Test av kvistbrenner Savotta Hobo Stove
Verdens flateste kjøkken?
Kjøkkenet på innerlomma? Ja, det er faktisk mulig ...
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Finske Savotta har laget en lett og sammenleggbar bålbrenner.
Den består av sju plater i 0,5 mm rustfritt stål, som settes sammen til et kjelestativ. Fordelen med Savotta Hobo Stove, er nettopp størrelse og vekt.
Sammenpakket i futteral er den omtrent som et godt gammeldags CD-cover, og vekta stopper på 280 gram. Den smetter med andre ord fint ned i ei jakke- eller lårlomme.
Så kan man jo spørre seg om dette er noe mer enn nettopp et stativ, og dermed har noen funksjon som ikke dekkes av et bål eller utekjøkken med flytende brensel eller gass. Det kommer kanskje litt an på øyet som ser.
Småved
Noe av hemmeligheten for å lykkes med en bålbrenner, er å bruke riktig fyringsteknikk. Man kan alltids bruke kvist, men ønsker man noe mer varig og forutsigbar fyring, anbefaler vi heller å finkløyve en stutt kubbe. (Sjekk gjerne Youtube: Savotta, Proper use of hobo stove, så har du en startveiledning å jobbe ut fra.)
Med tørr ved og god trekk, har du ca. tre kvarters brenntid.
Survival kit
Men hvorfor velge en «Hobo stove» når du kan fyre bål – eller bruke et mer komplett kjøkken? Vel, personlig anser jeg den som et artig supplement. Et minus er at den oppleves litt fiklete å montere.
Og vi opplever at Solo Stove generelt er mer funksjonell og gir bedre effekt. Spørsmålet er om det er rettferdig å sammenlikne de to variantene. Med sin svært lave vekt og størrelse, bør Savotta i alle fall være interessant for gram-jegeren, og kan fint inngå i et survival kit.
I likhet med Solo Stove, foregår fyringa på et avgrenset område, hvilket muliggjør trygg bruk også på litt tørre dager.
Alt i alt: En kjekk liten ting du ikke visste at du trengte.