Annonse

Test av Therm-A-Rest Oberon -18°C sovepose

Test av Therm-A-Rest Oberon -18 grader sovepose

Nyskapende dunpose

Therm-A-Rest Oberon -18°C er en praktisk, innovativ og ikke minst lett og varm sovepose. Den er langt fra billig, men til gjengjeld får du komfort i toppklasse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Oberon er en spesiell soveposevariant hvor et påsatt liggeunderlag skal kompensere for at 10 prosent av duna er flyttet fra bunn- til toppdel. Nyskapningen Therm-A-Rest Oberon -18°C har overtatt plassen som min nye favoritt til turer i den kjølige årstiden.

Posen har holdt meg sval og varm i temperaturer fra 10 grader og ned mot frysepunktet. I vinter har det vært lite ekstremkulde i sør, men ei natt under åpen himmel i -16°C, var nok til å overbevise om at posen leverer på oppgitte verdier.

Når man drar igjen glidelåsen, legges varmeklaffene automatisk inntil hals og hode, i tillegg minkes varmetap nær glidelåsen. Hodepartiet omslutter godt, og gjør det lett å puste og bevege seg. Vekta er ikke unik, men blant de aller letteste.

Test: Rab Mythic Ultra 180

Ideen bak dunforflytningen er at dun vi sover på, kollapser og gir liten effekt. Derfor får man mer igjen av å ha dun i toppen, siden vi likevel får god nok isolasjon fra liggeunderlaget.

Breddetest: Dette er de beste vinterposene når kulda setter inn

Denne kombinasjonen er, sammen med et kvalitetsliggeunderlag, potensielt den varmeste i bransjen hva angår varme versus vekt.

Et liggeunderlag fra samme produsent er festet bak soveposen i de elastiske stroppene. Stroppene er avtakbare og kan lagres i et rom i soveposen om ønskelig.
Et liggeunderlag fra samme produsent er festet bak soveposen i de elastiske stroppene. Stroppene er avtakbare og kan lagres i et rom i soveposen om ønskelig.

Jeg beveger meg mye, og havner ofte på utsiden av liggeunderlaget når jeg sover – for så å våkne. Med Synergy Link-stroppene og et passende NeoAir xTerm Max fra samme produsent, (se test i 7-18) har jeg sovet like godt som i mine ungdoms år.

Test: Soveposen Warmpeace Viking

Den gang kroppen sov godt selv på Forsvarets celleskumunderlag.

Fotposen, den letthåndterte glidelåsen og hetta fungerer utmerket. Duna, som er vannavvisende, har selv etter mange turer i fuktig vær, virket lett, beholdt konsistensen og tørket raskt.

Min eneste anmerkning er at varmeklaffen i halsen på soveposen med fordel kunne hatt en festeanordning som holder de to tuppene sammen. Dette er en virkelig god og litt annerledes sovepose, som er lett å anbefale.

Her er soveposen komprimert og vist sammen med en liters termos.
Her er soveposen komprimert og vist sammen med en liters termos.

Therm-A-Rest Oberon -18°C:

Helårs sovepose med festeanordning til liggeunderlag, sertifisert RDS gåsedun, laget av 20D polyester med Ripstop DWR coating på yttersiden og Taffeta på innsiden.

Fyllmaterialet er vannavvisende gåsedun av typen 800 Fill Nikwax Hydrofobic Down. 60/40 dunfordeling. T-Comfort -10°C, T-limit -18°C og T-Extreme -40°C.

Egen varmeklaff for fotseksjonen. Varmekammer langs glidelås til hals og hodeparti. Glidelåsen stopper midt på posen.

En knapp ved hodet hindrer at den glir ned. Frontlomme for oppbevaring av stroppene og annet.

Lengder: Tre standard lengder (Small: 158–168 cm, Regular: 170–183 cm og Long: 185–198 cm). Vi testet Regular, som måler 157 cm rundt skuldrene, 145 cm over midjen og 117 cm i fotdel.

Vekt u/trekk: 1,11 kg. Leveres med komprimering- og oppbevaringstrekk. Pakkvolum: 25 x 43 cm.

Pris: kr 6999,-

Leverandør: Varri AS, tlf. 22 71 92 00, www.varri.no

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS