Det er fastsatt en kvote på 7.000 kort på villrein på Hardangervidda i år. Halvparten av kortene er «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk over 2.5 år og eldre». Foto: Alexander Schindler
Det er fastsatt en kvote på 7.000 kort på villrein på Hardangervidda i år. Halvparten av kortene er «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk over 2.5 år og eldre».

Slik blir villreinjakta på Hardangervidda i år

Villreinnemda har vedtatt både kvoter og vilkår for villreinjakta på Hardangervidda. Nå har Miljødirektoratet sendt ut forslag om tidligere jaktstart på høring.
03. mai 2022

I 2020 ble det funnet en bukk med skrantesyke på Hardangervidda. Det skjedde etter at all villrein i Nordfjella sone 1 ble utryddet som et tiltak for å hindre smittespredning. 

Etter omfattende prøvetaging i villreinområdene rundt Nordfjella ble det klar at smitten hadde spredd seg til Hardangervidda. Kvote på 7.000 kort

  • Kvota blir på 7.000 kort. 
  • Halvparten av kortene er av typen «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk 2.5 år og eldre». 
  • Hvert jaktkort utformes med to kjøttmerkelapper fordi det følger én kalv i hvert kort.
  • Fra og med 12.09 omgjøres korttypen «voksen bukk 2.5 år og eldre» til korttypen «valgfritt dyr».
  • Jakttiden utvides i forkant, slik at villreinjakta på Hardangervidda kan starte 15.08..
  • Jakttiden utvides i etterkant, slik at det jakta varer fram til og med 7.10. Det skjer dog bare om man vurderer at jaktuttaket fram til 30.09 har vært for lavt.

Vil du vite mer?

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

I praksis er det totalforbud mot bruk av blyammunisjon for haglejegere i Norge fra og mede 15.02.2023. Foto: Alexander Schindler
Blyforbud | 

Derfor er våtmarksforbudet et totalforbud

EU innfører nye regler for bruk av blyhagl i våtmark. Fordi «våtmark» defineres vidt, er det i praksis slutt på blyhagl i Norge.
Snart starter norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting i Hemnes. Foto: Vidar Nilsen
NM Nordisk:

Mesternes mester

21.- 22. mai går norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting av stabelen i Hemnes. Å kapre pokalen i denne grenen har mange likhetstrekk med TV-programmet «Mesternes mester».
Miljødirektoratet:

Vil ikke anmelde videre termisk bruk ved forsvarlig jakt

Miljødirektoratet sier i en uttalelse at de ikke vil anmelde jegere som bruker termisk utstyr frem til det foreligger klare regler for bruk av nattoptikk.

På forsiden nå