Annonse

Norges sjømatråd:

Torsk, ørret eller regnbueørret?

Ser du forskjell på ørret og regnebueørret? Det gjorde tilsynelatende ikke Norges sjømatråd, som brukte sistnevnte art for å illustrere førstnevnte.

Publisert Sist oppdatert

I en større innholdsmarkedsføringstekst som for tiden ligger på forsiden av vg.no, har markedsføringsapparatet til Norges sjømatråd laget en lettbeint quiz der leserne skal teste sine kunnskaper om ulike fiskearter. 

Først ut var et spørsmål om hvorvidt den illustrerte fisken var en torsk eller en ørret. 

Det var bare et ørlite problem …

Den illustrerte fisken med prikker, rosa kinnskjell og midtstripe var slett ingen ørret. Det var en regnbueørret. 

– Lettere å svare riktig

Jakt & Fiske spurte derfor Norges sjømatråd hvorfor arten Oncorhynchus mykiss (regnbueørret) ble brukt som illustrasjon på ørret fremfor Salmo trutta (brunørret). Sjøørrets latinske navn råder det noe mer uenigheter rundt, da enkelte kilder oppgir både Salmo trutta trutta eller Salmo trutta morpha trutta

– Dere har selvsagt helt rett i at regnbueørret ikke er samme art som ørret. De fleste forbrukere er nok ikke bevisste på forskjellen, ettersom de er blitt vant til betegnelsen ørret  – som de kjenner igjen fra produktene i butikk. Bildet vi har brukt er tegnet, og ment å gjøre det lett å svare riktig. Derfor har vi også tatt med det mørke feltet, som man vil kjenne igjen på mange bilder hvis man googler bilder av ørret, svarer sjømatrådet i en e-post.

Sjømatrådet satte pris på henvendelsen, og har nå fjernet regnbueørreten. 

– Selv om det er enkelt og lekent innhold vi har laget, så er det jo viktig å være korrekte. Takk for at dere tok kontakt!

– Helt bevisst

Rådgiver Øyvind Fjeldseth i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) mener bruken av en regnbueørret er bevisst, da det er denne arten som brukes til oppdrett av ørret av i Norge. 

– Det er selvfølgelig trist at Sjømatrådet naivt, men dessverre helt bevisst, bruker ørretnavnet såpass lemfeldig når de godt vet hva de bruker som illustrasjon – om enn karikert. Jeg tenker at det hadde fremstått mer troverdig om Sjømatrådet benyttet rett artsnavn på det produktet de forsøker å selge. Jeg vil tilsvarende tro at Opplysningskontoret for egg og kjøtt neppe hadde navngitt ei karikert burhøne som fjellrype, sier han.

På egne nettsider opplyser Norges sjømatråd at de eies av Nærings- og fiskeridepartementet, og finansieres gjennom en lovpålagt avgift på eksport av norsk sjømat. 

Et enkelt bildesøk på søkemotoren Google, avslører at bildet stammer fra en billedbank der illustratører og fotografer kan selge sine verk. Opphavspersonen bak den aktuelle illustrasjonen, har selv skrevet trout (engelsk for ørret, red. anm.) på illustrasjonen. 


Endringslogg:

Fredag 19.01.24, klokken 15:00

Ved første publisering forelå ikke svaret fra Norges sjømatråd. Artikkelen har blitt oppdatert med sitat fra sjømatrådet, og delvis skrevet om i preteritum for å være helt korrekt.

Søndag 21.01.24, klokken 12.15

Vi kom i skade for å bruke det gamle latinske navnet på regnbueørret – Salmo gardnieri. Det er nå byttet ut med det nye latinske navnet Oncorhynchus mykiss.

Powered by Labrador CMS