Annonse

Test av Fjellfant neversåler

Bjørkenever kan brukes til så mangt. Som skosåle er det også god match.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Såler av bjørkenever og ull er en gammel tradisjon fra nordlige deler av både Norge og Sverige. Ull varmer som kjent svært godt. I kombinasjon med bjørkenever dempes kulda fra bakken, og gir deg en stødig og slitesterk såle. Under lange dagsmarsjer på ski blir sålene mer fuktige enn skoene dine.

Både ull og never trekker til seg fukt, noe som hjelper deg å holde føttene tørre og varme. Sålene tørker raskt i soveposen eller når de henges til tørk over natta. Det er viktig å ta ut sålene etter bruk. Dersom du snur sålene (bytter sko) mellom hver gang, beholder de fasongen bedre og forlenger levetiden.

Gamlefar i huset har brukt disse sålene i 15 år uten å ta særlig hensyn til nettopp dette – likevel holder de fortsatt koken. Det sier mye om kvaliteten.

Det er en eldre dame på over 90 år fra Sverige som står bak produktet. Hun har holdt på med håndtverk i alle år. For tiden driver hennes pensjonerte sønn med opplæring, så produksjonen fortsetter inntil videre. Firmaet Fjellfant i Tydal har sålene på lager.

Jakt & Fiske har tidligere testet bjørkenever-såler i samisk stil fra Karasjok, med tovet ull utenpå. De svenske sålene er nokså like, men har imidlertid et dobbelt lag med bjørkenever inni, hvilket gjør dem enda mer robuste. Ulla er i tillegg blandet med hundehår.

Sålene er store i størrelsen, derfor bør du gå ned en størrelse på sålene i forhold til skostørrelse. Sålene kan vaskes ved behov. De må tørkes forsiktig (uten for høy temperatur), ellers kan sålene krympe. Sålene passer til alle skotyper, men kommer best til sin rett når du trenger ekstra varme. Dette er uten tvil de beste sålene jeg har brukt.

Neversåler

PRODUKTFAKTA: Såler med dobbelt lag med bjørkenever og tovet ull utenpå. Fås i flere str. 25-47. Kan vaskes (og tørkes) forsiktig.

LEVERANDØR: Fjellfant, fjellfant-post@hotmail.com, www.fjellfant.no

PRIS: kr 280,- (str. 25-35) og 400,- (str. 36-47)

KARAKTER: 6

Powered by Labrador CMS