Annonse

Test av lyddemper Freyr & Devik Ultimate Silence 3D 131

Test av lyddemperen Freyr & Devik Ultimate Silence 3D 131.

Ultralett 3D-printet demper

Freyr & Deviks nye Silence 3D 131 Ultimate er blant markedets letteste lyddempere, og er både stilrein og funksjonell.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Med sine 131 gram gjør den fint lite ut av seg på pipa. Formen er slank og strømlinjeformet og påtakelig petit.

Den største diameteren på demperen ligger litt bakenfor midten av demperen, og den avsmalnende formen gjør at den ruver minimalt i siktet selv på lav forstørrelse. Linjene er balanserte og gir en stilig touch til rifla.

For å lage en så minimalistisk demper blir kjernen printet i titan. Konstruksjonen i baflene får kruttgassene til å rotere slik at demperen strammes på gjengene for hvert skudd. På den måten reduseres risikoen for en løs lyddemper på våpenet.

Til jakt

Det ytre skallet er laget i solid flyaluminium. Denne demperen er bare beregnet for milde storviltpatroner opp til kaliber .308 Winchester. Produsenten anbefaler dessuten å la demperen hvile etter hvert tiende skudd i serie på grunn av varmgang.

Den er derfor mindre egnet på en banerifle. Demperen er oppgitt å redusere lydtrykket fra skuddet med mellom 29 og 31 dB.

God skyteopplevelse

Jeg har prøveskutt Ultimate Silence 3D 131 på min lettvekts ULA fjellrifle i .308 Winchester, som er midt i denne demperens konsept. De få grammene på munningen gir liten endring av våpenets opprinnelige balanse. Likevel skiller ikke opplevelsen av rekyl og smell seg fra andre dempere av moderat størrelse.

Jeg har ikke målt støyreduksjonen, men det viktigste med en liten jaktdemper er å ta vekk snerten for å spare ørene. Også denne demperen ble god og varm etter 3 skudd, men jeg opplevde at den slapp fra seg varmen igjen ganske fort.

Freyr & Devik Ultimate Silence 3D 131 er en rein jaktdemper, og passer glimrende på lette jaktrifler. Den stilreine og estetiske formen gjør at den dessuten vil passe godt på en lekker klassisk rifle.

Freyr & Devik Ultimate Silence 3D 131

Frontmontert lyddemper med kjerne i 3D printet titan. Ytre kapsling i flyaluminium. Demping 29–31 dB for kalibre opp til .308 Winchester. Leveres i tre indre diametere for kaliber opp til .224, 6.5 mm og .30. Største diameter 42.9 mm, 33,9 mm ved fronten.

Vekt: 131 g

Haglvekt snitt: 32,5 g

Lengde: 138 mm

Pris: kr 4600,-

Leverandør: Freyr & Devik AS

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS