Test av Bergans Super Light Dome 3 telt
Superlett og romslig dome-telt
Etter å ha sittet noen år på gjerdet, har Bergans tatt steget inn i lettvekstsegmentet på teltfronten. Vi har testet Superlight Dome 3-pers, og latt oss imponere.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Man trenger ikke være gramjeger for å forstå verdien av vektbesparende utstyr når sekken skal pakkes for fjelltur. Når du bare på én obligatorisk del av utstyrsriggen kan skrelle av en kilo, begynner det virkelig å monne.
Det første som slår oss med Superlight Dome 3-pers, er «misforholdet» mellom vekt og plass. I positiv forstand. Dome-konstruksjonen med bratte vegger gir svært god romfølelse og plassutnyttelse, både i inner- og yttertelt. Her styrer tre personer glatt unna den klaustrofobiske følelsen, samtidig er vekta pint under 2,5 kilo.
Med en innvendig høyde på 115 cm, kan en gjennomsnittlig høy mannsperson faktisk stå med strake bein, dog med bøyd overkropp. Gulvbredden på 190 cm gir på sin side god plass til tre 60 cm liggeunderlag. Nederst langs veggene fins to praktiske rader/paneler (hver på 2 meter) med nettinglommer til oppbevaring av diverse småsaker. Taket har en smart nettinghylle til tørking av sokker etc.
Tak og øvre del av veggene er i netting, og sørger for god ventilering ut via seks lufteventiler i yttertelt. De to ovale åpningene ut til hvert inngangsparti/bagasjerom, kan åpnes helt ned mot gulvet med toveis glidelåser, hvilket gjør det svært enkelt å få ut rusk og rask.
Full åpning
Inngangspartiene gir grei sekkeplass for tre personer, skjønt rommet som får to sekker ikke gir «fri bane» ut og inn. På lengre turer er det kjekt å ha med en liten tarp for oppbevaring utstyr utenfor teltet.
Store åpninger med toveis glidelåser i hvert inngangsparti/yttertelt gir mulighet for effektiv utlufting, eller behagelig gjennomtrekk. Finnmarkstravere vil nok savne myggnett i ytterdørene, men fravær av slikt er noe av prisen man må betale for lav vekt.
Rask montering
Etter et par gjennomkjøringer monterer man teltet greit alene, og man trenger ikke mange minuttene til rådighet. I vindvær er det praktisk å være to. Når inner- og yttertelt først er koblet sammen, kan seinere monteringer gjøres uten at innertelt blir utsatt for regn.
Konstruksjonen er selvbærende med to lange stenger, mens en kortere stang stiver av takkonstruksjonen. Teltet har fire barduner, hver snor er fordelt på to festepunkter i hver hjørnestang. Stabiliteten er imponerende god i blest og ruskevær, og duken holder vannet ute. Det skal likevel nevnes at vi ikke har vært ute for storm på testturene.
Kompromiss
Ytterduken er av samme type/kvalitet som vi kjenner fra konkurrenter, som har vært på markedet en stund. Det er unektelig en hårfin balansegang mellom vekt og tilstrekkelig slitestyrke. Vårt telt har null hull etter aktiv bruk gjennom en sommer/høst. Oppbevaringstrekket (i tilsynelatende samme stoff som ytterduk) har imidlertid fått en rift foran den ene kompresjonsreima.
Lappesaker for midlertidige reparasjoner i felt burde fulgt med. De tynne, superlette dukene tåler ikke like mye mekanisk slitasje som telt med tyngre og mer robuste materialer, og må følgelig behandles med noe større varsomhet. Det handler om kompromisser.
Med både en 2- og 3-persons dome-variant i superlett utførelse, kaster Bergans seg tungt inn i kampen om å tekkes vektkresne friluftsfolk. Prisen på vår testvariant er ganske stiv, men konkurransedyktig. Det er tøffe tider for mange bransjer. Vi tror likevel dette kan gå riktig bra.