Det står enda dårligere til med Hardangervidda villreinområdet enn det Miljødirektoratets ferske klassifisering viser, mener sekretær Svein Erik Lund i Hardangervidda Villreinutvalg. Foto: Alexander Schindler
Det står enda dårligere til med Hardangervidda villreinområdet enn det Miljødirektoratets ferske klassifisering viser, mener sekretær Svein Erik Lund i Hardangervidda Villreinutvalg. Foto: Alexander Schindler

– Det står enda dårligere til på vidda enn det rapporten viser

– Hardangervidda burde ikke vært rødt, det burde vært blodrødt, sier lederen i Hardangervidda Villreinutval.
26. april 2022

Miljødirektoratet la nylig fram den første klassifiseringen av villreinområdene i Norge etter den nye kvalitetsnormen for villrein.
 
I arbeidet har en uavhengig ekspertgruppe blant annet sett på slaktevekter, antall eldre bukker i en flokk, antall kalver og villreinens arealbruk. Om dyrene har sluttet å bruke viktige beiteområder eller trekkruter har også blitt undersøkt, dog ikke like grundig som villreinutvalgets sekretær Svein Erik Lund hadde håpet.
 
– I den svært omfattende rapporten er det fort gjort å overse at det er stor usikkerhet knyttet til særlig menneskelig påvirkning på Hardangervidda. Egentlig er ikke tilstanden for villreinen på Hardangervidda rød, den er blodrød, sier han.  

Ny rapport: Seks av ti nasjonale villreinområder er i dårlig stand
 
Han forklarer at ekspertgruppen i arbeidet med rapporten jobbet videre med gamle forvaltningsprosjekter, som fokuserer mer på menneskelig påvirkning i randsonene på Hardangervidda.
 
– Derfor tar ikke denne rapporten tilstrekkelig opp hvor mye menneskelig påvirkning det egentlig er i villreinens viktigste områder, og i hvor stor grad dyra er avskåret fra det viktige kalveområdet i den vestlige delen av Hardangervidda og gode sommerbeiteområder i den nordvestre og østlige delen, fortsetter Lund i Hardangervidda Villreinutval.

– Må bli enige om tiltak 

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

I praksis er det totalforbud mot bruk av blyammunisjon for haglejegere i Norge fra og mede 15.02.2023. Foto: Alexander Schindler
Blyforbud | 

Derfor er våtmarksforbudet et totalforbud

EU innfører nye regler for bruk av blyhagl i våtmark. Fordi «våtmark» defineres vidt, er det i praksis slutt på blyhagl i Norge.
Snart starter norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting i Hemnes. Foto: Vidar Nilsen
NM Nordisk:

Mesternes mester

21.- 22. mai går norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting av stabelen i Hemnes. Å kapre pokalen i denne grenen har mange likhetstrekk med TV-programmet «Mesternes mester».
Det er fastsatt en kvote på 7.000 kort på villrein på Hardangervidda i år. Halvparten av kortene er «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk over 2.5 år og eldre». Foto: Alexander Schindler

Slik blir villreinjakta på Hardangervidda i år

Villreinnemda har vedtatt både kvoter og vilkår for villreinjakta på Hardangervidda. Nå har Miljødirektoratet sendt ut forslag om tidligere jaktstart på høring.

På forsiden nå