Annonse

Test av jaktstiger

Test av jaktstiger

Søk høyde - skyt bedre

Overhøyde gir flere fordeler ved posteringsjakt. Utvalget av jaktstiger er imidlertid svært begrenset på det norske markedet. Vi har testet tre varianter det er mulig å få tak i.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

En jaktstige gir ikke bare bedre overblikk, den kan også bidra til å føre lukta fra jegeren over viltet, og dermed redusere faren for værstøkking.

Men best av alt; kulefanget blir mye bedre, noe som både øker sikkerheten og gir flere trygge skuddmuligheter.

Man skiller ofte mellom frittstående tårn, og stiger som monteres opp mot et tre. Et frittstående tårn gir gjerne større fleksibilitet når det gjelder skytevinkler. Det står ofte stødigere enn en stige, og er såpass tungt at tyveri sjelden er et problem. Vekta og «riggen» innbyr imidlertid ikke til hyppig forflytning.

Nyttig for flere

En jaktstige gir lang mer mobilitet, og er en god løsning om du vil flytte på posten gjennom sesongen, eller når hogsten er grodd igjen etter et par år.

I Norge er det som regel hjorteviltjegerne som setter opp jaktstiger og tårn. Enten du jakter rådyr, hjort eller elg, vil litt ekstra overhøyde gi deg bedre marginer. Men en jaktstige kan også gi fordeler på f.eks. beverposten, for revejegere ved åteplassen – og for den som jakter med kamera.

Ikke helt på høyden

I andre land er tårn og stiger langt mer utbredt enn her på berget. Man skal ikke lengre enn til Danmark før man ser et mye bedre utvalg av produkter i både tre, stål og aluminium.

Man kan saktens undre seg over at vi i Norge ikke har fått øynene ordentlig opp for de store fordelene som ligger postløsninger i høyden.

Våre tre stiger er testet under praktisk jakt en hel sesong.

Våre tre testede stiger er alle produsert i stål, men ute i den store verden finnes mange lignende produkter i aluminium, noe som gir en stor fordel hva angår vekt og mobilitet.

Gjennomføring

Våre tre stiger er testet under praktisk jakt en hel sesong. De er båret på plass og montert etter monteringsanvisningen. Det
er postert flere økter i hver stige.

Vi merket oss raskt vektforskjellen fra den enkleste stigen fra Biltema, til de to andre med ekstra høyde. Med 7 kg mindre å bære (Biltema), kommer du deg gjerne lengre til skogs. Samtidig blir de to andre stigene like lette om man tar med seg en seksjon mindre.

Tenk sikkerhet

Et fall fra fem meters høyde kan få fatale følger. Stigene er derfor laget med gode monteringsløsning, som gir nødvendig sikkerhet for både montering og postering.

Alle de tre testede stigene kommer med seler man skal bruke ved montering. Når dette et utført etter anvisning, sitter man trygt på plass, selv om det ikke alltid føles sånn når vinden tar godt tak i treet stigen står lent mot.

Alle stigene kommer med en rød merkelapp som advarer mot å klatre i stigen uten å ha den rette kjennskapen til produktet. La denne stå på, så har du som eier gjort ditt for at ikke uvedkommende skal skade seg ved uvørent bruk av din stige.

Hvis man ikke alltid har behov for den høyeste posteringsmuligheten, blir de to dyrere stigene langt mer fleksible enn den rimeligste. Prisen er imidlertid i favør den enkleste varianten.

Hva angår de to andre stigene, ble vi overrasket over at de tilsynelatende er helt like, dog med forskjellige navn og en viss prisdifferanse.

Vi har valgt å ikke utpeke en vinner, siden to av tre stiger framstår som identiske. Ingen av stigene får toppkarakter.

Den sparer vi til det kommer en lett stige med skytestøtte som kan beveges sideveis.

Dette er stigene vi har testet:

Powered by Labrador CMS