Annonse

Test av Merkel K5 Extreme

Merkel K5 framstår som ei drømmerifle for deg som går mer enn du står når du er på jakt.

Magisk Merkel

En enkeltskuddsrifle er uslåelig på vekt og tar lite plass i sekken. Merkel K5 er dessuten en drøm å skyte med.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

En såkalt kipplauf er rifla for deg som er villig til å ofre skuddtakt for lett og praktisk bæring. Slike korte og delbare rifler er enkle å stappe i sekken, og vekta er lav.

Merkel har laget enkeltskudds bryterifler i en årrekke. Merkel K5 er en oppgradering av tidligere K3 og K4. De største forbedringene er at omstilleren for avtrekksvekta er fjernet, og nå konstant er på 600 gram.

Videre er oppdretteren slankere og mykere i bevegelsen. Et fast avtrekk setter seg bedre i muskelminnet.

Svinerygg

Merkel K5 Extreme kommer med et lekkert oljet skjefte i nøttetre, med karakteristisk bayersk svinerygg. Skjeftet er ikke mye nedsvingt, men nok til å se ut som en klassisk kipplauf. I tillegg til de vanlige langsgående bayerske rillene, har kinnstykket en oppsvinget rygg mot pistolgrepet.

Låsesystemet (Jaegerblokk) er enkelt, lett og solid. Vertikalblokka griper både over og under kammeret, og utgjør en vital del som er lett å ta ut.

Dette fungerer som ankepunkt for haka ved bruk av de åpne siktene. Kolbekappa er i ganske tynn, svart gummi, men gir den nødvendige friksjonen mot skuldra.

Vertikallås

Rifla har ikke utkaster. Overbygget for låseblokka over kammeret gjør tomhylsa mindre tilgjengelig enn på andre systemer. Da hjelper det med en kragepatron, for å få bedre tak. Et alternativ er å vippe pipa oppover.

Merkel K5 har en Jaegerblokk (vertikallås), som låser direkte i pipa. Dette er en liten stålbit som griper både i over- og underkant av kammeret. Den øvre låsehaken sitter i et lite overbygg over kammeråpningen. Dette «taket» gjør det litt fiklete å fiske ut tomhylsa med pølsefingre, så et kaliber med kragepatron er et godt valg.

Pipa er flutet (langsgående riller) og utstyrt med åpne sikter. Disse kan du skru av og på etter behov. Munningen er ferdig gjenget for lyddemper og rifla leveres i et bredt utvalg av kalibere.

Presise samlinger

På banen testet jeg to ulike patroner i kaliber 7x57R, en harmonisk og vennlig storviltpatron. Først ut var den homogene Fox Classic hunter bullet 8,4 gram. Den andre var en tradisjonell mantlet blykule, Geco soft point 10,7 gram.

Rifla deles som andre brytevåpen og tar lite plass i ryggsekken.

Begge samlet svært godt med treskuddsgrupper på under 20 mm. Til tross for sin lave vekt, er Merkel K5 behagelig å skyte med. Det moderate bayerske skjeftet passer godt i høye skytestillinger, mens det blir litt lavt på liggende.

Kvaliteten i denne kipplaufen merkes ved den glatte åpningen av mekanismen. Oppspenneren på kolbehalsen er nesten like lett å operere som en vanlig sikring, vandringen er bare litt lenger. Avtrekket er direkte, svært skarpt og noe lett. Det blir en vanesak.

Merkel K5 er drømmerifla for deg som går mye og langt, og løsner få skudd under jakta. Også den som smyger i skogen etter rådyr og hjort, samt toppjegere, bør ta en nærmere kikk på denne rifla!

Merkel K5 Extreme

Enkeltskuddsrifle med avtakbar Jaegerblokk.
Manuell oppspenner.
Avtrekksvekt 600g, justerbar avtrekkerposisjon.
Spor for Suhl hurtigmontasje.
Kolbe i valnøtt (grad 4) med svinerygg og bayersk kinnstøtte.
Reimbøyler med trykknapputløser.

Vekt: 2,2 kg

Lengde: 92 cm med 51 cm flutet pipe.

Pipediameter: 17 mm gjenget M15x1. Ekstra piper kan bestilles i ulike kaliber fra .223 Rem. til .300 Win. MAG.

Pris: kr 46 990,- Leverandør: Sisu Produkter AS

Leverandør: firmavn, nettadresse

Karakter: 5,5

Powered by Labrador CMS