Annonse
Danner jobber med ulike typer av karbonstål, avhengig av ønskede egenskaper.

Reportasje || Lierne

Tysk smedkunst i det trønderske

Stephan Danner fra Lierne Kniver er eneste knivsmed i Lierne, og visstnok den eneste i Lierne- historien som har drevet på heltid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Danner kommer fra den tyske byen Nürnberg, der han drev som knivsmed på hobbybasis.

På en fiskeferietur til Lierne, traff han også sitt livs kjærlighet, og i 2018 tok han like godt med seg flyttelasset og gjorde libygger av seg.

– Jeg produserer 200–250 kniver årlig i prisklasse fra 2000 til 6000 kroner, forteller han.

Kundene til Lierne Kniver er i hovedsak norske, men kniver leveres også til kunder i andre europeiske land og til USA.

Særegent bladdesign

Danner designer alt selv; blad, håndtak og slire. Han framhever bladdesignet som det mest særegne med knivene fra Lierne Kniver, med materiale av karbonstål.

Jeg kan nesten ikke vente med å komme meg til verkstedet om morgenen

Stephan Danner, knivsmed

Reinsdyrgevir, lær og epoksy er en gjenganger i knivskaftene til den tyske smeden.

– Bladet må ha riktig form, tilpasset bruken. Herdingen av bladet skal være slik at bladet blir hardt og skarpt, uten å brekke. Hva slags karbon stål jeg bruker, avhenger av bruksområdet. Akkurat nå jobber jeg med fem ulike karbonstål, alt fra kjøkkenkniver til jaktkniver.

Aldri angret

Han tilbyr rundt tolv standardmodeller. Kundene kan også fortelle hva de skal bruke knivene til, og Danner forklarer hvilket blad og håndtak som vil være det beste alternativet.

Av materiale til knivhåndtaket brukes reinsdyrgevir, eksotisk tre eller lær og epoksy, som vil gi et godt grep hvis du har våte hender.

Danner forteller at han legger sjela i å lage gode knivprodukter, og at han aldri har angret på at han flyttet til Norge.

– Når jeg gjør noe, gjør jeg det 100 prosent. Jeg kan nesten ikke vente med å komme meg til verkstedet om morgenen, smiler den jakt- og fiskeinteresserte knivsmeden.

Powered by Labrador CMS