Undervurdert statusvilt

Favoritt fuglevilt? Tina Dyrstad Fossdal fra Kvinesdal er krystallklar. Rugde!   
02. mars 2022

er det ingenting galt med å jakte skogsfugl eller rype. Snarere tvert imot. Men vi har et annet og undervurdert fuglevilt her hjemme som lever i skyggen av skogshønsene – nemlig rugde.  

I 2015 ble hekkebestanden av rugde anslått til å være mellom 50 000 og 75 000 par. Og ifølge NINAs statusoversikt for jaktbart småvilt har rugdebestanden vært relativ stabil de fem siste årene.

Treffer du den rette dagen under rugdetrekket, kan det fort bli både 20 og 30 jaktsituasjoner.»

Spøkelsesfugler

Fakta


Lykken er en double

Er du i stand til å skyte to rugder på to skudd, uten at hagla har vært nede fra skuldra? I så fall kan du søke opptak i en internasjonal rugdeklubb.  

Sneppeklubben

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå