Annonse
Laksefiske i Skottland er også en kulturreise. Her attraktive River Thurso, utenfor allfarvei i nord.

Tjuvstart lakse­sesongen i det hemmelige Skottland

Mange norske laksefiskere har hørt om, og fisket i Dee, Spey, Tay og Tweed – de fire store i det skotske laksefisket. Men Skottland har en rekke andre lakseperler. Her er guiden for deg som vil tjuvstarte, eller strekke sesongen, og prøve nye strømmer og høler …

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Med rolige steg siger jeg nedstrøms i lårdypt vann. Et nytt kast, fortommen strekkes, Ally-flua lander mykt. Elva er rolig og silkemyk her ved utløpet i sagnomsuste Loch Ness. Jeg trekker inn en halvmeter snøre, flua starter svømmeturen.

Ettermiddagssola varmer mye bedre i Skottland i april enn hjemme. Lyset over åsene danner en perfekt ramme. Brått rives løsbukta ut av høyrehånda, etterfulgt av et solid plask og ei hylende fluesnelle.

Jeg er tilbake i River Moriston, som resulterte i en spontanforelskelse i mai i 2013. Nå er fiskegjengen noen uker tidligere ute, med enda større muligheter for et møte med en av de virkelig store springers. Nå har nettopp en av dem tatt flua mi!

Årets største
Den neste halvtimen blir en minneverdig batalje. En bekreftelse på at det er storlaks, kommer når fisken drar 100 meter oppstrøms i dypålen. Heldigvis er den kroket godt. Jubelen står i taket når fiskekameraten får fisken inn i håven. Sølvbarren drar vekta til 10,5 kilo.

En skikkelig springer, drømmen er oppfylt. Fisken skal seinere vise seg å være årets største laks i elva.

Et kjapt bilde, samt merking av fisken, og den får friheten tilbake, slik påbudet er for alt vårfiske i det skotske for øyeblikket.
Det hører med til historien at laget på fire mann lander ti fisker mellom 3,5 kg og 10,5 kg, og mister seks i løpet av uka. Et bra resultat i april, spør du oss!

April-laks klar for landing i River Moriston.

40 bra elver
Vårfisket i River Moriston er i toppklasse. Mange vil følgelig tro at det koster skjorta; hvilket ikke er tilfelle. I realiteten er det rimelig. Prisen pr. pers er ca. 540 pund (ca. 7000 kroner). Da har du hele elva eksklusivt i en uke, inklusive et koselig lite hus i gangavstand fra elvebredden.

Og dette er slett ikke unikt til Skottland å være. Det er en myte at det skotske laksefisket er forbeholdt tykke lommebøker. Og at man til en av de fire store (Dee, Spey, Tay og Tweed) om det skal fiskes laks i Skottland.

I det britiske sportsfiskemagasinet Trout & Salmon rapporteres det månedlige fra fisket i 43 ulike laks- og sjøørretvassdrag i Skottland. Mange av disse har et nedslagsfelt som også omfatter en rekke bielver. River Moriston finner du eksempelvis under rapporteringen fra Ness-vassdraget, som også omfatter River Ness, Loch Ness, River Oich og River Garry.

De drøyt 40 elvene er hva vi i Norge vil kalle mellomstore elver (på størrelse med eksempelvis Etne, Nausta og Bjøra), alle perfekte for fluefiske.

Det er også en del mindre flomelver, «spate rivers», som i likhet med våre smålakseelver, kan gi fantastiske fangster i flom.

Vår og høst
– Spesielt i de litt mindre elvene er fisket rimelig. Men også i våre større lakseelver finnes det fisketilbud for alle, som i Norge, sier Gary Scott. Han er en av Skottlands mest kjente laksefiskere og fluekasteinstruktører, og velkjent også for mange nordmenn.

Scott lister opp Brora, North and South Esk, Tith og Thurso blant sine favoritter.

Skottland har en mye mer variert lakseoppgang enn Norge. I noen elver er den første laksen på plass allerede i februar/mars, med hovedoppgang i april/mai.

