Kalde vinternetter byr ofte på storslåtte naturopplevelser.

Slik rigger du deg for vinternatta

Vegrer du deg for å sove ute vinterstid? Her er tipsene som sikrer en komfortabel natt.
14. desember 2020

Snødekt landskap, stjerneklar himmel og stillhet. Å ligge under åpen himmel og kikke opp på stjernehimmelen fra soveposeåpningen, er en uforglemmelig opplevelse. Du får også et minne for livet om du ligger varm og komfortabel i et lunt telt i høyfjellet og hører snøstormen rase utenfor. Å sove ute vinterstid byr på store naturopplevelser, mestring og glede. Men en vinternatt med feil utstyr, gjerne i kombinasjon med feil valg og dårlige rutiner, kan lett fortone som en kald og lite trivelig opplevelse. Å fryse, kombinert med dårlig søvn, er demotiverende for turtrivselen. For nybegynner kan det lett drepe lysten på aktivt friluftsliv i vinterhalvåret.

Du produserer varmen

Vellykkede vinterturer med overnatting, handler i stor grad om hvordan du sørger for en varm og komfortabel nattesøvn. Gjennom dagen og kvelden kan man regulere temperaturen med aktivitet, skifte av klær og varmekilder som primus og bål. Når natten faller på, er du overlatt til kroppsvarmen du selv produserer i soveposen, sammen med et godt isolerende underlag mot den iskalde bakken.

Soveposen  

Liggeunderlaget

Slik holder du varmen

Gode leirrutiner

Tarp  

Tips

Vinterteltet

  • Grav kuldegrop i forteltet, men spar plass til kjøkken og primusfyring.
  • Husk å åpne lufteventiler på teltet, slik at du unngår mye kondens.
  • Spa snø over stormmatta for å forhindre unødig trekk.

Primus i teltet

Innta hengekøya

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

På forsiden nå