Nå øker satsene for innsending av villsvinprøver. Tipser du Mattilsynet om syke eller selvdøde dyr, kan du få 3.000 kroner. Foto: iStockphoto
Nå øker satsene for innsending av villsvinprøver. Tipser du Mattilsynet om syke eller selvdøde dyr, kan du få 3.000 kroner. Foto: iStockphoto

Nå får du mer penger for å sende inn villsvinprøver

Nå kan du få 3.000 kroner for tips om syke og selvdøde villsvin. Og trikinprøver blir gratis.
17. mars 2022

Mattilsynet og Veterinærinstituttet ønsker seg økt avskyting av villsvin i Norge, og at flere jeger sender inn prøver av felte dyr. Derfor økes nå satsene. 

– Vi håper med dette at flere feller villsvin og sender inn prøver fra disse til Helseovervåkingsprogrammet, og at flere melder fra til oss dersom de ser syke eller døde villsvin, sier fagdirektør Ole-Herman Tronerud.

Mattilsynet vil også gjerne ha beskjed om villsvin som er påkjørt. 

Les også: Villsvinjegere kan bli smittet av salmonella

Dette er de nye satsene

De nye satsene for godtgjørelse for innsending av prøver fra villsvin er:

  • Hanndyr 1000 kroner pr. dyr.
  • Hunndyr 2500 kroner pr. dyr.
  • Belønning for tips om selvdøde, syke eller skadde (for eksempel påkjørte) villsvin som fører til at vi får tatt prøver av disse, øker til 3000 kroner.

Kommentar: Skyting på springande grisar er ikkje for kven som helst, det er toppidrett!

Ikke funnet svinepest

Helseovervåkingsprogrammet for villsvin driftes av Veterinærinstituttet. Her sjekkes prøvene for både virus, bakterier og enkelte parasitter.

Veterinærinstituttet har hittil ikke funnet noen alvorlige smittsomme svinesykdommer eller trikiner, men det er funnet Salmonella hos ca. 4,5 % av de felte dyrene i 2021.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser lørdag fra Odda til Geilo for å markere sin motstand mot håndteringen av skrantesjuka på Hardangervidda. Foto: Privat
Skrantesjuke:

Organiserer «opprørsbuss» til reinsmøte

Reinsjeger Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser til høstmøtet for viddareinen. Målet er å vise motstand mot håndteringen av CWD.
Skrantesjuke:

– Ekstra bukkeuttak er det minste av hardangerreinens bekymringer

Sekretæren i Hardangervidda villreinutval synes det er fint med lokalt engasjement, men mener lokale jegere og fjellstyrer må løfte blikket.
Nå kan du tjene inntil 2500 kroner på revejakta, forutsatt at du blir godkjent deltaker i Veterinærinstituttets overvåkingsprogram og leverer godkjente prøver å av tunge, lever og avføring. Foto: LexussK / iStockphoto

Nå kan du få inntil 2500 kroner for revejakta

Om du registrerer deg hos Veterinærinstituttet, kan du bidra i overvåkingen av parasitten dvergbendelorm – og tjene penger på revejakta.

På forsiden nå