Annonse

Jakten på det perfekte

Magne Holmbro er en av landets mest meritterte jaktskyttere. Da holder det ikke med et standard rifleskjefte. Du bygger ditt eget.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Magne Holmbro står betegnede nok bøyd over pussemaskinen når Jakt & Fiske stikker hodet innom verkstedet på Løken i Aurskog- Høland. En riflestokk pusses med nennsom hånd.

– Velkommen, smiler mannen som tilvirket sin første riflestokk allerede for 20 år siden.

Den gang var stokken til eget bruk. Målet var å lage et lettere skjefte, forteller Holmbro, før han strekker seg mot øverste verkstedhylle. Henter ned en laminert stokk.

– Dette er den håndlagde prototypen av bjørk, som er et stabilt trevirke, forteller han og legger til:

– Jeg fikk stokken 3D- tegnet hos et firma i Oslo, men produktnavnet Holmbro-stokken fikk den først for fem år siden.

Konkurranseskytter Holmbro, som skyter for Høland Jaktskytterklubb, har hele 22 individuelle NM- medaljer i jaktfelt og elgbanskyting å slå i bordet med, deriblant fem NM- titler. I tillegg ble han årets jaktskytter både i 2016 og 2018.

Les også: Bli en bedre jaktskytter - med rifle

Slå den!

Prototypen av Holmbrostokken laget han for hånd av laminert bjørk.

Nerdeinteresse
Og det er nettopp mannens lange jaktskytterkarriere som forklarer nerdeinteressen for riflestokker. Denne konstante jakten på forbedringer, detaljer – på det perfekte.

Holmbro fremhever at han synes det er ekstra givende å jobbe med treverk. Han er påpasselig med å sette inn stokken med olje som ikke metter hele treverket, men legger seg utenpå.

– Hvis hele treverket mettes med olje, blir det tyngre. De fleste ønsker en så lett stokk som mulig, understreker han.

Magne Holmbro fra Aurskog- Høland i Akershus er en meritert konkurranseskytter med øye for detaljer. Her med konkurransestokken – av poppel.

På 2000- tallet jobbet Holmbro i en lengre periode for bedriften Tyristubben i Hemnes, der han bearbeidet våpenstokker. Etter å ha vært innom et par andre jobber, startet han like godt for seg selv i 2015.

Foruten konkurranseskyttere, får stadig flere jegere øynene opp for jaktstokker av god kvalitet.

– Mange skyter både konkurranser og jakter. Da er det lettere å ha det samme «verktøyet». Selv om jeg har solgt en del Holmbro-stokker til konkurranseskyttere, leveres de fleste stokkene til våpenbutikker, forteller Holmbro.

Holmbro-stokken har høyde- og sideveisforskyvning …

Cluet
Men hva kjennetegner så en Holmbro-stokk? Jo, for det første er stokken bygget med valgfritt tommelgrep. Selv mener Holmbro det er mest naturlig å ha grepet øverst, så slipper man å justere ved å bryte tommelen rundt. Andre foretrekker et sideveis tommelgrep.

Dernest er pistolgrepet bygget bratt og rett, slik at avtrekksfingeren peker rett fram.

– Jeg mener det er viktig med et rett avtrekk. Det er den naturlige veien å gå for avtrekkeren, rett bakover, uten å bli dratt oppover.

Videre har stokken fra Aurskog- Høland justerbar kinnkappe, både høyde- og sideveis, noe som er spesielt viktig ved elgbaneskyting og jaktfelt.

Til slutt er hele bakstokken vridd noen grader fra og med pistolgrepet og bakover. Dette for at stokken skal sitte som støpt i skuldra.

– Du skal kunne løfte hele armen naturlig opp i anlegg. Det er slike småting som er med på å tilføre stokken det lille ekstra. Grepet, kinnkappen og vridd stokk er egentlig hele cluet i konseptet.

… og valgfritt tommelgrep. Selv foretrekker han dette alternativet – en stokk velegnet både på banen og i skogen.

Solide rigger
Stokken av laminert bjørk grovfreses først hos et sørlandsfirma, før den havner på bygda i Akershus. Her gjenstår pussejobben for Holmbro, som bruker ca. en arbeidsdag på å gjøre ferdig hver stokk.

Holmbro-stokken leveres foreløpig til Schultz & Larsen og Tikka T3, kombinasjoner som gir solide rigger både på skytebanen og i skogen.

– Hva koster moroa?

– 7500 kroner til en Schultz & Larsen, ferdig beddet. Da er det bare å sende låskassa, så monterer jeg og returnerer. Noen privatkunder kan også ønske å få utført småjusteringer, f.eks. på pistolgrepet.

Hovedgeskjeften til Mange Holmbro er imidlertid å montere justerbare kinnkapper, kappe og forlenge stokker, samt andre ombygginger.

Foruten å lage egne stokker, bruker til Holmbro mye tid på ombygging av andre, som f. eks montering av kinnkapper, kappe eller forlenge stokker.

Bedriftshemmelighet
Utfordringen med syntetstokker er å få god og sterk innvendig heft, påpeker Holmbro. Mannen har forsket seg frem til et spesielt lim og en fyllmasse, hvis oppskrift han akter å holde for seg selv.

– Fyllmassen har jeg brukt mye tid på, så den bedriftshemmeligheten gir jeg ikke bort, smiler han.

Holmbro monterer justerbare kinnkapper på alle typer våpen, og noen vil også ha sideveisjustering på hagla.

– Hva holder du på med nå?

– Jeg arbeider med et forskjefte, som en kunde ønsker justeringer på. Andre kunder kan f.eks. ønske et smalere pistolgrep. Da er det bare å pusse ned etter kundens spesifikasjoner.

Magne Holmbro jakter forresten både stort og smått. I fjor høst var han på hjortejakt for første gang, i et terreng nær Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Turen resulterte i tre hjorter på ei uke, deriblant en 12- tagger.

– Brukte du Holmbro-stokken?

– Hehe.

Powered by Labrador CMS