Annonse

Månedens ytring

Nede for telling

Kom igjen dere unge, og dere kjendiser som lever av sladder og tøv. Kjør på, Mutter Jord trenger dere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hallo, først noen ord om sport. I år var det første gangen siden 1968 at denne skribent ikke har sett noe som helst fra et vinter-OL. Jeg orket rett og slett ikke. Jeg er lei toppidrettens pamper og idrettskorrupsjon.

Og, seinere i år, rett før jul (tenk på det da) skal fotball-VM arrangeres i Qatar. Kampen om den gjeve pokalen vil foregå på baner bygget av moderne slavearbeidere. Det blir første gang siden England vant i 1966 at denne fotballidiot ikke skal følge et VM i ball og kortbukser. Hadde det vært lov å banne på trykk, skulle jeg med store bokstaver ha nedtegnet følgende: FY FAEN. Men, det tar seg ikke ut i selveste Jakt & Fiske. Beklager.

Skal heller bruke tida til å telle gamle døgnfluer, pusse spinnere, drekke kaffi og lese om ørretens feite vak. Jeg har fått nok av tull og grådighet.

Nok får jeg også av å lese om at i denne nasjonen, der Trygve Slagsvold Vedum viser at populistiske omtrentligheter ikke holder i jobben som finansminister, har mistet 20 isbreer siden forrige kartlegging, som var mellom 1999 og 2006. De dystre tallene kommer fram i en ny rapport fra NVE. Rapporten viser også at samtidig som de 20 breene er forsvunnet, har våre isbreer minket med fjorten prosent siden forrige kartlegging.

Ismassene som har smeltet bort siden da, har en størrelse på 364 kvadratkilometer til sammen, et område like stort som Mjøsa eller omtrent 50 000 fotballbaner.

Og veganere, skjerp dere, Moder Jord trenger ikke karse, men actionQuote Content…

Hvorfor er det ingen som tar til tårene av dette? Blir krenket i beste sendetid av dette i den norske offentligheten der vi nesten daglig kan lese om et eller annet menneske, som er så krenket at det er helt jævlig, gitt. Men når det kommer til vår skjøre og fine planet, så hører vi nesten ingen fra den gemene hop eller de plaprende kjendiser. Moder Jord (som selvsagt bor sammen med fader Vår som er hen) trenger digge og kloke influensere.

Kom igjen dere unge, og dere kjendiser som lever av sladder og tøv. Kjør på, Mutter Jord trenger dere. Ikke gamle surpomper som denne skribent, men dere. Dere som blir krenket av et lite UGH, blekansikt du dø. Dere som gråter fordi nettet er litt treigt. Dere som tror at sushi er bærekraftig. Og veganere, skjerp dere, Moder Jord trenger ikke karse, men action.

Moder Jord trenger journalister som klikker i vater, skriv mye mer om isbreer, skriv mye mer om oppdrittlaks og nedbygging av natur, skriv om hvordan vi, generasjon grådig, må rett inn i skammekroken. Jeg kan stå innerst hvis det trengs. Dette her går nemlig ikke mer. Vi trenger nye tanker. Moder Jord ligger nede for telling.

Jeg runder av med hyggelige ord signert en lyriker denne abborfisker setter meget stor pris på, Per Jonassen, med et dikt hentet fra samlingen «Lange dager» (Kolon forlag 2008):

Oppgjør

Ferdig med oljepenger
og elver fylt med melk og honning Ferdig med jomfruer
og ordenes valører
Ferdig med tvil
og luftige konstruksjoner

Nå gjenstår bare
å tømme skap og skuffer for skuebrød
og fylle dem med ømhet og byttingens lyse sinn

Her finner du alle kommentarene som har stått på trykk i Jakt & Fiske.

Powered by Labrador CMS