Annonse

Test av liggeunderlag Exped Ultra 5R LW

Test av Exped Ultra 5R LW liggeunderlag
Exped Ultra 5R LW: lett og varmt for alle penga.

Expedsjonelt godt underlag

Ultra-serien leverer lett og varmt for alle penga. Vi har testet Exped Ultra 5R LW.

Publisert

Mine erfaringer med produkter fra Exped har alltid vært svært gode, være seg soveposer, telt og liggeunderlag. Det nye underlaget i lettvektsserien «Ultra» føyer seg godt inn i rekken.

Dette er en fornyelse av UL-versjonen til den tidligere modellen «Synmat». Jeg har brukt sistnevnte i flere år, og opplevd denne som både lett og varm. Den var i mumie-fasong, i motsetning til «Ultra», som er rektangulær. 

Derfor øker vekta noe, fra gamle 597 g mot nye 725 g. I samme fasong er derimot «Ultra» lettere enn gamle «Synmat». Det er litt skuffende at målt vekt er høyere enn oppgitt fra leverandøren. 

Når det er sagt, er dette fortsatt et lett liggeunderlag. Fordelen med en rektangulær fasong, er at faren for å havne på utsiden dersom du sover urolig minker.

Året rundt

Denne modellen er oppgitt til 4-sesongs bruk. Underlaget er nok best fra vår til høst, men varmt nok til å kunne brukes også i den kaldeste årstiden, spesielt for deg som uansett har med en gammel «Bamse» ned mot bakken.

Svakheten til lettvekts oppblåsbare liggeunderlag, er at det kan gå hull når det passer som dårligst. Derfor har de fleste vintercampere med seg celleplast liggende nederst som ekstra, og høyst nødvendig, sperre mot kulda.

I en slik kombinasjon er «Ultra» mer enn varm nok til helårsbruk. Du trenger ikke bruke ekstra penger for å få liggeunderlag som leveres med dun som fyll og isolasjonsmasse. Selv om disse er varmere, blir det et spørsmål om verdien står i forhold til nytten? Husk at de syntetiske modellene er blitt lettere enn underlag med dunfyll.

Grunnen til at de fleste nå bruker oppblåsbare liggeunderlag, er et spørsmål om komfort. Her klarer ikke jeg å skille mellom de forskjellige leverandørene, men kan konstatere at modellen fra Exped er fullt på høyde med alle andre liggeunderlag jeg har testet.

Miljøvennlig

Leverandøren satser på miljøvennlig produksjon, og materialene er derfor både klimanøytrale og økotex-sertifisert, ifølge deres eget markedsmateriell. Exped Ultra leverer et produkt som gjør nattesøvnen deilig og varm, selv på langtur og i kalde omgivelser. Våre varmeste anbefalinger.

Exped Ultra 5R LW

Ultralett oppblåsbart liggeunderlag med syntetisk for.

Kommer i mange modeller og størrelser tilpasset flere bruksområder og årstider.

Fem års garanti. Medfølger pumpesystem med pose.

Materiale: Ripstop polyester.

Vekt, målt: 725 g

Mål LW (lang og bred): 97x65x7cm.

Nedpakket 27 x 14 cm.

Årstid: 4-sesongs

R-verdi: 4,8.

Pris: kr 2400,-

Leverandør: utedepot.no

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS