Annonse

Mystisk laksedød sprer seg

Sykdommen som har rammet laksen i Enningdalselva, ser ut til å ha spredd seg til Sandvikselva vest for Oslo. Veterinærinstuttet anbefaler desinfisering av fiskeutstyr, hvis man skal fiske i flere elver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

En syk laks, med lignende symptomer som det man har sett i Enningdalselva, ble oppdaget i Sandvikselva i Bærum i går kveld.

– Vi fikk inn meldinger om syk laks. Jeg og to til gikk ned til Frantzefoss og kom oss ned til stedet laksen var observert. Vi fant fisken med en gang. Den sto høyt i vannet og gispet etter luft. Den hadde store sår, sier Martin Dahl, styremedlem i Vestre Bærum Sportsfiskere.

Dahl forklarer at det til nå har gått tre laks forbi fisketelleren i elva:

– Det betyr at minst en tredjedel av laksen som har passert trappa hvor telleren står, er rammet. Men det kan godt hende alle er det. Vi vet rett og slett ikke.

Dahl er bekymret og preget av funnet i Sandvikselva:

– Infeksjonen har spist opp det ene øyet og går helt inn til beinet. Det er helt jævlig å se på, sier han.

Første funn i Enningdalselva
– Vi oppdaget det første tilfellet kvelden den 22. mai. Vi i Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening i Halden hadde en middag nede på plassen vår ved Berby, dagen før elva skulle åpne for laksefiske. Da så vi en fisk med hvite flekker på finner og rygg. Sesongen hadde ikke starta, men vi tok den opp allikevel. Syk fisk skal vi ikke ha i elva. Vi tenkte ikke så mye mer på det der og da. Vi hadde hørt at det var en del død laks i Ørekilselva, og vi trodde den tørre varme sommeren og høsten i fjor var årsaken.

Den 23. mai åpnet Enningdalselva for laksefiske. Dessverre ble det da oppdaget mange flere tilfeller av syk laks, med de samme symptomene som den første. AJFF varslet Mattilsynet og Veterinærinstiituttet om saken. Syk laks ble sendt videre til Veterniærinstituttet.

Minst 75 syke laks har blitt observert i Enningdalselva.

– Jeg tror minst halvparten av fisken som har gått opp er rammet, men frykter at det relle tallet er 70-80 prosent, sier Bjarne Granli til Jakt & Fiske.

Venter på svar
– Vi har tatt ut prøver av gjeller, hjerte, hjerne, lever, milt, tarm, hud, pseudobranchien og muskel fra fisk, som lokale fiskere har fanget for oss, sier Brit Tørud, fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet har til nå tatt ut prøver av til sammen åtte villaks fra elven. Ifølge Tørud, har alle fiskene lignende symptomer. Laksen fra Sandvikselva er lagt på kjøl og er på vei til Veterinærinstituttet for prøvetaking.

– Vi håper å kunne si noe mer i slutten av denne uka, om hva som er årsaken til at fisken blir syk og dør, sier Tørud, som takker lokale laksefiskere, frivillige og foreninger i Sandvika og Halden, for all hjelp.

Det er ikke funnet tegn til at noen andre arter i Enningdalselva er rammet. Sjøørret og yngel observert i Sandvikselva har også sett frisk ut.

– Det blir veldig spennende å se om dette også rammer ørreten, eller om det er helt artsspesifikt, sier Tørud.

Fiskehelseansvarlig Brit Tørud og veterinær Karoline Overn Sveinsson obduserer død villaks, som ble fanget i Enningdalselva.

Alle må desinfisere utstyret
Nå mener hun sportsfiskerne må ta forhåndsregler:

– Nå må alle desinfisere utstyret sitt, hvis de skal fiske i flere elver. Det koster så lite, og kan hindre smitespredning, hvis dette er smittsomt.

Tørud understreker igjen at de ikke kjenner årsaken til fiskedøden, men at desinfeksjon av fiskeutstyr er et godt føre-var tiltak.

– Selv om elva har kvoter på antall laks en fisker kan ta opp, må ikke det komme i veien for å ta opp syk fisk. Får man en syk fisk, skal den ikke settes ut. Da må man ta den opp, og varsle, sier Tørud.

Her kan du varsle mattilsynet, hvis du finner syk fisk:
Sentralbord: 22 40 00 00
E-post: postmottak@mattilsynet.no

Powered by Labrador CMS