I andre elver kommer mesteparten av fisken på elva utover seinsommeren og høsten. Flere av dem byr på blank laks til langt ut i oktober. Den mest ettertraktede høstelva er utvilsomt River Tweed, og her er fisket dyrt. Det finnes imidlertid tilnærmet nesten like gode alternativer. I f.eks. River Nith (se egen sak) kan du fiske fram til 30. november, med god oppgang av blank laks fram mot sesongslutt.

Ett nyttig verktøy for å gjøre seg mer kjent og planlegge en laksefisketur i Skottland er www.fishpal.com.

Åtte ess

Disse åtte mellomstore elvene byr på både godt og rimelig laksefiske:

River Brora kan by på nygått laks allerede i februar.

River Brora

Elva ligger i det nordlige Skottland, i regionen Sutherland, og har sine kilder i fjellene rundt Ben Armine. Hovedelva renner fra Loch Brora og til sjøen i maleriske omgivelser. De første laksene i Brora kommer på elva i februar og det går blank fisk ut i oktober.

Elva har en gjennomsnittlig årsfangst på ca. 800 laks, samt et respektabelt antall sjøørreter. En av de virkelig bortgjemte perlene i det skotske. Se: www.theriverbrora.co.uk

Kultiveringsarbeidet i River Annan begynner å betale seg i form av hyppigere oppgang av vårlaks.

River Annan

Elva ligger i det sørvestlige Skottland, like nord for grensen mot England, i regionen Dumfries and Galloway. Elva har sitt utspring på Annanhead Hill, hvor også verdensberømte Tweed har sine kilder (renner mot øst). Oppgang av laks fra slutten av februar til ut i oktober. Fisket pågår fram til midten av november.

Vårlaksen har i nyere tid vært tilnærmet fraværende, men nå begynner godt kultiveringsarbeid å gi resultater. Våren 2015 var det igjen en god oppgang av springers.

Annan er mest kjent for sitt gode fiske på sommeren, samt et meget godt fiske fram mot sesongslutt. Mer info: www.riverannan.org/

River Thurso

Thurso ligger i det ville og vakre høylandet, lengst nord i Skottland. Elva har få åpne fiskekortsoner, men til gjengjeld brukbare muligheter for å leie seg sin egen strekning, som kan deles på et antall stenger.

Sesongstart allerede 11. januar. Den beste tiden for et møte med vårlaksen er mars og april. I juli begynner sommerfisken med mye grilse (smålaks) å komme. Oppgangen pågår helt til sesongslutt, 5. oktober. De største fiskene ankommer, og landes vanligvis seint. Er du ute etter en stor september-laks, er dette elva å besøke. Kun fluefiske.

Årlig fangst i Thurso ligger på ca. 2000 fisk, og kurven er oppadgående, som et resultat av godt kultiveringsarbeid. Mer info: www.thursoriver.co.uk/

South Esk svinger seg bedagelig gjennom kulturlandskapet på den skotske østkysten.

North and South Esk

De to Esk-elvene løper parallelt i Angus-området på den skotske østkysten, ikke langt fra Aberdeen (hyppige flyavganger fra Stavanger).

Disse to naboene utfyller hverandre; North Esk er en av de mest produktive lakseelvene i Skottland, mens South Esk er en av landets beste sjøørretelver.

Fisket etter vårlaks i North Esk har gått noe tilbake de seinere år, men spiser fortsatt kirsebær med de «fire store» når man ser på antall fisk pr. stang. Oppgangen av sommer- og høstlaks er fortsatt upåklagelig.

South Esk har ikke det store antallet vårlaks, men byr til gjengjeld på en sterk oppgang av sjøørret gjennom sommeren og høsten. Elvas karakter på den lange lakseførende strekningen, gjør den til en av de mest tiltalende elvene i Skottland.

Begge elver åpner allerede i begynnelsen av februar, og du kan svinge stanga til langt ut i oktober.
Mer info: www.fishpal.com/Scotland/Esks

River Findhorn

Findhorn er en høylandsperle, og en av Skottlands lengste elver. Den har sine kilder i Monadliath Mountains og munner ut i sjøen ved Findhorn Bay. Vårfisket kan være utrolig bra i den nedre delen i begynnelsen av mars og fram til midten av mai. Årsaken er at tidlig ankommet fisk oppholder seg i elvas nedre deler på våren, i påvente av at vanntemperaturen skal stige til sju-åtte grader, før den fortsetter til de midtre og øvre deler av elva.

Sommerfisket, fra juni og til slutten av september, regnes som svært bra, om man treffer rett vannføring. Elva har raske vannstandsendringer. På lav vannstand er lett fiske med små fluer eller rifling hitch å anbefale.

Sesongen starter 11. februar og varer til og med 30. september.
Mer info: www.speycaster.net www.fishpal.com/Scotland/Findhorn og www.tomatinhouse.co.uk

River Carron er vel verdt å prøve ved god vannføring.

Kyle Rivers

Kyle of Sutherland er fire elver som forenes like før de munner ut i sjøen i det nordvestlige hjørnet av Skottland. Er det lav vannføring, kan munningsområdet gi ett fantastisk fiske, da laksen som skal opp i de ulike elvene samles her. Du kan fiske både fra land og med båt. Fiskekort i munningsområdet er rimelig, og kjøpers på Bonar Bridge Post Office.

River Ness, her med Inverness Castle i bakgrunnen, er først og fremst en god sommer- og høstelv.

Ved god vannføring er det spesielt Carron og Oykel som er mest kjent for bra fiske, men også Cassley og Shin kan gi gode fangster.
Mer info: www.fishpal.com/Scotland/KyleOfSutherland og www.kosaa.co.uk/ (hjemmesiden til den lokale fiskeforeningen).

Ness vassdraget

I tillegg til omtalte River Moriston, munner også Oich ut i verdensberømte Loch Ness, og byr på ett spennende fiske etter stor laks. I motsetning til Moriston, har naboen Oich en svært lang fiskestrekning. Elva begynner sin ferd mot havet under navnet River Garry, som munner ut i Loch Oich, og fortsetter videre til Loch Ness under navnet River Oich. Fisket er best fra april til et stykke ut i juni. Det er relativt enkelt og rimelig å skaffe fiskekort på de ulike valdene. Liste for mer info finner du på www.enjoylochness.com
Ut fra Loch Ness til sjøen renner den ni kilometer lange og vannrike River Ness. All vårlaksen i dette vassdraget virker å ha det travelt med å komme opp i de mindre elvene ovenfor innsjøen, og selve River Ness bry sjeldent på bra vårfiske. Kun en og annen fisk blir tatt. Utover sommeren og høsten regnes derimot fisket i River Ness som svært bra, og av det ypperste i august og september. Elva stenges 1. oktober.
All info finner du på: www.invernessanglingclub.co.uk

River Nith

Elva finner du i det sørvestlige hjørnet av Skottland, like ved grensen til England. Elva kan fiskes i drøyt ni måneder, fra 25. februar til 30. november. Høsten er den mest interessante tiden, da Nith byr på en sterk høststamme, som kommer opp i elva fra tidlig i september. Sammen med velkjente River Tweed, er Nith trolig det sikreste kortet for den som vil prøve seint høstfiske.

River Nith er kjent for sin storvokste høstlaks, den såkalte «greyback salmon». Det finnes også en og annen springer som går på elva tidlig og noe grilse og sjøørret på sommeren, men i disse månedene er det nok en del andre bedre alternativer i Skottland.
Fisket er relativt enkelt å skaffe seg og det finnes vald av alle typer, både åpne kortvald og vald man kan leie eksklusivt. De fleste ligger ute på fishpal.
Nyttige sider for River Nith er: http://www.fishpal.com/Scotland/Nith og http://www.river-nith.com/

Powered by Labrador CMS