Annonse
En ung jaktfalk. Sliter du med å skille rovruglene fra hverandre? Vi har skrevet en enkel guide for å hjelpe deg.

Rovfuglguide for dummies

Lær deg å skille rovfuglene fra hverandre

Det sirkler en stor fugl på himmelen. Hauk, våk eller ørn? Her får du tipsene som kan skille dem fra hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Å bedømme hva slags rovfugl du har foran deg, kan være vanskelig. Mange av artene er raske, suser forbi i stor fart, eller sirkler på himmelen i stor høyde.

Det er ikke få som blander sammen hauk, våk, ørn eller falk. Her er noen tips til å bli bedre på artsbestemmelsen:

1. Skaff deg en mobilapp eller to

Den klassiske fugleboka er på ingen måte avleggs. Men i felt kan en enkel mobilapp være et godt supplement. (Sjekk f.eks. Kvitre! med både lyd og bilde.)

2. Se på oppførselen

Merk deg fuglens adferd: Sirkler den på himmelen? Har den rask, rettlinjet flukt? Jakter den høyt eller lavt? Oppførsel er vel så viktig for artsbestemmelse som detaljer i utseende.

3. Bruk hørselen

Visste du at du ofte kan oppdage rovfugler og ugler før du ser dem? Årsaken er at de svært ofte blir «mobbet» av andre fugler. Ørner og hauker har ofte et støyende haleheng av måker og kråker, mens uglene blir «kjeftet» på av troster og andre småfugler.

4. Velg lett kikkert

Når børa blir tung, kan kikkerten fort bli igjen hjemme. Tips: Velg kikkert av mellomstørrelse: Kvalitetskikkerter i 10x30 er supre hjelpemidler til allroundbruk, og de veier ikke all verden.

5. Ekspert etter hvert!

Det er med fugl som med soppsanking: Begynn enkelt, og utvid etter hvert. Tips for detaljkunnskap: Kjøp «Gyldendals Store Fugleguide». Den finnes både i papirutgave og app for mobil og nettbrett.

Svært gode illustrasjoner, og lyd for alle arter.

Konkurrenter til jegeren?

I hvilken grad tar rovfuglene jaktbart vilt som skogsfugl og rype? Temaet er stadig oppe til diskusjon. Et viktig premiss er å vite hva de ulike artene spiser, noe som varierer stort. Mange rovfugler og ugler er reine musespesialister. Eksempler på unntak:

Hønsehauk: Mellomstore bytter som troster, skogsfugl, ekorn, kråke, duer.
Jaktfalk: Rypespesialist.

Les mer om byttedyr under hver art. I denne guiden legger vi vekt på enkel og forståelig ordbruk. Her er det viktigste å lære de grunnleggende forskjellene hos de vanligste
artene.

Dette er de forskjellige rovfuglene:

Powered by Labrador CMS