kulene blir litt lengre enn tradisjonelle blykuler, og derfor må man lade med en viss forsiktighet.

God presisjon

Jeg har brukt samme ladedata som med Barnes TTSX kuler, og det fungerer fint. Begge de brukte kalibrene har gitt god presisjon, helt på høyde med annen god jaktammunisjon. En annen ulempe med kobberkuler, er at de legger igjen noe mer metall i løpet.

Blyforbud: Derfor er våtmarksforbudet et totalforbud

Fox Bullets

Homogene, ekspanderende kobberkuler med avlastningsriller. Kommer i en rekke kulevekter, fra 45 grain (224) til 250 grain (375).

Alle kulene leveres med svart plasttupp for sikker ekspansjon og bedre ballistikk.

Pris: Kuler fra ca. 8,50,- til kr 12,- kr pr. stk. Ferdigladet 20 pk. fra 413,- til 502,- kr. Leverandør: Skittjakt.no
Karakter: 5

Det er derfor nødvendig å pusse litt grundigere. Mange leverandører har forsøkt å bøte på dette ved å gi kulene riller i kroppen, som skal avlaste litt i riflingene gjennom løpet. Dette har også Fox gjort.

Trygt valg

Når ulempene er nevnt, må vi også nevne fordelene. Man trenger ikke å bekymre seg for blyholdig kjøtt. Det er også tryggere for naturens åtseletere å spise slakteavfallet.

De homogene kulene holder som regel svært godt sammen etter ekspansjon, og gir dyp og god virkning gjennom dyret, selv etter treff i massivt bein. Fox Bullets leverer med andre ord et godt alternativ i markedet.

Powered by Labrador CMS