Annonse

Test av Tikka T3x TAC A1

Tungt i jordekanten

Nye versjoner av kjente rifler kommer på rullebånd. Tikka T3x TAC A1 er en lavbudsjetts langholdsrifle med overlegen skuddkontroll, men det blir også mye metall å bære på.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Kjernen er en Tikka T3x boltrifle. Utseendemessig er vi langt over i den taktiske verden. Det kan være litt hardt å svelge, men rifla har faktisk en egen brutal sjarm. Vi noterer også at våpenet har noen deler som er kompatible med amerikanernes kjære AR15.

Tikka T3x-låskassa sitter her i et chassis av aluminium med en dyp magasinbrønn. Til chassiset er festet et kraftig pistolgrep med gummibelegg og fingerhvilere. Foran sitter et åttekantet, ventilert rør i solid aluminium som et pipeomsluttende forskjefte.

Rørgrepet har en lang picatinnyskinne hele veien fram. Også på låskassa sitter en slik skinne. Bakstokken er et grovt aluminiumsskjelett. Bakerst sitter en kolbekappe som er justerbart i høyde med store utslag, og som kan forlenges ved hjelp av avstandsstykker.

Kinnstykket er en bit hardplast som er trinnløst justerbart i høyde og fall ved hjelp av fingervennlige muttere på festeskruene. På undersiden bakerst sitter en kort festeskinne for en støttefot som kan kjøpes i tillegg. Stokken kan foldes inn langs høyresiden av våpenet ved hjelp av en knapp rett bak tangen på låskassa.

Foldestokken har justeringer for lengde, høyde på kappen og høyde på kinnstykket for individuell tilpasning. Foldestokken låser også i sammenlagt posisjon, og gjør våpenet bedre å transportere. Totallengden er fremdeles mer en lovens minimum på 84 cm.

Høy vekt
Våpenet veier i utgangspunktet 5,1 kg med 60 cm matchpipe. Diameteren er 19 mm ved munningen, hvor den også er gjenget. Tikka lager også kortere piper, men da blir våpenets totallengde under minimumskravet på 84 cm. Rifla lages i kaliber .308 Win, 260 Rem, 6.5 Creedmoor og 223 Rem.

Magasinet er en romslig stålboks som huser ti skudd. Undersiden er polstret med gummi. Det er smart, fordi den vide magasinutløseren foran avtrekkerbøylen slipper det rett ned. Magasinutløseren kan betjenes fra begge sider. Hevearmen er avsluttet med en romslig plastkule.

Avtrekket har trykkpunkt, og er justerbart i vekt mellom 1 og 2 kilo. Det er selvsagt godt og kontant, uten kryp, som finnene har for vane.

Med en kapasitet på 10 skudd, gir magasinet ro over skyting på banen. Det sitter godt i våpenet, men faller ut uten nøling når den solide utløseren foran avtrekkerbøylen presses fram.

Skuddkontroll
Testvåpenet i kaliber .308 Win var utstyrt med to-fot, et Burris XTR II 5-25x50 langholdssikte i kraftig Spuhr montasje, samt munningsbrems. Totalvekta nærmer seg da 6,8 kg. Slike våpen er laget for å skyte mye, og rent skytemessig er rifla en opplevelse. Våpenets høye vekt og munningsbremsen gjør at rekylen oppleves som en vennlig puff, med en nesten fraværende munningsvipp. Det tåler varmgang godt, og rørgrepet foran dirigerer mye av varmluftsstrømmen fra pipa utenom siktebildet. Vekta, den stødige to-foten og siktet med 25 ganger forstørrelse, gir en særegen følelse av skuddkontroll. Det supre avtrekket, med lang trykkpunktsvandring, gjør det også lett å klemme av presise skudd. Likevel hadde vi følelsen av at rifla var mer presis enn skytteren med Norma Jaktmatch 155 grain. En kan fornemme trekk fra Sako TRG gjennom kruttrøyken.

Prisen kan synes stiv, men sammenliknet med konkurrerende taktiske «rigger» er den faktisk svært konkurransedyktig.

PRIS: kr 26 590,- (inkludert munningsbrems).

IMPORTØR: Schou Våpen AS

Powered by Labrador CMS