Jegeren som skjøt en fjellrev i fangstbås i Rogaland i 2019 er nå dømt i Høysterett. Foto: kjekol/iStockphoto

Mistet jaktrett og må sone i fengsel

En jeger i 40-årene er i Høyesterett dømt til 60 dagers fengsel for å ha drept en fjellrev i Rogaland i 2019. Mannen trodde han skjøt en albinorødrev.
31. mars 2022

Mannen ble i fjor dømt både i tingretten og i lagmannsretten til 90 dagers fengsel og fratatt retten til å jakte i tre år for å ha skutt det utrydningstruede dyret, men han anket videre til Høyesterett.

Jegeren har erkjent at han skjøt fjellreven, som var fanget i en fangstbås han hadde satt opp, men sa at han trodde han hadde skutt en albinorødrev.

Les også:  Felling av utrydningstruet fjellrev ender i Høyesterett

Forsvarer John Christian Elden påpekte i Høyesterett blant annet at det ikke tidligere er påvist fjellrev i Rogaland, og at den nærmeste observasjonen av fjellrev i 2015 var i Bykleheiane i Agder over 10 mil unna.

Høyesterett mener likevel at jegeren handlet grovt uaktsomt, og at han burde ha forsikret seg om hvilken art det var før han skjøt fjellreven, som det kun finnes rundt 300 individer av i Norge.

Les også: Rekordmange valpekull for fjellreven i 2018

De reduserte likevel straffen, og satte den til 60 dagers ubetinget fengsel. I tillegg ble mannen fradømt retten til å jakte i ett år. (©NTB)

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå