I høst skjøt Ole Morten Rømo denne tiurruggen på 5,442 kilo. Foto: Privat.

Er dette årets tyngste tiur?

19. oktober skjøt Ole Morten Rømo (31) en rugg av en tiur i Namdalen. Storfuglen ble kontrollveid på postvesenets vekt til hele 5,442 kg.
26. november 2021

– Dette er trolig den tyngste tiuren felt i Namdalen, og en av de tyngste dokumenterte tiurene skutt i Norge, sier han.   

Rømo har jaktet skogsfugl med hund siden 2004, og har skutt flere tiurer. Han forteller at jakta egentlig var over. På vei mot bilen i et ufyselig vær, oppdaget han engelsksetteren i stand øverst i et hogstfelt omkranset av gammelskog. 

Sekken var for liten

Tiuren tok til vingene på 20 meters avstand og falt som en stein etter førsteskuddet. Da Rømo skulle legge tiuren i sekken, fikk han ikke plass.    

– Da begynte jeg å lure, ler han.   

– Jeg har aldri tidligere skutt tiur over fem kilo. Denne skal definitivt stoppes ut, sier han og presiserer at skogsfugljakt er kjempeartig, uansett hvor tung fuglen måtte vise seg å være. 

5,8 kilo

Men hvor tung kan egentlig en tiur bli? I en tidligere utgave av Jakt & Fiske står det å lese at den norske rekorden (dokumentert) trolig er en 5,8 kilo tung tiur skutt i Nord- Trøndelag i 1986. Ifølge artikkelen oppgis jegernes rapporterte tyngste tiur å være 5,950 kilo, preparantenes tyngste tiur 5,5 kilo og forskernes tyngste tiur 5,5 kilo.   

Les mer: https://jaktogfiske.njff.no/jakt/2018/10/hvor-tung-blir-en-tiur

Siste fra Jakt

Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser lørdag fra Odda til Geilo for å markere sin motstand mot håndteringen av skrantesjuka på Hardangervidda. Foto: Privat
Skrantesjuke:

Organiserer «opprørsbuss» til reinsmøte

Reinsjeger Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser til høstmøtet for viddareinen. Målet er å vise motstand mot håndteringen av CWD.
Skrantesjuke:

– Ekstra bukkeuttak er det minste av hardangerreinens bekymringer

Sekretæren i Hardangervidda villreinutval synes det er fint med lokalt engasjement, men mener lokale jegere og fjellstyrer må løfte blikket.
Nå kan du tjene inntil 2500 kroner på revejakta, forutsatt at du blir godkjent deltaker i Veterinærinstituttets overvåkingsprogram og leverer godkjente prøver å av tunge, lever og avføring. Foto: LexussK / iStockphoto

Nå kan du få inntil 2500 kroner for revejakta

Om du registrerer deg hos Veterinærinstituttet, kan du bidra i overvåkingen av parasitten dvergbendelorm – og tjene penger på revejakta.

På forsiden nå