I høst skjøt Ole Morten Rømo denne tiurruggen på 5,442 kilo. Foto: Privat.

Er dette årets tyngste tiur?

19. oktober skjøt Ole Morten Rømo (31) en rugg av en tiur i Namdalen. Storfuglen ble kontrollveid på postvesenets vekt til hele 5,442 kg.
26. november 2021

– Dette er trolig den tyngste tiuren felt i Namdalen, og en av de tyngste dokumenterte tiurene skutt i Norge, sier han.   

Rømo har jaktet skogsfugl med hund siden 2004, og har skutt flere tiurer. Han forteller at jakta egentlig var over. På vei mot bilen i et ufyselig vær, oppdaget han engelsksetteren i stand øverst i et hogstfelt omkranset av gammelskog. 

Sekken var for liten

Tiuren tok til vingene på 20 meters avstand og falt som en stein etter førsteskuddet. Da Rømo skulle legge tiuren i sekken, fikk han ikke plass.    

– Da begynte jeg å lure, ler han.   

– Jeg har aldri tidligere skutt tiur over fem kilo. Denne skal definitivt stoppes ut, sier han og presiserer at skogsfugljakt er kjempeartig, uansett hvor tung fuglen måtte vise seg å være. 

5,8 kilo

Men hvor tung kan egentlig en tiur bli? I en tidligere utgave av Jakt & Fiske står det å lese at den norske rekorden (dokumentert) trolig er en 5,8 kilo tung tiur skutt i Nord- Trøndelag i 1986. Ifølge artikkelen oppgis jegernes rapporterte tyngste tiur å være 5,950 kilo, preparantenes tyngste tiur 5,5 kilo og forskernes tyngste tiur 5,5 kilo.   

Les mer: https://jaktogfiske.njff.no/jakt/2018/10/hvor-tung-blir-en-tiur

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå