Grunneiere vurderer jaktnekt på Hardangervidda

Grunneiere og rettighetshavere på Hardangervidda vurderer å boikotte jakten dersom myndighetene bestemmer seg for utskyting av villreinstammen.
17. november 2021

– Myndighetene trenger hjelp fra lokale jegere til å redusere stammen. Det tror jeg ikke de får dersom det bestemmes å iverksette vinterjakt, sier Endre Lægreid, leder i Villreinnemnda for Hardangervidda til Bergens Tidende.

Miljødirektoratet og Mattilsynet skulle forrige uke ha konkludert i spørsmålet om det skal settes i gang ekstraordinært uttak av villrein på grunn av skrantesyke. Avgjørelsen ble utsatt.

Det er vurdert å redusere bestanden på 6.000 vinterdyr til en «genetisk levedyktig bestand» i løpet av de neste to-tre årene. Det betyr i så fall at man kan stå tilbake med en bestand på rundt 500 voksne dyr av Europas største villreinstamme.

Dersom forslaget blir til virkelighet, vurderer grunneiere og rettighetshavere å boikotte jakten, skriver avisen.

Lægreid mener det ikke er grunnlag for å sette i gang tiltak mot villreinstammen denne vinteren – og at kunnskapsgrunnlaget er altfor tynt til å ta en slik beslutning.

(©NTB)

Siste fra Jakt

Bekjempelsen av skrantesyke:

Anbefaler ikke statlig felling på Hardangervidda i vinter

Etter en samlet vurdering mener Mattilsynet og Miljødirektoratet at det ikke er tilrådelig å gjennomføre ekstraordinære uttak av villrein vinteren 2022. Klokt, mener NJFF.

Utenlandske jegere melder ikke fra om jaktresultater

Norske myndigheter har ingen oversikt over hvilke arter utenlandske jegere jakter på, eller hvor mange dyr som felles.

Gir 4000 kr i destruksjonspant for ulovlige rifler

Er du blant dem som i kjølvannet av ny våpenlov og våpenforskrift, rammes av forbudet mot å eie halvautomatisk rifle med stor ildkraft, foreslår regjeringen nå at du skal få en kompensasjon på 4000 kroner når våpenet leveres til politiet.

På forsiden nå