Nå øker satsene for innsending av villsvinprøver. Tipser du Mattilsynet om syke eller selvdøde dyr, kan du få 3.000 kroner. Foto: iStockphoto
Nå øker satsene for innsending av villsvinprøver. Tipser du Mattilsynet om syke eller selvdøde dyr, kan du få 3.000 kroner. Foto: iStockphoto

Nå får du mer penger for å sende inn villsvinprøver

Nå kan du få 3.000 kroner for tips om syke og selvdøde villsvin. Og trikinprøver blir gratis.
17. mars 2022

Mattilsynet og Veterinærinstituttet ønsker seg økt avskyting av villsvin i Norge, og at flere jeger sender inn prøver av felte dyr. Derfor økes nå satsene. 

– Vi håper med dette at flere feller villsvin og sender inn prøver fra disse til Helseovervåkingsprogrammet, og at flere melder fra til oss dersom de ser syke eller døde villsvin, sier fagdirektør Ole-Herman Tronerud.

Mattilsynet vil også gjerne ha beskjed om villsvin som er påkjørt. 

Les også: Villsvinjegere kan bli smittet av salmonella

Dette er de nye satsene

De nye satsene for godtgjørelse for innsending av prøver fra villsvin er:

  • Hanndyr 1000 kroner pr. dyr.
  • Hunndyr 2500 kroner pr. dyr.
  • Belønning for tips om selvdøde, syke eller skadde (for eksempel påkjørte) villsvin som fører til at vi får tatt prøver av disse, øker til 3000 kroner.

Kommentar: Skyting på springande grisar er ikkje for kven som helst, det er toppidrett!

Ikke funnet svinepest

Helseovervåkingsprogrammet for villsvin driftes av Veterinærinstituttet. Her sjekkes prøvene for både virus, bakterier og enkelte parasitter.

Veterinærinstituttet har hittil ikke funnet noen alvorlige smittsomme svinesykdommer eller trikiner, men det er funnet Salmonella hos ca. 4,5 % av de felte dyrene i 2021.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå