Annonse

Action i Akerselva

Solid vannføring førte til ville tilstander i Akerselva i fjor høst. Velg deg Oslo by – i september, hvis vannet kommer.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Lav vannstand og labre fangster har preget sommerens laksefiske over store deler av landet. Da vannet først kom var flere elver stengt.

Det er likevel du bør kjenne din besøkelsestid, som osloboer. Akerselva er en sein elv, med gradvis større oppgang utover i sesongen. Her trenger fisken jevn og høy vannføring for å ta seg opp til fiskeplassene. Slik var det da vi besøkte elva sist høst. I løpet av to uker i september ble ca. 70 prosent av totalfangsten tatt. Hovedstaden var rammet av laksefeber.

Når fiskedøgnet starter, er Oslo på sitt fredeligste.
Når fiskedøgnet starter, er Oslo på sitt fredeligste.

Elvelangs
September 2017: Perfekte forhold. Mer enn 500 laks har passert fisketelleren ved Nedre Foss. Vannmagasinene i marka er stappfulle, og elva går på 15 kubikkmeter i sekundet, noe laks og fiskere tilsynelatende fryder seg over.
Politibetjenter på hesteryggen, hipstere, og andre forbipasserende er forbauset over at det i hele tatt er liv i elva, mens de viker unna den ene bakslengen, etter den andre.

En av livets glade gutter spør om å få låne stanga, han vet nemlig hvor laksen står.

Det har imidlertid flere funnet ut: Under brua ved Mathallen står folk og fisker nærmest oppå hverandre. Dette er siste stopp for laks – og fiskere.

Rett fra jobb til middagsjakt – hvem trenger Mathallen, når man har Akerselva?
Rett fra jobb til middagsjakt – hvem trenger Mathallen, når man har Akerselva?

En trønder fra Rennebu har byttet bort Orkla med hovedstadslaksen. Seks minutters gange er bedre enn seks timer i bil, poengterer han.

Tok fem laks
Å kjøre en laks i den urbane jungelen, mens folk sitter med halvliterne på motsatt bredd, er nesten surrealistisk. En advokat fra Ålesund har nettopp opplevd eventyret:

Fem laks på land, alle mellom 1,5–6,8 kg. Den største var 88 cm lang, uten lus, og i godt hold.

– Denne laksen skal varmrøykes og serveres på fest, forsikrer han.

OFA-leder Bjørn Torp ønsker seg nedbør i september.
OFA-leder Bjørn Torp ønsker seg nedbør i september.

– Nok fisk til alle!

Akerselva

Sesongen 2017 ble det solgt 976 fiskekort i Akerselva–seks ganger så mange som i 2016. Det ble rapportert drøyt 100 kilo laks. Ifølge fangststatistikken var bifangsten om lag 22 kg sjøørret/ørret og et par gjedder. Om lag 1000 fisk passerte fisketelleren i 2017, en dobling fra året før.

FInn fiskekort for Akerselva på Inatur.no

Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) satser på mye nedbør i høst, slik at sportsfiskerne får oppleve «ville tilstander» som i fjor.

– Etter at vi fikk oppleve fiskebonanza i 2017, ser vi at stadig flere ønsker å fiske oftere gjennom hele sesongen, sier daglig leder Bjørn Torp i OFA til Jakt & Fiske.

Han tror mange syns det er stas å ha muligheten til å fiske laks og sjøørret i Oslo.

– Vissheten om at det går laks i Akerselva er viktig for folk flest. Også for politikerne, som bruker elva til å markedsføre Oslo som miljøhovedstad.

– Hva forventer dere av laksefisket i høst?

– Sommerens tørke har verken vært gunstig for oppgangen av fisk eller for fiskerne. Vi satser på nedbør, slik at sportsfiskerne får oppleve de samme «ville tilstandene» som vi hadde i fjor. Fisk er det nok av til alle!

Powered by Labrador CMS