I høst skjøt Ole Morten Rømo denne tiurruggen på 5,442 kilo. Foto: Privat.

Er dette årets tyngste tiur?

19. oktober skjøt Ole Morten Rømo (31) en rugg av en tiur i Namdalen. Storfuglen ble kontrollveid på postvesenets vekt til hele 5,442 kg.
26. november 2021

– Dette er trolig den tyngste tiuren felt i Namdalen, og en av de tyngste dokumenterte tiurene skutt i Norge, sier han.   

Rømo har jaktet skogsfugl med hund siden 2004, og har skutt flere tiurer. Han forteller at jakta egentlig var over. På vei mot bilen i et ufyselig vær, oppdaget han engelsksetteren i stand øverst i et hogstfelt omkranset av gammelskog. 

Sekken var for liten

Tiuren tok til vingene på 20 meters avstand og falt som en stein etter førsteskuddet. Da Rømo skulle legge tiuren i sekken, fikk han ikke plass.    

– Da begynte jeg å lure, ler han.   

– Jeg har aldri tidligere skutt tiur over fem kilo. Denne skal definitivt stoppes ut, sier han og presiserer at skogsfugljakt er kjempeartig, uansett hvor tung fuglen måtte vise seg å være. 

5,8 kilo

Men hvor tung kan egentlig en tiur bli? I en tidligere utgave av Jakt & Fiske står det å lese at den norske rekorden (dokumentert) trolig er en 5,8 kilo tung tiur skutt i Nord- Trøndelag i 1986. Ifølge artikkelen oppgis jegernes rapporterte tyngste tiur å være 5,950 kilo, preparantenes tyngste tiur 5,5 kilo og forskernes tyngste tiur 5,5 kilo.   

Les mer: https://jaktogfiske.njff.no/jakt/2018/10/hvor-tung-blir-en-tiur

Siste fra Jakt

Skytebaneregister i boks

Etter et års møysommelig arbeid, er NJFF klar med en oppdatert oversikt over alle landets jaktskytebaner.

Usikre utsikter for buejakt i Danmark

Manglende innrapporteringer fra forsøksordningen med buejakt på storvilt i Danmark gjør at jakta forlenges til 31. august. Deretter blir det avgjort om jaktformen blir endelig tillatt eller forbudt.

Slik tar du vare på jegerprøvekandidaten

Av de rundt 10 000 kandidatene som avlegger jegerprøven årlig, strever over halvparten med å komme seg på jakt. – Tilrettelagte jakter og skytebaner er nøkkelen for å huke tak i ferske jegere, fastslår leder i Skien JFF, Ole Martin Meland.

På forsiden nå