Annonse

Inntil 26 ulv kan felles utenfor ulvesonen

Klima- og miljødepartementet har bestemt at 26 ulv kan felles utenfor ulvesonen.
Klima- og miljødepartementet har bestemt at 26 ulv kan felles utenfor ulvesonen.

Klima- og miljødepartementet har bestemt at 26 ulv kan felles utenfor ulvesonen. Som forventet, mener NJFF.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Naturvernforbundet var i denne saken feilsitert av NTB. Saken er oppdatert 04.10.2018 med korrekt sitat fra Naturvernforbundet.

– Vi har nå ferdigbehandlet klagene på lisensfellingskvotene som gjelder utenfor ulvesonen, og opprettholdt nemndenes vedtak. Det kan felles til sammen 26 ulv utenfor ulvesonen. Kvotene som er satt utenfor ulvesonen, vil ikke true ulven i Sør-Skandinavia, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Lisensfellingskvoten omfatter alle forvaltningsregioner med unntak av Nordland, Troms og Finnmark (Region 7 og 8). Lisensfellingsperioden starter mandag 1. oktober.

Klagestorm
I juni i år fattet rovviltnemndene i region 4 og 5, som omfatter Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold, sitt vedtak om lisensfelling av ulv for vinteren 2018/2019. De besluttet da en lisenskvote på inntil tolv ulv utenfor ulvesonen og lisensjakt på tre ulveflokker innenfor ulvesonen.

Etter vedtakene fikk Fylkesmannen nærmere 30 klager på bordet. Seks berørte kommuner, landbruksorganisasjoner og interesseorganisasjoner for jaktinteresser og skogeiere mente at uttaket var altfor lite.

På bakgrunn av dette har Klima- og miljødepartementet økt lisensfellingskvoten til 26 ulv utenfor ulvesonen, som er i tråd med Miljødirektoratets faglige rådgivning. Lisensfellingsperioden varer fram til 31. mars neste år.

Rekordstort antall
– Dette er helt som forventet. Et annet vedtak ville overrasket oss, sier NJFFs fagsjef Siri Parmann. Hun ønsker foreløpig ikke å kommentere vedtaket ytterligere.

Norges Bondelag er fornøyd med klima- og miljøministerens beslutning.

– Det er bra at statsråd Elvestuen respekterer vedtakene som de regionale rovviltnemndene har gjort. Nemndene representerer de som må leve med utfordringene som ulven i Norge skaper. Nå er det viktig at de som lever av utmarka også blir lyttet til når det handler om felling av ulv inne i ulvesonen, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig og styremedlem i Norges Bondelag.

Samtidig mener han at Stortingets ulveforlik bør følges opp bedre enn i dag.

– Vi har et rekordstort antall ulv i Norge, og bestanden ligger høyt over det bestandsmålet politikerne har vedtatt, hevder Frogner.

Vinteren 2017–2018 ble det registrert 70–71 ulver som bare holdt til innenfor Norges grenser. I tillegg ble det registrert 45 ulver som lever i grenserevir på begge sider av riksgrensen mot Sverige, ifølge Rovdata.

– Svært skuffende
Naturvernforbundet kaller vedtaket uforsvarlig og useriøst.

– Dette er en kvote som er mye større enn de faktisk antall ulv som finnes i disse områdene. Vedtaket fører til at all ulv på 95 prosent av Norges landareal kan skytes. Det er i strid med Stortingets rovdyrforlik, hevder fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Han viser til at Sverige har flere ulver enn Norge, men likevel ikke åpner for ulvejakt fordi bestanden går ned.

– Det er svært skuffende at Elvestuen setter elg og sau foran bevaring av en kritisk truet art. Hans argumenter er ikke kunnskapsbasert, og det viser at han som statsråd ikke tør å overprøve nemndene som overbyr hverandre i sette skyhøye kvoter, sier Håpnes.

Powered by Labrador CMS