Annonse

Viltressursloven:

Slik kan den nye loven endre jakta

Bildet er tatt i forbindelse med hjortejakt i Kalvåg.

Forslaget til ny viltressurslov er nå oversendt Stortinget. Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan den vil påvirke din og min jaktutøvelse.

Publisert Sist oppdatert

Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Klima- og miljødepartementet (KMD) har oversendt sitt forslag til ny viltressurslov til behandling i Stortinget. Lovforslaget skal erstatte dagens gjeldende viltlov, og vil følges av en oppdatert eller ny utøvelsesforskrift.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har tidligere advart mot at lovforslaget legger opp til at for mange detaljer av jakt- og fangstutøvelsen reguleres i kommende forskrift, framfor å nevnes direkte i loven.

Faremoment

Et tema som har fått mye oppmerksomhet, handler om grunnleggende premisser for jaktutøvelsen. Landbruks- og matdepartementet foreslår å definere en forsvarlig jakt- og fangstutøvelse slik:

«Jakt og fangst skal utøves på en slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser eller fare for unødige lidelser, og slik at det ikke oppstår fare for mennesker eller husdyr eller skade på eiendom.»

NJFF ønsket i sitt høringssvar å beholde formuleringen fra dagens gjeldende viltlov, altså å droppe det foreslåtte tillegget om at viltet ikke skal utsettes for «fare for unødige lidelser».

– Vi vurderer dagens formulering som tilstrekkelig da lovforslaget samtidig henviser til bestemmelsene i dyrevelferdsloven. Selv om det framgår av lovproposisjonen at jakt som utøves i tråd med regelverket og anbefalinger i jegeropplæringen vil være innenfor aktsomhetsnormen som følger av lovforslaget, så vil endringen kunne oppfattes som en skjerpelse, sier fagsjef Siri Parmann i forbundet til Jakt & Fiske.

Slutt for termisk? 

Miljødirektoratet, som inntil i år forvaltet det høstbare viltet, mente at bruk av termisk utstyr til ordinær jakt var forbudt fordi slikt utstyr etter direktoratets syn klart falt innunder begrepet «kunstig lys» i dagens utøvelsesforskrift.

Diskusjonen gikk frem og tilbake, og toppet seg da Miljødirektoratet valgte å anmelde den profilerte jegere Kristoffer Clausen for bruk av termisk utstyr under ordinær hjortejakt.

Politiet henla saken, og Miljødirektoratet avsto etter dette fra å anmelde lignende tilfeller i påvente av en ny lovtekst.

I forslaget fra LMD og KMD, er all bruk av såkalte restlysforsterkende og termiske siktemidler forbudt:

«Bruk av lyskilder som gir synlig lys under jakt og fangst er forbudt, med mindre annet følger av eller i medhold av lov. Det samme gjelder bruk av restlysforsterkende og termiske siktemidler og andre siktemidler med teknologi som har til formål å lyse opp eller forbedre synligheten av omgivelsene eller viltet for jegeren.»

Dette vil etter departementenes vurdering også gjelde håndholdte enheter som kan kobles på siktet på våpenet.

NJFF ba i sitt høringssvar om at det burde være lovfestet unntak fra bestemmelsen ved hjortejakt på innmark, blant annet fordi hjortebestanden skyter i været og at slikt utstyr etter forbundets syn vil kunne bidra til mer effektiv forvaltning.

I dagens viltlov er også andre unntak lovfestet, deriblant åtejakt på rødrev med fastmontert lyskilde, ettersøk av skadd hjortevilt og villsvin og jakt på villsvin i åpent terreng eller ved åteplass.

Parmann støtter ikke at samtlige av disse unntakene er fjernet fra forslaget til den nye viltressursloven.

– Å løfte unntakene fra forbudet mot bruk av kunstig lys fra lov til forskrift vil innebære at disse unntakene lettere kan settes til side. Det ligger mye innsats over tid å få disse unntakene vedtatt, og de bør fortsatt være en del av loven. Eksempelvis bør det ikke være tvil om at det fortsatt skal kunne benyttes kunstig lys ved ettersøk etter de viltarter der dette er tillatt i dag. Eventuell utvidelse av dette til å omfatte andre viltarter kan reguleres gjennom forskrift, sier hun.

Det kan dog se ut til at NJFF har fått delvis gehør for å kunne bruke termiske siktemidler ved hjortejakt på innmark. I proposisjonen som forklarer departementenes vurderinger under arbeidet med ferdigstillelsen av lovforslaget, står følgende:

«Departementet ser at utfordringene med høye hjortebestander i enkelte deler av landet kan gi grunnlag for å vurdere å åpne for bruk av termiske siktemidler ved jakt på hjort. »

Videre skriver departementene at de skal sende et forslag om nødvendige forskriftsendringer på høring før den nye viltressursloven kan tre i kraft.

Bruk av jakthund

Den nye lovforslaget slår fast at bruk av hund til både jakt og trening av hund til jakt er tillatt. Samtidig legger lovteksten opp til ytterligere reguleringer i forskrift:

«Jakthundtrening og bruk av hund under jakt er tillatt, med mindre annet følger av eller i medhold av lov.»

Ifølge Parmann er dette nok et eksempel på hvordan den nye loven i praksis kan ende opp med å bli mer innskrenkende enn dagens viltlov.

– Det er positivt at lovforslaget har bestemmelser om bruk av hund til jakt og jakthundtrening. Det er samtidig viktig at loven også angir noen hensyn som skal vektlegges ved fastsettelse av forskrifter om bruk av hund, noe NJFF har fremmet forslag om. Selv om vi ikke oppfatter at intensjonen med forslaget til bestemmelse i loven er å regulere bort store deler av bruken, kan utfallet bli i den retning dersom lovforslaget blir vedtatt som foreslått.

Hva er et jaktvåpen?

I dagens lov, er et jaktvåpen definert som et kruttdrevet skytevåpen. I forslaget til ny viltressurslov, er «kruttkravet» fjernet:

«Til jakt skal det bare brukes skytevåpen, våpendeler og ammunisjon som er egnet til å avlive viltet på en sikker og dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.»

Dette betyr dog ikke at det automatisk blir lov å bruke andre våpen på jakt.

Veien videre

Første del av prosessen med å vedta en ny lov, er en behandling i respektive komite på Stortinget. For viltressurslovens del, er dette næringskomiteen.

Deretter skal lovforslaget, og eventuelle forslag til justeringer, gjennom to behandlinger før loven vedtas. Erfaringsmessig gjøres det sjeldent justeringer i andre behandlingsrunde.


Mer om NJFFs syn i saken

Lurer du på hva Norges Jeger- og Fiskerforbund ellers mener om utkastet vil ny viltressurslov?

Les mer på forbundets egne nettsider

Powered by Labrador CMS