Annonse

Nå kan også du fiske i Renå

Bildet viser laksehølen Home Pool en solskinnsdag.
Home Pool, en av de klassiske laksehølene på Renå, blir nå tilgjengelig ved kjøp av fiskekort.

De tidligere eksklusive laksehølene på Renå i Stjørdalselva blir kommende sommer tilgjengelig for deg og meg. Trolig til hyggelige priser.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser selvsagt fram til at Renå-fisket blir tilgjengelig for alle. Men det er ikke noe mål at folk skal stå skulder ved skulder i Meråker i sommer. Fisketrykket på Renå har alltid vært svært lavt. Og det bør det fortsatt være. At vi når gytebestandsmålet og at elva leverer et høstingsverdig overskudd, er langt viktigere.

Det sier Morten Welde, leder i fiskeutvalget i Stjørdal JFF og tilføyer at foreningen er i dialog med Statskog, den nye grunneieren, om allmennhetens tilgang til ulike deler av elva.

– Hva vil være akseptabel pris for et døgnkort, etter din vurdering?

– Et sted mellom 500 og 1000 kroner vil nok være spiselig for både lokale og tilreisende laksefiskere.

Alt tilgjengelig

I 2022 bladde Statskog opp 2,6 milliarder på vegne av allmennheten, og kjøpte AS Meraker Brug, som med sine 1,2 millioner mål var landets største private utmarkseiendom. 

Porteføljen omfatter det berømte laksevaldet Renå, drøyt seks kilometer elv i de øvre partier av Stjørdalselva. Fra andre halvdel av 1800-tallet og fram til i dag, har denne delen av elva vært forbeholdt folk med velfylte lommebøker og et begrenset antall stenger. Med allmenn tilgang også på Renå, vil alt laksefiske i Meråker kommune (nær 13 km elv) i praksis være tilgjengelig gjennom fiskekort.

18 klassikere

Renå-fisket byr på 18 høler, med navn som Hells Pool, Neck of Hell, Pearly Gate, Home Pool og Ladies Pool. Noen høler fisker godt på høyt vann, andre på middels eller lav vannføring. 

Bartons Water regnes som den beste hølen, i dag som blant engelskmennene for 150 år siden. Laksen er gjerne på plass i denne delen av elva fra midten av juni.

Fossen i Forra

Også fisket under Fossen, det beste partiet i sideelva Forra (lakseførende 13 km), vil bli åpnet gjennom kjøp av fiskekort kommende sesong. På valdene nedstrøms Fossen har det vært eksklusivt fiske siden tidlig på 90-tallet. 

Stjørdalsvassdraget var landets 10. beste elv i fjor, men 2023-sesongen var direkte dårlig, her som de fleste andre steder (vel 1600 fisk). 

Like fullt: Stjørdalselva er en av landets mest tiltalende elver for fluefiske, spesielt om du foretrekker å gå med enhånds stang.

Fisket vil bli markedsført og solgt på Inatur.no.

Powered by Labrador CMS