Annonse

Klimaendringer:

Denne isbreen kan bli borte om mindre enn 80 år

Frem til år 2100 kan de fleste isbreene i Norge bli borte, ifølge Universitetet i Oslo.

Halvparten av verdens isbreer vil smelte bort i løpet av dette århundret, selv om oppvarmingen holder seg innenfor 1,5-gradersmålet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fram mot år 2100 går det verst ut over områder med relativt få breer, som Skandinavia og de europeiske alpene, skriver Titan.uio.no.

– Vi anslår at Skandinavia vil miste minst 60–80 prosent av isen, selv uten ytterligere oppvarming, sier professor Regine Hock ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

– For mer realistiske scenarioer, som 2,7 grader global oppvarming innen 2100, mister Skandinavia rundt 90 prosent av isen og isbreene, fortsetter Hock.

De største isbreene vil klare seg.

– Men også de vil krympe voldsomt, sier Hock.

Sammen med internasjonale forskere har Hock presentert nye beregninger for smeltingen av isbreer.

– Og for første gang gir vi også tall på hvor mange isbreer som vil forsvinne, ikke bare den totale ismassen.

I kaldere områder med mer is å tære på, vil smeltingen gå langsommere. Men også disse områdene er sårbare for temperaturøkning. Svalbard er et godt eksempel på det.

– Ved 1,5 graders temperaturøkning vil Svalbard beholde rundt 80 prosent av isen, men for hver grad med oppvarming er det en massiv økning i hvor mye is som forsvinner. Ved 4 eller 5 grader, er det ingenting igjen, sier Hock.

– Hver eneste grad teller for Svalbard, og enhver reduksjon i utslipp vil bidra til å bevare isbreer på Svalbard, sier hun.

Powered by Labrador CMS