Annonse

Test av Schultz & Larsen Legacy

Schultz & Larsen Legacy er en miniatyr av S & Ls storviltrifler, kamret i flere kalibere for rådyr- og småviltjakt.
Schultz & Larsen Legacy er en miniatyr av S & Ls storviltrifler, kamret i flere kalibere for rådyr- og småviltjakt.

Strøken rådyrrifle

Er du i markedet for en dedikert rifle til rådyrjakta, er Schultz & larsen Legacy et lekkert og hendig alternativ.

Publisert

Schultz & Larsen har opparbeidet et godt renomme for kvalitet, ikke minst blant ivrige jaktfeltskyttere. Produsenten har levert rifler av solid kvalitet i over 100 år, og deres «danskeløp» er kjent for presisjon. At riflemodellene Victory og Classic har en lillebror, er kanskje mindre kjent.

Utskiftbar pipe

Shultz & Larsen Legacy er en boltrifle som likner Victory, men med nedskalert låskasse og sluttstykke. Dermed har den også arvet den silkeaktige sluttstykke- gangen. Rifla har utskiftbar pipe, slik at det enkelt kan byttes til andre kalibere med en smal hylsebase. 

Testrifla er kamret for den artige patronen .300 Blackout, som er særlig egnet til stille skyting med underlydspatroner og lyddemper. Alle delene er laget i stål, og rifla gir et veldig solid inntrykk.

For å skifte pipe, løsnes de to stramme- skruene i den delte kassa. De to skruene foran på avtrekkerhuset er til for å justere avtrekksvekten.
For å skifte pipe, løsnes de to stramme- skruene i den delte kassa. De to skruene foran på avtrekkerhuset er til for å justere avtrekksvekten.

God balanse

Sluttstykket er lite og nett, til tross for sin «fatbolt»kontur, der boltkroppen har samme diameter som de tre låseklakkene. Også her finner du styrespor langs boltkroppen og ventilasjonshull for kruttgasser på avveie. 

Trepunktssikringen bak hevarmen er glatt og stille, og tillater tømming av våpen i midtstilling. Pipa er kort med en fyldig profil, som gir god balanse i våpenet. Det er uten siktemidler og er gjenget for lyddemper. 

Stålet i låskasse og pipe har velkjent S & L-kvalitet, og er høyglanspolert med dyp blånering. Rifla har et krystallklart jaktavtrekk, som er justerbart for vekt. Boksmagasinet i stål rommer fire patroner. 

Det er av samme type som på de store riflene (som kan slarke litt), men her virker det hele mer fast takket være de små dimensjonene. Magasinet løses ut med en nedsenket knapp foran.

Det går 4 patroner i boksmagasinet, og testrifla var kamret i den artige, vesle .300 Blackout. I underlydshastighet er den svært stillegående. Her ser vi patronene klare i magasinet.
Det går 4 patroner i boksmagasinet, og testrifla var kamret i den artige, vesle .300 Blackout. I underlydshastighet er den svært stillegående.

Spart på skjefteoljen?

Skjeftet er også noe nedskalert, men har store nok former til å føles som en «ordentlig» rifle. Pistolgrepet er tilsvarende smalt, men har en fin håndsvull. Skjefteformen er klassisk rett og gir god høyde mot kikkertsiktet. Skjeftet kunne derimot fått noe mer kjærlighet på fabrikken. 

Oljebehandlingen virker grunn, og nettskjæringen er litt upresis i kantene til Schultz & Larsen å være. Skjeftet har en fin ventilert gummikappe og er påsatt nipler for reimfeste.

Presis

Testrifla var en fryd å skyte med. En dedikert A-Tec SMG underlydsdemper sørget for lydbilde à la salongrifle, og ga samtidig god balanse i våpenet med den korte pipa. De stutte patronene var greie å mate i magasinet, og sluttstykkegangen var silke. 

Jeg hadde rifla med på 100-meteren en vindfull dag. Til tross for ustabil luft, satte den grupper på under 4 cm på dette holdet med Hornady Subsonic 190 gr Sub-X. 

Det er ikke dårlig for en patron med samme hastighet som .22LR. På 50 meter er presisjonen helt topp, når vinden i mindre grad får påvirket kulene.

Låskassa er fint bygd, med pene inskripsjoner i den blankpolerte overflaten. Sporene er for kikkertmontasje av produsentens eget fabrikat. Den har også skruehull for vanlige baser.
Låskassa er fint bygd, med pene inskripsjoner i den blankpolerte overflaten. Sporene er for kikkertmontasje av produsentens eget fabrikat. Den har også skruehull for vanlige baser.

Vemodig retur

.300 Blackout er en fin revepatron der stille jakt er et poeng. Kulebanen er krum, og innskutt på 50 meter faller kulene 18 cm på 100 meters hold. Jeg målte hastigheten ved munningen til ca. 325 meter per sekund. 

Med lettere kuler i overlydshastighet (ca. 700 m/s) holder den energikravet til rådyr. Utvalget av patroner er noe begrenset. Hjemmeladeren har derimot et enormt utvalg kuler, som gir stort spillerom for den vesle patronen. 

Med en ekstra pipe i .223, er den også en seriøs bukkerifle. Schultz & Larsen Legacy er en lekker småvilt- og rådyrrifle som jeg returnerte til importøren med vemod. Den har både et flott eksteriør og topp funksjon. Men prisen er som en storviltrifle.

Schultz & Larsen Legacy

Boltrifle med nedskalert låskasse for .223 klasse patroner. Utskiftbar pipe. Piper i .300 Blackout, 6x45, .300 Whisper og .223 Rem. Låskasse i stål med spor for kikkertmontasje. 60 graders hevearmsløft, justerbart avtrekk, trepunkts sikring. Gjenget for lyddemper M14x1.

Vekt: 2,8 kg

Skjeftelengde: 35,5 cm

Pipelengde: 44 cm

Leverandør: Jakt og Friluft, jaktogfriluft.no

Pris: 26 999,-

Kort oppsummert

Pluss

  • Nett og lekker

  • Super stålfinish

  • Pipeskift i rådyrkaliber

Noe å tenke på

  • Upresis nettskjæring

  • Grunn oljefinish

  • Karakter: 5.5

Powered by Labrador CMS