Annonse

Test av lyddemper One Norseman ST

Demperen består av en gjengeadapter med flammedemper, et ventilkammer og to påbyggingsmoduler i front. De to siste kan droppes for å få en knøttliten demper.

Svært god og stille nordmann

Denne kompakte lyddemperen fra One Norseman reduserer rekylen særlig godt, takket være en innebygd ventil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Norske lyddempere er i verdensklasse. For et marked på noen hundre tusen skyttere og jegere, har vi særdeles mange oppfinnsomme lyddemperprodusenter.

Nå har enda en stjerne dukket opp på himmelen med en unik funksjon. One Norseman ST er en kompakt og lett frontmontert lyddemper i syrefast stål med aluminiumskapsling.

Lyddemperen har både løse moduler og separat gjengeadapter. Akkurat dét vi har sett før. Nyheten består av tre lameller som lukker løpspassasjen øyeblikket etter at kula har passert.

Smart og robust: Lyddemperen Svemko Hunter 1.0

I praksis er prosjektilet bare noen centimeter forbi ventilen når de tre lamellene tetter passasjen som følge av trykkøkning. Dermed må kruttgassene snu og ta en omvei ut av demperen, og benytter volumet i demperen to ganger.

Gassen slipper blant annet ut gjennom slisser nær munningen. Lamellene tilbakestilles når trykket synker.

Flere fordeler

Systemet gir mindre rekyl ved å reversere jet-effekten fra kruttgassene. Bevegelsen i ventilens lameller skal også være med på å motvirke rekyl. Dessuten reduseres munningsglimtet, selv om det sjelden er sjenerende med lyddemper. Det kan kjøpes en ekstra modul i tillegg, som gir ytterligere volum og demping.

Optimal lyddemper: Test av Freyr & Devik Featherlight 149

Gjengeadaptere kan også kjøpes løst, slik at samme demper kan brukes på rifler med ulike gjenger.

Ivaretar balansen

Jeg prøveskjøt demperen med to moduler på et 49 cm løp i kaliber .308 Winchester. Jeg forsøkte ikke å måle lydtrykk (dB), fordi det er vanskelig å få sammenliknbart, men produsenten oppgir ca. 21,5 desibel demping for testkaliberet. Den ga samme treffpunkt som øvrige dempere.

Rekylen i våpenet ble merkbart redusert, og ga iallfall ikke mer beve- gelse i våpenet enn en langt større referansedemper. Balansen i rifla blir godt ivaretatt med den beskjedne demperen, slik at den ikke oppleves som særlig fortung. Den smale diameteren på lyddemperen stjeler lite synsfelt.

I utgangspunktet kan man være skeptisk til bevegelige deler i en lyddemper, men den har vært testet av produsenten med mer enn 6000 skudd uten feil, samt ulike torturtester.

Fleksibel og god: Test av A-TEC H2

Selv om modulkonseptet gir litt valgfrihet i demperens lengde, er demperen etter mitt skjønn på sitt beste med de to modulene påmontert.

One Norseman ST lyddemperer et friskt nytt påfyll i lyddempertilbudet. Den utmerker seg med mye rekyldemping i en liten pakke, og er derfor godt egnet til bevegelige jaktformer.

One Norseman ST

Frontmontert, modulbasert lyddemper med gassventil. To gjennomgangs- diametere for maks kaliber 7 mm eller .338.

Rustfri gjengemodul for de fleste gjengetyper. En versjon for kaliber 9,3 mm er på trappene.

Vekt: 277 gram med to lyddempermoduler montert
Diameter: 41 mm
Lengde: 127 mm
Reaksjonstid lameller: 0,0008 sekunder
Oppgitt demping i kaliber .308 Win.: 21,5 dB

Pris: kr 5500,- (ekstra gjengeadapter: kr 600,- ekstra dempermodul: kr 1100,-)
Leverandør: One Norseman, www.onenorseman.com

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS