Annonse

Leder

Hun jakter

I min ungdom spilte ingen jenter fotball. Ingen av dem fisket eller jaktet heller. Det var guttegreier. Jentene hoppet tau. Mor holdt fortet, plastret skrubbsår, laget mat og strikket, mens patriarken leste avisen. Det begynner å bli lenge siden.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det begynner også å bli en stund siden jentene entret gressmatta, særlig i de aldersbestemte årsklassene. Statistikk fra Norges Fotballforbund, viser imidlertid at kvinneandelen blant voksne fotballspillere «bare» er 26 prosent.

Til sammenligning er kvinneandelen i NJFF nå på 12 prosent. Målet er 20 prosent innen 2025.

Ambisiøst, men definitivt innen rekkevidde. Alta JFF i Finnmark er der allerede, og kvinnene melder seg ikke inn i lokalforeningen for å få frisk luft og koke kaffe. De ønsker å bli en del av miljøet, og dyktiggjøre seg som jegere og sportsfiskere.

Tall fra Jegerregisteret taler da også sitt tydelige språk. De siste fire årene har antallet kvinner i registeret økt med 22 prosent, mens antallet aktive kvinnelige jegere har økt med 24 prosent. I jaktåret 2017/18 var hver tredje jegerprøvekandidat en kvinne.

Det er historisk høyt og all grunn til å applaudere. Dette er gjennomgående unge kvinner. Dermed framstår NJFFs målsetting, om at halvparten av medlemmene under 30 år skal være kvinner innen 2025, i et mer realistisk lys.

At et økende antall kvinner har lederklubba i våre 570 lokalforeninger er også et sunnhetstegn, og et tydelig signal om at den siste mannsbastion er på vikende front. Jakta står fjellstøtt her til lands, men en utjevning av kjønnsbalansen vil bidra til å sikre og bevare aksepten for jakt i samfunnet.

Månedens hovedtema handler om kvinner og jakt. I et drøyt år har fotograf Ingerid Jordal fulgt kvinnelige jegere i felt. I prosjektet «She Hunts» har målet vært å finne svar på hva jakta betyr for dem. Det kan du lese om her. Ikke overraskende er variasjonene større innad blant disse kvinnene, enn mellom kjønnene. Som det er blant menn.

Det handler om mestring, spenning, naturopplevelse, vennskap, tradisjoner og gleden ved høsting. For å si det med Dana Iselin Heimdal (31), hjortejeger fra Modalen: «Det er greit at barna får oppleve jakta og lære hvor maten kommer fra.»

det 22. ordinære landsmøtet i NJFF, som gikk av stabelen på Gardermoen i Akershus, stilte 150 valgte delegater. 40 av dem var kvinner, flere enn noen gang.

Det forteller meg at verden går framover, også på vårt interesseområde.

Powered by Labrador CMS