Grunneiere vurderer jaktnekt på Hardangervidda

Grunneiere og rettighetshavere på Hardangervidda vurderer å boikotte jakten dersom myndighetene bestemmer seg for utskyting av villreinstammen.
17. november 2021

– Myndighetene trenger hjelp fra lokale jegere til å redusere stammen. Det tror jeg ikke de får dersom det bestemmes å iverksette vinterjakt, sier Endre Lægreid, leder i Villreinnemnda for Hardangervidda til Bergens Tidende.

Miljødirektoratet og Mattilsynet skulle forrige uke ha konkludert i spørsmålet om det skal settes i gang ekstraordinært uttak av villrein på grunn av skrantesyke. Avgjørelsen ble utsatt.

Det er vurdert å redusere bestanden på 6.000 vinterdyr til en «genetisk levedyktig bestand» i løpet av de neste to-tre årene. Det betyr i så fall at man kan stå tilbake med en bestand på rundt 500 voksne dyr av Europas største villreinstamme.

Dersom forslaget blir til virkelighet, vurderer grunneiere og rettighetshavere å boikotte jakten, skriver avisen.

Lægreid mener det ikke er grunnlag for å sette i gang tiltak mot villreinstammen denne vinteren – og at kunnskapsgrunnlaget er altfor tynt til å ta en slik beslutning.

(©NTB)

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå