Ny norsk villsvinmedalje registrert
Mathis Briskerud oppnådde 110,3 poeng og bronse på tannsettet til et villsvin han skjøt i Grue i Hedmark i fjor. Dette den andre registrerte medaljen på villsvin felt i Norge.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Briskerud, som er fra Arneberg i Hedmark, skjøt villsvinet under fjorårets elgjakt.
– Dette var artig! Jeg så at den var ganske stor, og tenkte at det kunne være interessant å få den bedømt. Jeg er veldig fornøyd med bronse, at det kun var registrert én annen medalje på villsvin felt i Norge, var jeg ikke klar over, sier han.
Første villsvin
Briskerud forteller at det i fjor ble åpnet for at elglaget han er med på, også kunne felle villsvin. Da det dukket opp en råne på 150 kilo, lot han ikke sjansen gå fra seg.
– Dette er det første villsvinet jeg har skutt. Jeg har vært noen turer på villsvinjakt i Sverige, uten hell. Da er det jo ekstra stas å skyte en medaljegris på hjemmebane, sier han.
Økende fellingstall
Selv om villsvinet ikke sprer seg like raskt i Norge som mange trodde for 10–15 år siden, blir det stadig mer grynting i norske skoger. Ifølge Pål Sindre Svae i Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold, har man de siste årene sett tegn til et visst taktskifte, noe også de stadig økende fellingstallene indikerer.
Mens det i jaktsesongen 2014/15 ble registrert 70 felte villsvin, var tallet for sesongen 2017/18 oppe i 226, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. De aller fleste er felt i Østfold i kommunene Halden og Aremark, men villsvinet gir seg i økende grad til kjenne i grensetraktene lenger nord. I fjor ble det registrert 11 felte villsvin i Hedmark.
Sølvgris fra Halden
Den andre medaljen som er registrert på villsvin felt i Norge, er fra et dyr skutt i Halden i 2014. Det oppnådde 115,03 poeng og sølv. I Norge står villsvinet på Artsdatabankens fremmedartsliste. I Sverige har villsvinet vært akseptert som en del av landets fauna siden 1987. Villsvinene man finner i Sverige og Norge, stammer fra rømte og utsatte farmersvin i Sør-Sverige på 1970-tallet.
Ifølge jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF, går det høyst sannsynlig flere store griser rundt i norske skoger.
– Dersom det felles villsvin av litt størrelse, oppfordrer vi villsvinjegerne til å få villsvintennene bedømt av en av NJFFs trofédommere, sier han.